Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Sex and the city...

Είμαι 28 ετών. Μου αρέσει κάποιος από τόν επαγγελματικό μου χώρο, που ξέρω πως είναι γυναικάς και τελείως ακατάλληλος για μένα σαν χαρακτήρας. Τελευταία έχουμε βρεθεί μερικές φορές σεξουαλικά.
Δεν το μετάνιωσα, ήταν απλά ένα σεξ για μένα. Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να του αντισταθώ στο σεξ,  έχουμε σεξουαλική χημεία. Παραδόθηκα κι αυτός το εκμεταλλεύτηκε. 
Δεν θέλω να συνεχιστεί αυτό το θέμα του σεξ και θέλω να το ελέγξω αφού δεν νιώθω τίποτα γι' αυτόν.
Είναι λογικό να νιώθω έτσι; Ποτέ δεν ήμουν έτσι... Δεν είμαι αντικείμενο του σεξ και δεν θέλω να μπω σε τέτοιες καταστάσεις. Εγώ σύντροφο ψάχνω. Ελπίζω να μην μου κάνουν κακό τέτοιες εμπειρίες.  Αυτό που με απασχολεί είναι μήπως συνηθίσω σε τέτοιες καταστάσεις και χάσω το στόχο του συντρόφου.
Μ.
 
Δεν καταλαβαίνω προς τι ο τόσος προβληματισμός για το σεξ. Ο τύπος σου δείχνει πως του αρέσεις ερωτικά, όπως κι αυτός αρέσει σε σένα. Συγκρούεσαι όμως με τα στερεότυπά σου που λένε πως το σεξ γίνεται μόνο στο πλαίσιο σοβαρής σχέσης. Αν δεν επρόκειτο για στερεότυπο αλλά για ιδεολογία, τότε  θα τον είχες απορρίψει χωρίς προσπάθεια. Όμως εσύ τον θέλεις. Γιατί πιέζεσαι λοιπόν; Είστε δυο νέοι, ενήλικοι, ελεύθεροι άνθρωποι που θέλετε απλώς ένα καλό σεξ. Κακό είναι αυτό; Αν το απολαμβάνετε και οι δυο γιατί όχι;
 
Σκοπός σου είναι η εξεύρεση συντρόφου. Αν όμως μέχρι να γίνει αυτό απολαμβάνεις ένα σεξ χωρίς δεσμεύσεις, αυτό ούτε είναι υποτιμητικό ούτε σε υποβιβάζει σε απλό σεξουαλικό αντικείμενο. Γιατί χρησιμοποιείς τις λέξεις «έλεγχος», «παραδόθηκα» και «εκμετάλλευση»; Δεν το ήθελες κι εσύ ό,τι έγινε; Όσο είσαι εσύ σεξουαλικό αντικείμενο άλλο τόσο είναι κι αυτός κι όσο παραδίδεσαι ή γίνεσαι θύμα εκμετάλλευσης, το ίδιο ισχύει και γι’ αυτόν. Μη σκέφτεσαι όμως με τέτοιους όρους. Δεν είναι κακό να απολαμβάνεις το σεξ μόνο ως σεξ, όπως κάνει κι αυτός, αν όντως μπορείς να το απολαύσεις έτσι, χωρίς άλλες προσδοκίες και χωρίς να πληγώνεσαι μετά.

Όσο για το ότι πιθανώς θα χάσεις το στόχο σου για την αναζήτηση συντρόφου, δεν πρέπει να το φοβάσαι. Αν δεν δίνεις πολύ χρόνο και ενασχόληση στη σεξουαλική σχέση, μπορείς να κινείσαι άνετα έτσι ώστε να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να βγαίνεις μαζί τους. Αυτό είναι και το καλό της πραγματικά ελεύθερης σχέσης: αποκομίζεις αυτά που έχει να σου δώσει και ταυτόχρονα είσαι ελεύθερη για όλα τα υπόλοιπα. Φρόντισε λοιπόν παράλληλα να γνωρίσεις άτομα για αξιόλογες σχέσεις.
Όσο κι αν στην ελεύθερη σχέση περνάς καλά, μην ξεχνάς πως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο…

Κατερίνα

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλά τα σχόλια της ψυχολόγου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσωπικά θα διαφωνήσω αρκετά με την Κατερίνα, ειδικά όσον αφορά αυτό το σημείο:

    "Αν δε δίνεις πολύ χρόνο και ενασχόληση στη σεξουαλική σχέση, μπορείς να κινείσαι άνετα έτσι ώστε να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και να βγαίνεις μαζί τους. Αυτό είναι και το καλό της πραγματικά ελεύθερης σχέσης: αποκομίζεις αυτά που έχει να σου δώσει και ταυτόχρονα είσαι ελεύθερη για όλα τα υπόλοιπα."

    (Εφόσον σχολιάζω οφείλω να πω οτι είμαι αντρας στα 30, έχω μηδενικές γνώσεις ψυχολογίας και δεν έχω κάνει ποτέ ελεύθερη σχέση. Το γράφω για να δείτε την οπτική μου γωνία και να αξιολογήσετε την άποψη μου με αυτό το δεδομένο.)

