Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Και ο έρωτας πού είναι;

Γράφω επηρεασμένη από την ανάρτηση «Νεανικές σχέσεις και οικονομικά προβλήματα». Πολύ ωραία και λογικά όλα αυτά που συμβουλεύετε την κοπέλα, αλλά ο έρωτας πού είναι; Μπορείς να σκεφτείς λογικά όταν είσαι ερωτευμένος; Συμβουλεύετε να είναι «σκληρή», να κοιτάξει το μέλλον της και να αφήσει το αγόρι της να τα βγάλει πέρα μόνο του. Μπορείς όμως να είσαι σκληρός με τον άνθρωπο που αγαπάς;
Τ.

Πολύ ωραίο το ερώτημά σου!
Εκτιμώ πολύ τον έρωτα και τον θεωρώ μια από τις ωραιότερες καταστάσεις που μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Ακόμη ωραιότερη θεωρώ την αγάπη. Ο έρωτας έχει μέσα του το άγνωστο και τον ενθουσιασμό. Υπάρχει πιθανότητα ο έρωτας να κάνει τον κύκλο του και να σβήσει ή, αντίθετα, να εξελιχθεί σε κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό, την αγάπη. Μπορούμε να απολαμβάνουμε τον έρωτα, όσο κρατά, αλλά να μην κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή μας για χάρη του. Αν ο έρωτας γίνει αγάπη και κάνουμε κοινά σχέδια ζωής, τότε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και πρακτικές παράμετροι.

Για παράδειγμα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι που ο ένας δεν έχει τα οικονομικά μέσα μπορεί θαυμάσια να διατηρήσει τη σχέση του. Δεν όμως είναι σκόπιμο πχ. να αλλάξει ο ένας τόπο διαμονής για να είναι κοντά στον άλλον ή να συντηρεί ο ένας τον άλλον οικονομικά. Μπορεί όποιος έχει λεφτά να πληρώσει τον καφέ ή τον κινηματογράφο και για τους δυο, αλλά ως εκεί.

Για να προγραμματίσουμε όμως κοινή πορεία ζωής, αφενός ο έρωτας πρέπει να έχει μετατραπεί σε αγάπη και αφετέρου να έχει ληφθεί υπόψη και το πώς θα ζήσουμε. Αν δεν έχουν και οι δυο φτάσει στο επίπεδο να συντηρούν τον εαυτό τους, θα ζήσουν μαζί και ο ένας θα στηρίζεται στον άλλον. Μια τέτοια κατάσταση δεν ευνοεί τη σφαιρική προσωπική ανάπτυξη των μελών του ζευγαριού, αντίθετα ευνοεί την αλληλοεξάρτηση και μπορεί να αποδίδει στα μέλη ρόλους σωτήρα-θύματος, ανεξάρτητου-εξαρτημένου κά., πράγμα που δεν είναι καλός σύμβουλος για τη διατήρηση μιας ουσιαστικής σχέσης. Διαφορετικό πράγμα είναι βέβαια η αλληλοϋποστήριξη μέσα σε ένα σταθερό ζευγάρι, αν σε κάποια περίοδο της ζωής τους ο ένας αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Μια πελάτισσά μου, διαζευγμένη με δυο μικρά παιδιά, παντρεύτηκε πρόσφατα έναν επίσης διαζευγμένο με ένα μεγάλο γιο. Ο γάμος (κακώς) έγινε μετά από σχετικά μικρό διάστημα σχέσης, επειδή υπήρχαν κοινωνικές πιέσεις και για να μην αισθάνονται άβολα τα παιδιά. Το οικονομικό θέμα δεν είχε συζητηθεί επαρκώς μεταξύ του ζευγαριού και τώρα, μετά από μερικούς μήνες γάμου, αποδεικνύεται πως ο σύζυγος δεν μπορεί να συμβάλει καθόλου στα έξοδα της κοινής τους ζωής επειδή έχει να ξεπληρώνει κάποια οικονομική λάθη που έκανε ο γιος του στην κοινή τους επιχείρηση. Η κοπέλα αισθάνεται αδικημένη και γίνονται καβγάδες που διαβρώνουν τη σχέση της με το σύζυγό της. Ένας νεαρός μου πελάτης είπε κάποτε πως το να συζητάς τα πρακτικά θέματα με τη αγαπημένη σου σε… «ξενερώνει». Θεωρώ όμως ότι είναι προτιμότερο να …ξενερώσεις λίγο, παρά σε κάποιο διάστημα να χαλάσεις τη σχέση σου μέσα στις πρακτικές δυσκολίες.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι: ερωτευθείτε και απολαύστε τον έρωτά σας. Αν όμως πρόκειται για κοινή πορεία ζωής, βεβαιωθείτε πως ο έρωτας έγινε αγάπη και πως υπάρχουν οι πρακτικές συνθήκες η αγάπη αυτή να διατηρηθεί.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.