Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Οι δέκα εντολές του facebook!

Έχω ακούσει για το fb διάφορες κριτικές. Άλλοι λένε πως είναι ένας εθισμός που σε απομονώνει από τον πραγματικό κόσμο, πως γίνονται μόνο "καμάκια", ίντριγκες, κουτσομπολιά και κατασκοπείες. Άλλοι πάλι το θεωρούν ένα όμορφο μέσο επικοινωνίας, που συμπληρώνει τις κοινωνικές σου σχέσεις με έναν απλό και ανέξοδο τρόπο. Προσωπικά πρεσβεύω τη δεύτερη άποψη, καθώς πιστεύω πως όλα τα μέσα επικοινωνίας εξαρτάται πώς θα τα χρησιμοποιήσεις.
Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο οι «Δέκα εντολές καλής χρήσης του facebook», που σημειώνονται παρακάτω με bold. Επειδή πολλές φορές μου απευθύνονται σχετικά ερωτήματα, βρίσκω την ευκαιρία να σχολιάσω το σύγχρονο αυτό savoir vivre.

1) Όταν σε κάνει accept κάποιος που έχεις κάνει request, οφείλεις να ευχαριστήσεις
Εγώ θα έλεγα πως όταν κάνεις ένα αίτημα φιλίας καλό είναι να λες με δυο λόγια ποιος είσαι, ειδικά αν δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι ή ομάδες. Μπορεί να είσαι συμφοιτητής προ εικοσαετίας ή φίλος κάποιου παλιού φίλου και ο άλλος δεν έχει καμιά υποχρέωση να σε θυμάται. Ακόμη κι αν είσαι άγνωστος, κάπως ανακάλυψες τον άλλον, μην τον αφήνεις να αναρωτιέται… Ναι, καλό είναι να χαιρετήσεις και να ευχαριστήσεις αυτόν που σε αποδέχτηκε.

2) Εάν κάποιος σου κάνει επανειλημμένως like, ας του πεις κάποια στιγμή ένα «ευχαριστώ»!

Δεν το θεωρώ απαραίτητο το τυπικό «ευχαριστώ». Απλώς τα like δείχνουν συμπάθεια και κοινά γούστα, οπότε τα άτομα μπορούν να έχουν το νου τους το ένα στις αναρτήσεις του άλλου και να δημιουργήσουν επικοινωνία. Και στα like να μείνουν μόνο, πάλι καλό είναι!

3) Mην κουράζεις κάποιον στο chat & inbox εφόσον βλέπεις ότι δεν σου απαντάει!Σαφέστατα! Αν ο άλλος δεν σου ανταποδίδει τις μπαλιές, μην παίζεις με τον τοίχο. Ή δεν έχει διάθεση ή δεν του αρέσει αυτός ο τρόπος επικοινωνίας ή δεν του αρέσεις εσύ. Επανεξέτασε και τα γραφόμενά σου, γιατί μπορεί να είναι ενοχλητικά.
4) Nα είσαι κόσμιος στα σχόλια σου σε αναρτήσεις ή φωτογραφίες.
Εννοείται! Το καλό βέβαια είναι πως όποιος σε ενοχλεί μπορεί να αφαιρεθεί από τους φίλους σου ή και να μπλοκαριστεί.

5) Όταν προκαλείς με μια φωτογραφία σου, μην ζητάς τα ρέστα μετά για τυχόν ενοχλητικά σχόλια.
Εξαρτάται τι σημαίνει "προκαλείς" και ποιους φίλους έχεις. Ενοχλητικά σχόλια δεν πρέπει να γίνονται σε καμιά περίπτωση. Αν δεν μας αρέσει μια προσωπική φωτογραφία κάποιου, το καλύτερο είναι να την αγνοήσουμε. Αν τώρα η φωτογραφία αφορά κοινωνικά, περιβαλλοντικά θέματα κτλ, μπορούμε να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, αλλά με κόσμιο τρόπο.
 
6) Είναι δικαίωμά σου να κάνεις σε οποιονδήποτε αίτημα για οποιονδήποτε λόγο, όπως επίσης κι αυτός έχει το δικαίωμα να μην σε αποδεχτεί.
Καλό είναι βέβαια να λες ποιος είσαι όταν κάνεις το αίτημα. Σίγουρα η αποδοχή μπορεί να γίνει ή να μη γίνει από τον άλλον χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

7) Μην κάνεις σκουντήγματα ή άλλες επικοινωνίες σε κάποιον συνέχεια αν δεν ανταποδίδει.

