Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κατά φαντασία σχέση

Υπάρχει κάποιος που με απασχολεί. Είμαστε συνάδελφοι και μιλούσαμε στο τηλέφωνο αρκετούς μήνες χωρίς να βρεθούμε όμως ποτέ. Σε κάποιες δυσκολίες μου το καλοκαίρι δεν με εγκατέλειψε και ενώ δεν είχαμε μιλήσει ποτέ ερωτικά ή για όσα νιώθουμε, με τους μήνες αρχίσαμε να μιλάμε πιο οικεία και καθημερινά, μερικές φορές όλη την ημέρα και το βράδυ χωρίς να κοιμόμαστε. (Ξέρω, ακούγεται παράξενο, αλλά εγώ ένιωθα κάτι παρόλο που δεν είχαμε βρεθεί, μια οικειότητα και συμφωνία στο τρόπο σκέψης). Πριν από 2-3 μήνες έφτασα να νιώθω ξετρελαμένη μαζί του.

Επειδή δε μένει στην ίδια πόλη δεν είχαμε βρεθεί, παρόλο που συνεργαζόμασταν επαγγελματικά. Είπε πως ήθελε να έρθει όμως δεν ήρθε και μένει κοντά, μια ώρα απόσταση. Εκεί άρχισα να ψυλλιάζομαι πως κάτι άλλο συμβαίνει, πέρα από την πολλή δουλειά που είχε. Έδειχνε μεν ενδιαφέρον αλλά έφερνε δικαιολογίες και όταν τον πίεζα να έρθει αντιδρούσε. Στις γιορτές δεν επικοινωνήσαμε καθόλου και ξέρω πως σίγουρα κατέβηκε στην πόλη μου. Μετά τις γιορτές δεν άντεχα και του έστειλα ένα μήνυμα όπου έλεγα ότι ήθελα να τον δω και ότι υποψιάζομαι πως κάτι συμβαίνει στη ζωή του. Τον παρακαλούσα στην ουσία να μου πει την αλήθεια για να ηρεμήσω και αν δεν θέλει να μην ξαναέχουμε επαφή. Δεν απάντησε.

Ένοιωσα  πως ό,τι είχαμε ήταν ένα τίποτα γι’ αυτόν, άρα ιδέα μου όλα! Και είναι σαν να με υποβίβασε. Έλεγε κατά καιρούς: «Είσαι τέλεια. Θέλω πολύ να σε δω… Θα περάσουμε νύχτες μαζί κτλ.». Από την άλλη έχει πει όμως και άλλα, όπως «Δε με αφήνεις να δουλέψω, δεν έχω καιρό για διασκέδαση». Σκεφτόμουνα πως κάποιο πρόβλημα μπορεί να έχει με τη δουλειά, αλλά αυτή την περίοδο δεν έχουμε πολλή δουλειά… Είναι 34, ελεύθερος επαγγελματίας, ωραίος και σε μικρή πόλη, οπότε μπορεί να έχει άλλη ή να είναι παντρεμένος. Ή μπορεί να έχει εμφανιστεί κάποια άλλη στη ζωή του και δεν θέλει άλλο μαζί μου... Αλλά κι εγώ όταν τον πρωτογνώρισα δεν είχα διάθεση για σχέση  και άλλαξα γνώμη με τον καιρό...

Όπως και να ‘χει σίγουρα θα το ξεπεράσω, απλά θα μου μείνει αυτό το μυστήριο που είναι κάπως σαν αγκάθι. Προσπαθώ απλώς θα βρω τρόπο να τον ξεχάσω. Ένα μάθημα που έχω μάθει μέσα από πολλές άσχημες εμπειρίες που είχα είναι πως όταν κάτι είναι να γίνει θα γίνει εύκολα, και τότε αυτός θα είναι ο άνθρωπός σου.


Ξέρω πως όσα γράφω είναι και ακούγονται κάπως παράλογα γιατί είμαι μεγάλη κοπέλα και παγιδεύτηκα σε μια υποτιθέμενη σχέση και σκέπτομαι έναν άντρα που δεν είχα ποτέ κάτι. Έχω όμως γενικά απορία για τέτοια περιστατικά, ποια θα ήταν η σωστότερη συμπεριφορά απέναντι σε τέτοιους τύπους και θα ήθελα τη γνώμη σου.

Σ.

Οι μακρόθεν «σχέσεις» συχνά ασκούν στους ανθρώπους μια γοητεία. Επιτρέπουν στα μέλη τους να εμφανίζουν όποια και όσα κομμάτια της ζωής τους θέλουν και με τον τρόπο που θέλουν. Τα υπόλοιπα κομμάτια συμπληρώνονται από το άλλο μέλος όπως εκείνο θέλει, συχνά ανάλογα με τις ανάγκες του και τις ελλείψεις της ζωής του. Τέτοιες επαφές δεν φθείρονται από την καθημερινότητα και από τις μέριμνες της ζωής, οπότε όλα αυτά μπορεί να τις κάνουν να εξιδανικευτούν.

