Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Οι γνωριμίες στο facebook

Παίρνω αφορμή από την προηγούμενη ανάρτηση «εξαφανισμένος πριν εμφανιστεί» για να σχολιάσω τις γνωριμίες μέσω fb. Θεωρώ πως εκεί μέσα κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι και όλοι θέλουν να κάνουν γνωριμίες με σκοπό να δημιουργήσουν εύκολα σεξουαλικές σχέσεις. Υπάρχει ανωνυμία, δεν υπάρχουν κοινοί γνωστοί, ο καθένας σου πουλάει ό,τι παραμύθι θέλει, μετά βγαίνετε για καφέ, γίνεται κατάσταση και τελικά ο άλλος εξαφανίζεται. Όταν γνωρίσεις κάποιον με τέτοιο τρόπο δεν είναι να βασίζεσαι.

Τ.

Το fb αποτελεί έναν σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, συνεπώς και γνωριμιών. Ο τρόπος που θα τις επιλέξουμε και θα τις αντιμετωπίσουμε είναι πάντα στην επιλογή μας.

Στο fb κυκλοφορεί όντως κάθε καρυδιάς καρύδι, όπως εξάλλου και στη ζωή γενικότερα. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος συμμετέχει στο fb μπορεί να είναι πολλοί. Προσφέρει πολύ εύκολα επικοινωνία και αναψυχή στις συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης και οικονομικής δυσκολίας που περνάμε όλοι. Για κάποιους αποτελεί επίσης ένα μέσο δικτύωσης και διαφήμισης. Προσωπικά συμμετέχω στο fb για να επικοινωνώ με γνωστούς μου και άτομα με τα ίδια μ’ εμένα ενδιαφέροντα που δεν έχω χρόνο να τους δω. Επιπλέον έχω κάνει κάποιους νέους φίλους και διασκεδάζουμε ανταλλάσσοντας μουσική, κείμενα ή αστειάκια. Δεν είναι καθόλου κατακριτέο κάποια άτομα να επιδιώκουν φιλίες ή και σχέσεις μέσα από ηλεκτρονικές γνωριμίες. Είναι αστήρικτο όμως να πιστεύεις πως όλοι θέλουν να δημιουργήσουν εύκολα σεξουαλικές σχέσεις και μετά… μην τον είδατε. Υπάρχει βέβαια και αυτή η περίπτωση και δεν είναι κατακριτέα αν και τα δυο μέλη επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Είναι αφελές να εμπιστεύεται κάποιος μια ηλεκτρονική προσωπικότητα χωρίς να έχει συναντήσει το άτομο. Κάποιοι που έτσι κάνουν κατ’ όνομα σχέσεις ή επενδύουν και πληγώνονται είναι πολύ εύπιστοι.

Αν όμως κάποιοι γνωριστούν αρχικά ηλεκτρονικά και μετά συναντηθούν και γνωριστούν και κατά πρόσωπο, δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι πιο καχύποπτοι σε σχέση με κάποιο άλλο είδος πρώτης γνωριμίας. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και τα ήθη.  Όταν δεν υπήρχαν οι υπολογιστές, κάποιοι γνωρίζονταν μέσω τηλεφώνου ή δι' αλληλογραφίας. Σήμερα, είτε επικοινωνήσεις με τον άλλον σε ένα μπαρ ή σε ένα πάρτι ή μέσω κάποιου κοινού φίλου ή σε έναν πρώτο καφέ μετά από ηλεκτρονική επικοινωνία, ξεκινά η φάση της πραγματικής γνωριμίας και ο καθένας αξιολογεί τον απέναντί του και βλέπει αν θέλει να συνεχίσει.

Περιπτώσεις αγένειας και εξαφανίσεων υπάρχουν παντού. Καλό είναι είτε να μην επενδύουμε και να φροντίζουμε, αν μπορούμε, να απολαμβάνουμε τη στιγμή, ή αλλιώς να είμαστε επιφυλακτικοί. Να επενδύουμε σταδιακά και να ρίχνουμε «μπαλιές» μόνο αν ο άλλος μας ανταποδίδει. Αν πληγωνόμαστε πολύ από τις εξαφανίσεις, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν έχει ξεκινήσει η γνωριμία, σημαίνει πως επενδύσαμε πρόωρα, πως είμαστε πολύ ευαίσθητοι και πως έχουμε πολύ έντονες ακάλυπτες ανάγκες.
Κατερίνα

3 σχόλια:

