Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Σύγκρουση ιδεολογίας γονέα-παιδιού

Η φίλη Τ. μου έγραψε για ένα λεπτό θέμα που αφορά τον έφηβο γιο της. Μου ζήτησε να μη δημοσιεύσω το μήνυμά της. Δημοσιεύω μόνο ένα τμήμα της απάντησής μου.

Θέτεις ένα θέμα πολύ σημαντικό και με πολλές εφαρμογές. Το παιδί θέλει να τραβήξει ένα δρόμο με τον οποίο εσύ δεν συμφωνείς και είναι αντίθετος προς τις αρχές σου.

Πρώτα-πρώτα καλό είναι να εξετάσεις τις αρχές σου, αν είναι πραγματικά συνέπεια σαφούς ιδεολογίας ή αν καθοδηγούνται από τα κοινωνικά στερεότυπα. Στην πρώτη περίπτωση έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράσεις ανοιχτά και με επιχειρήματα την αντίθεσή σου, ενώ στη δεύτερη η πρότασή μου είναι να αγνοήσεις τα στερεότυπα και να φροντίσεις να τοποθετηθείς απέναντι στην υπόθεση με γνώμονα το καλό του παιδιού σου.

Ας πάρουμε την περίπτωση που με το γιο σου έχεις πραγματική ιδεολογική διάσταση. Είναι έφηβος και το ιδεολογικό του σύστημα τώρα διαμορφώνεται. Συζήτησε μαζί του το θέμα, δείξε του τις δυσκολίες και τους κινδύνους, πες τα επιχειρήματά σου και βοήθησέ τον κι αυτόν να σταθεροποιήσει τις απόψεις του, έστω κι αν αυτές παραμείνουν αντίθετες από τις δικές σου. Είναι πολύ βασικό ο νέος να έχει τοποθετηθεί ιδεολογικά απέναντι σ’ αυτό που επιδιώκει και όχι να καθοδηγείται από συναισθηματικές εκρήξεις, θυμό ή αντίθεση μαζί σου ή προς το κατεστημένο.

Αν καταλήξετε σε αντίθετες θέσεις, εσύ δεν πρέπει και δεν μπορείς να ελέγχεις στενά τις κινήσεις του, αλλά έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να τον προστατεύσεις από ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την ψυχική ή σωματική του υγεία (ή των άλλων) και από αποφάσεις που μπορεί να προδιαγράψουν από τώρα το μέλλον του. Ζήτησέ του να αναβάλει οποιεσδήποτε σημαντικές αποφάσεις μέχρι να ενηλικιωθεί και πρότεινέ του να επισκεφθεί ένα ειδικό. Αν αρνηθεί μπορείς να πας εσύ στη θέση του. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να γίνουν και οικογενειακές συνεδρίες.

Δεν αναφέρεσαι σε πατέρα, οπότε υποθέτω πως αναθρέφεις το γιο σου μόνη. Πιστεύω πως αν ο πατέρας παίζει ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, θα πρέπει να κληθεί κι εκείνος να λάβει θέση και να συζητήσετε το θέμα όλοι μαζί. Σε κάθε περίπτωση ζητήστε από το παιδί σας να αναβάλει οριστικές αποφάσεις και προστατέψτε το από τα κοινωνικά στερεότυπα και από τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σχολιάζουν τη ζωή των άλλων.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.