Μια χαρά είναι κάποιες τέτοιες επαφές αν αποτελούν απλώς ένα ευχάριστο διάλειμμα στη ζωή μας… Αν όμως το πράγμα αρχίσει και σοβαρεύει, τα άτομα πρέπει να συναντηθούν για να δουν τι τους γίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μιλήσατε με σαφήνεια για τις ζωές σας; Σου είπε πως είναι ελεύθερος; Δυστυχώς οι μακρόθεν σχέσεις δίνουν περιθώρια και για ψέματα, ανάλογα βέβαια και με την εντιμότητα των μελών τους. Αν δυο άνθρωποι είναι ελεύθεροι, μένουν σε διπλανές πόλεις και έχουν τόσο στενή και βαθιά επικοινωνία όπως αυτή που μου περιγράφεις, τι πιο απλό από το να συναντηθούν, να δοκιμάσουν και από κοντά τη συμβατότητά τους και πιθανότατα να οδηγηθούν προς κανονική σχέση, με αβέβαιο φυσικά μέλλον (όπως εξάλλου όλες οι καινούριες σχέσεις).

Ναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σου είπε ψέματα: Μπορεί να είναι παντρεμένος ή δεσμευμένος. Μπορεί εξάλλου να γνώρισε στο μεταξύ κάποια άλλη κοπέλα. Μπορεί να μην έχει διάθεση για κανονική μόνιμη σχέση αλλά μόνο για αυτό τον τύπο «σχέσης» που είχατε, αν και όποτε είναι διαθέσιμος. Δεν αποκλείω να παρουσιάστηκε και κάποιο πρόβλημα στη ζωή του και να του άλλαξε τη διάθεση, αλλά θα μπορούσε να σου το είχε πει…

Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, υπάρχουν όλα τα είδη των ανθρώπων στον κόσμο και όλες οι πιθανότητες. Το θέμα είναι πώς εσύ θα προστατεύεσαι από τις κακοτοπιές.

Πρώτα-πρώτα για να επενδύσεις τόσο πολύ σε μια μακρόθεν σχέση, σημαίνει πως η ζωή σου έχει πολλές ελλείψεις. Έχεις φίλους, ενδιαφέροντα; Φλερτάρεις στην κανονική σου ζωή; Έχεις επιλέξει να είσαι μόνη αυτή την περίοδο; Αν όχι, τι κάνεις γι’ αυτό; Βγαίνεις, είσαι πρόθυμη για γνωριμίες, μπαίνεις στο παιχνίδι των σχέσεων με όλα τα ρίσκα του;

Όταν κάποιος αρνείται να σε συναντήσει φέρνοντας δικαιολογίες, πρέπει πάντα να υποψιάζεσαι πως έχει σοβαρότερους λόγους ή απλώς λέει ψέματα. Και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν επιμένουμε. Αν τουλάχιστον ο ένας από τους δυο δε θέλει, δε γίνεται τίποτα.

Γράφεις: «Ένα μάθημα που έχω μάθει μέσα από πολλές άσχημες εμπειρίες που είχα είναι πως όταν κάτι είναι να γίνει θα γίνει εύκολα...». Συμφωνώ απόλυτα και εκεί έχω καταλήξει κι εγώ από την εμπειρία μου με τους ανθρώπους, επαγγελματική και προσωπική. Όταν υπάρχει ελευθερία και διάθεση και από τις δυο πλευρές, όλα εξελίσσονται εύκολα και γρήγορα. Αν υπάρχουν κωλύματα και παλεύουμε και …το ζαλίζουμε, μάλλον παιδευόμαστε χωρίς αποτέλεσμα.

Προτείνω λοιπόν να μην επενδύεις σε μακρόθεν σχέσεις. Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να δεθείς περισσότερο, επιδίωξε να γνωρίσεις από κοντά το άτομο και «κράτα μικρό καλάθι». Αν δεν ανταποκριθεί ή αν δεις κάτι άλλο από αυτό που σου είχε πει, φύγε και μην παιδεύεσαι. Δεν είσαι θύμα υποτίμησης προς το άτομό σου, απλώς ο άλλος ήθελε διαφορετικά πράγματα από ό,τι εσύ ή ήταν ψεύτης.

Και κοίταξε τη ζωή σου. Υπάρχουν ένα σωρό ελεύθεροι και ενδιαφέροντες άντρες  out there και αρκεί να έχεις αυτοπεποίθηση για να τους πλησιάσεις και να σε πλησιάσουν.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.