Θα ξαναπώ πως δεν έχει νόημα να παίζεις μπάλα με τον τοίχο. Χώρια που μπορεί να ενοχλείς… Επίσης, αυτό το σκούντηγμα δεν κατάλβα ποτέ τι ρόλο παίζει...
8) Το “in a relationship” κάτι σημαίνει, μη γίνεσαι ενοχλητικός λοιπόν!
Ενοχλητικός δεν πρέπει να γίνεσαι σε κανέναν, ούτε στους παντρεμένους ούτε στους δεσμευμένους ούτε στους ελεύθερους, αν δεν ανταποδίδουν την επικοινωνία. Ευτυχώς βέβαια μπορεί κάποιος να διαγράψει τους ενοχλητικούς. Κάποιους, η δήλωση σχέσης ή γάμου δεν τους κάνει να πτοηθούν, αντίθετα, τους κάνει αν επιδιώξουν επαφή με την πιθανότητα μιας ερωτικής συνεύρεσης ή και σχέσης που δεν θα τους επιβαρύνει σε τίποτα. Έτσι εξάλλου συμβαίνει και στην πραγματική ζωή...
9) Μην κάνεις tag σε κάποιον σε μια φωτογραφία χωρίς την έγκρισή του.
Εγώ θα έλεγα μην ανακατεύεσαι με τις φωτογραφίες του άλλου γενικώς και να μην ανακατεύεις άλλους στις δικές σου φωτογραφίες. Εξαίρεση αποτελούν οι σχολικές φωτογραφίες ή οι δημόσιες κοινωνικές-καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

10) Μη στραβώνεις όταν κάποιος έχει πολύ καιρό να σου μιλήσει, δεν σημαίνει ότι δεν σε θέλει πια! Υπάρχει ζωή κι εκτός fb!
Δεν φανταζόμουν ποτέ πως κάποιος μπορεί να παρεξηγηθεί όταν οι ηλεκτρονικοί του φίλοι εξαφανίζονται. Αυτό είναι μέρος του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και αλίμονο σε όσους αντιμετωπίζουν τις virtual σχέσεις όπως τις πραγματικές. Και στις πραγματικές σχέσεις βέβαια, ο φίλος είναι καλό να αποδέχεται τις εποχιακές «εξαφανίσεις» των φίλων του και μόνο αν αυτές χρονίσουν να τις συζητά μαζί τους. Και στις δυο περιπτώσεις, μόνο αν η εξαφάνιση σταθεροποιηθεί μπορείς να υποθέσεις πως η φιλία άλλαξε μορφή ή και εξέλιπε. Αποδέξου το! Οι φιλίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και εξελίσσονται ακολουθώντας την εξέλιξη των μελών τους.

Θα συμπληρώσω πως:  
-καλό είναι να προσέχουμε ποιους κάνουμε φίλους και να αποφεύγουμε ανθρώπους χωρίς ονοματεπώνυμο, τουλάχιστο αν δε έχουμε κοινούς φίλους μαζί τους.
-μπορείς να αποδεχτείς αν το επιθυμείς κάποιον που είναι "εχθρός" κάποιου ηλεκτρονικού σου φίλου. Αν ο πρώτος φίλος διαφωνεί, ας φύγει εκείνος! Μην το κάνουμε όπως στο δημοτικό "Γιατί παίζεις με το παιδάκι που τσακώθηκα;" Δεν είμαστε μια παρέα που συναντιόμαστε όλοι μαζί, ώστε κάποιος να αισθανθεί άβολα και ο κοινός φίλος να έχει να επιλέξει! Αν δυο "εχθροί" συναντηθούν στον τοίχο ενός κοινού φίλου, ας μην επικοινωνήσουν ή ας αποχωρήσουν. Απλό!
-καλό είναι να σβήνουμε ή να μπλοκάρουμε τους ενοχλητικούς (ανάλογα με το πόσο ενοχλητικοί είναι) και να επανεξετάζουμε κατά καιρούς τη λίστα των φίλων μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.