Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Οι πρώην και τα κόμπλεξ

Είμαι 18 ετών, πρωτοετής φοιτήτρια, και συνδέομαι από τη δευτέρα λυκείου με τον Σ, 27 ετών, ο οποίος έχει τελειώσει τις σπουδές του και εργάζεται στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Είναι η πρώτη μου σχέση και γενικά τα πάμε καλά. Έχω όμως πρόβλημα με τις συνεχείς του αναφορές σε κοπέλες που είχε πριν από μένα και μάλιστα σε λεπτομέρειες ακόμη και σεξουαλικές. Αυτό ξεκίνησε από την αρχή της σχέσης μας και τότε εγώ δεν είχα εμπειρία και πίστευα πως έτσι γίνεται όταν δυο άτομα έχουν δεσμό. Λόγω της διαφοράς της ηλικίας μας τότε τον θαύμαζα πολύ και δεν αμφισβητούσα ό,τι έλεγε. Ζήλευα όμως γιατί εγώ δεν είχα εμπειρίες και φανταζόμουν τις άλλες κοπέλες πολύ πιο σημαντικές από μένα.  Μεγαλώνοντας κατάλαβα κάποια πράγματα και του είπα πως δεν θέλω να μου μιλά για το παρελθόν του. Το σταμάτησε, αλλά εμένα έχει μπει μέσα μου το σαράκι της ζήλειας. Ζηλεύω τις εμπειρίες του και που εγώ δεν έχω γνωρίσει τίποτα άλλο…

Κ.

Όταν συνδέθηκες με έναν νέο τόσο μεγαλύτερό σου, η διαφορά των εμπειριών ήταν μέσα στα δεδομένα σου. Από δικής του πλευράς όμως το θεωρώ απαράδεκτο να αναφέρεται με λεπτομέρειες (και ειδικά σεξουαλικές) σε προηγούμενες σχέσεις του. Αυτό είναι γενικά ανάρμοστο και όταν απευθύνεται σε μια άπειρη έφηβη το θεωρώ και χυδαίο… Εσύ δεν ήξερες των «κώδικα» των σχέσεων και δεν μπορούσες να διεκδικήσεις λόγω του μικρού της ηλικίας. Εκείνος όμως δεν έπρεπε να κάνει άλλο από κάποια απλή αναφορά με λεπτότητα στις σημαντικές του σχέσεις και να το σταματήσει εκεί.

Τον θαύμαζες και δεν τον αμφισβητούσες σε ό,τι έλεγε; Φυσικό αυτό στην ηλικία σου, αλλά μήπως εκείνος σε επέλεξε και γι’ αυτό; Όταν ακούω για σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας, μόρφωσης κτλ, θεωρώ έναν πολύ πιθανό λόγο σύναψης της σχέσης εκ μέρους του πιο «προχωρημένου» την επιθυμία του να είναι αντικείμενο θαυμασμού από τον άλλον και να μην αμφισβητείται. Κοινώς, να έχει «το πάνω χέρι». Αυτό δείχνει μεγάλο κόμπλεξ εκ μέρους του, που προσπαθεί να το ικανοποιήσει με μια τέτοια επιλογή συντρόφου.

Ευτυχώς μεγαλώνοντας κατάλαβες κάποια πράγματα και διεκδίκησες. Αν  εκείνος άλλαξε στάση κι εσύ μπορείς να ξεπεράσεις το θέμα, μπορείς να μείνεις να δοκιμάσεις με άλλα πλέον δεδομένα. Αν δεν μπορείς να το ξεπεράσεις, φύγε. Δεν αξίζει να βασανίζεσαι ούτε να παραμείνεις σε μια κατάσταση που (θεωρείς πως) θίγεται η αυτοεκτίμησή σου.

Οι πρώτες μας σχέσεις είναι συνήθως πειραματισμοί για τις πιο σημαντικές που θα ακολουθήσουν. Αν εκείνος έχει παρελθόν, εσύ έχεις όλο το μέλλον μπροστά σου να αποχτήσεις εμπειρίες και να απολαύσεις την αναγνώριση της αξίας σου ως γυναίκας. Συνειδητοποίησε και δώσε και στο φίλο σου να καταλάβει πως αυτός είναι μεν ο πρώτος άντρας της ζωής σου,  αλλά το αύριο απλώνεται μπροστά σου γεμάτο προκλήσεις. Ας αξιοποιήσει λοιπόν τον καιρό που είσαι μαζί του, γιατί κανένας δεν ξέρει τι θα κάνεις αύριο...
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.