  1. Πέρα από το facebook τώρα πια υπάρχουν πλειάδα site αποκλειστικά για να κάνεις γνωριμιες. Άλλα για σοβαρές σχέσεις άλλα για επιπόλαιες σχέσεις! Συμφωνώ απόλυτα ότι οι καιροί αλλάζουν και το διαδίκτυο τώρα είναι περισσότερο στην ζωή μας από ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στο φατσοβιβλίο είναι ο ευκολότερος τρόπος για να κάνεις νέες γνωριμίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Αν όμως κάποιοι γνωριστούν αρχικά ηλεκτρονικά και μετά συναντηθούν και γνωριστούν και κατά πρόσωπο, δεν βλέπω γιατί πρέπει να είναι πιο καχύποπτοι σε σχέση με κάποιο άλλο είδος πρώτης γνωριμίας. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν και τα ήθη. Όταν δεν υπήρχαν οι υπολογιστές, κάποιοι γνωρίζονταν μέσω τηλεφώνου ή δι' αλληλογραφίας. Σήμερα, είτε επικοινωνήσεις με τον άλλον σε ένα μπαρ ή σε ένα πάρτι ή μέσω κάποιου κοινού φίλου ή σε έναν πρώτο καφέ μετά από ηλεκτρονική επικοινωνία, ξεκινά η φάση της πραγματικής γνωριμίας και ο καθένας αξιολογεί τον απέναντί του και βλέπει αν θέλει να συνεχίσει."
    Συμφωνώ απόλυτα Κατερίνα μου. Το fb είναι πολυ παρεξηγημένο. Ο καθένας είναι ελεύθερος να το χρησιμοποιήσει με ποικίλους τρόπους. Είναι ένα τρομερό μέσο επικοινωνίας και επίσης μια τεράστια κοινωνία που δε γνωρίζει όρια τοπικά. Δυστυχώς ο διαδεδομένος (λανθασμένος κατ' εμέ) τρόπος χρήσης του είναι πολυ επιφανειακός. Αυτό όμως είναι θέμα επιλογής. Σάμπως και στην πραγματική ζωή το ίδιο δε συμβαίνει? Δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι επιλέγουν την επιφάνεια, το κουτσομπολιό κλπ? Για μένα το fb δίνει τεράστιες δυνατότητες και γνωρίμιών ενδιαφερόντων ανθρώπων που σε άλλοι περίπτωση θα ήταν δύσκολο να έρθεις σε επαφή, καθώς και ένα πολυ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάποιων ανθρώπων. Επίσης να μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και άνθρωποι εσωστρεφείς οι οποίοι δεν κανουν εύκολα γνωριμίες... Χρειάζονται το χρόνο τους. Γι αυτούς αποτελεί βάλσαμο αυτη η επαφή καθώς μέσα από την ασφάλεια του σπιτιού τους μπορούν να επιδιώξουν νέες γνωριμίες, είτε φιλικες είτε και ερωτικές γιατί όχι και να ανοίξουν την ψυχή τους, χωρίς να ρισκάρουν να κομπλάρουν και να φανούν δειλοί. Είναι ένα θέμα με πολλές προεκτάσεις και για πολυ συζήτηση. Όλα έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους και την αντίληψή τους για τα πράγματα. Προσωπικά έχω βαρεθεί να ακούω να "δαιμονοποιείται" καθε φορά ένα μέσο επικοινωνίας είτε άλλου είδους. Οι άνθρωποι έχουν μονίμως την τάση να κατηγορούν τα μέσα χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη του πως οι ίδιοι χρησιμοποιούν κάθε πράγμα... Ο άνθρωπος έχει γεννηθεί και με κρίση και με ελευθερη βούληση... Έλεος πια με την αποποίηση ευθυνών..! Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος, ο οποίος προσωπικα δε με αφορά. Προς ενημέρωση, εγώ πάντα επιδιώκω να γνωρίζω τους φίλους μου στο fb. Μέσω αυτού έχω έρθει σε επαφή με πολυ ενδιαφέροντες ανθρώπους και σε φιλικό και σε ερωτικό επίπεδο. Επομένως ας δούμε την ουσία και ας αφήσουμε κατά μερος την κατάκριση των πραγμάτων κάθε φορά και τους χαρακτηρισμους σε "ασπρο- μαύρο, καλό - κακό". Η ζωή είναι από τη μία πολυ πιο σύνθετη, από την άλλη πολυ πιο απλη απ ότι θεωρούμε. (Όσο αντιφατικό και αν φαντάζει, έτσι είναι...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.