    Αν μπορούμε τόσο εύκολα να διαχωρίσουμε την σάρκα απο τα συναισθήματα αυτό δεν σημαίνει οτι διχοτομούμε τον εαυτό μας σε δύο διαφορετικά κομμάτια; Και ενώ εκτελούμε τις επιταγές του σαρκικού, το υπόλοιπο μουδιάζει/ φιμώνεται και πιθανότατα παγιδεύεται σε αδιέξοδα. Αλλα γίνεται να βρούμε χαρά/ευτυχία/εκπλήρωση του εαυτού μας αν το ένα κομμάτι συστηματικά υπονομεύει το άλλο; Είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές και πιστεύω πως δε μπορούμε το πρωί να λειτουργούμε τελείως σαρκικά και το βράδυ να καλλιεργήσουμε μία πολυεπίπεδη σχέση. Το δεύτερο θα υπονομεύεται απο το πρώτο - η σύγκρουση μεταξύ των δύο υπάρχει και όσο προσπαθούμε να την αποφύγουμε απλά εθελοτυφλούμε (νιώθω).

    Κατερίνα η απάντηση σου μου δίνει την εντύπωση οτι πιστεύεις οτι υπάρχουν κάποια ψεύτικα κοινωνικά στερεότυπα που εμποδίζουν την κοπέλα στο να αφεθεί και να απολαύσει τη στιγμή - και οτι καταδεικνύωντας τα ως τέτοια θα απελευθερωθεί.

    Το γεγονός όμως οτι επικοινώνησε μαζί σου, και χρησιμοποίησε αυτές τις λέξεις που κι εσύ τόνισες «έλεγχος», «παραδόθηκα» και «εκμετάλλευση» για μένα είναι δείγματα οτι διανοητικά μπορεί να προσπαθεί κανείς να πάει να κάνει κάποιου είδους διαπραγματεύσεις και συμφωνίες με τα κομμάτια του είναι του. Αλλα εσωτερικά, κάτι κλωτσάει. Αυτό το κάτι Κατερίνα θέλω να σου γράψω πως ίσως να μην είναι απλά ένα στερεότυπο κοινωνικό, αλλα κάτι ριζικό και βαθύτερο, ένα ένστικτο που λέει οτι η κατεύθυνση που θα οδηγήσει στην χαρά δεν είναι αυτή που μας κατατμεί σε κομμάτια αλλα αυτή που μας βοηθάει να κεντράρουμε και να εξισορροπήσουμε τα κομμάτια αυτά σε ένα ενιαίο όλο. Επίσης αυτές οι λέξεις για μένα δείχνουν οτι μπορεί θεωρητικά να έχει γίνει αυτή η σαρκική "συμφωνία" αλλα στην πράξη ένα άγγιγμα, τράβηγμα, κουβέντα, οτιδήποτε μπορούν να ασκήσουν ένα ειδος συναισθηματικής βίας και να κάνουν την κοπέλα να νιώσει προδομένη απο τον ερωτικό της σύντροφο - γιατί είναι κι αυτά μορφές επικοινωνίας, πολύ πιο άμεσης και βαθειάς απο την ομιλία. Αυτό σημαίνει και οτι οι πληγές που μπορούν να προξενήσουν είναι και αυτές πιο βαθειές. Προσωπικά, μπορεί να κάνω λάθος, αλλα πιστεύω πως οι γυναίκες είναι ακόμα πιο ευαίσθητες σε τέτοιες ανταλλαγες, κι ας μην θέλουν να το ομολογήσουν.

    Για να κλείσω, αν και πάνε μήνες απο τότε που η κοπέλα επικοινώνησε μαζί σου, αν ακόμη συναντά τα ίδια διλλήματα θα της πρότεινα να πάρει την απόφαση να απέχει απο το σεξ για κάποιους μήνες. Ίσως αυτό να την ενδυναμώσει να εξερευνήσει τον κόσμο με ένα νέο πρίσμα με τους δικούς της όρους. Κάνοντας αυτό, ίσως διαπιστώσει οτι θα ελκύσει (όταν θα είναι έτοιμη) κάποιον σύντροφο που κι αυτός θα επικεντρώνεται στο να επεκτείνει τους ορίζοντες του. Και που να επικοινωνούν σε όλα τα επίπεδα, και σωματικά αλλα και ψυχικά. Να είστε καλά και οι δύο.

    Κατερίνα να πω επίσης οτι σε διαβάζω συχνά και σχεδόν πάντα πιστεύω οτι αυτά που λες βοηθάνε αυτούς που επικοινωνήσανε μαζί σου, αλλα και εμάς που διαβάζουμε το μπλόγκ. Απλά επειδή σε αυτήν την περίπτωση είχα διαφορετική άποψη, είπα να την παραθέσω.

    Ευχαριστώ.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο, ευχαριστώ για τη συμμετοχή σου!
      Καθένας κινείται στο θέμα αυτό ανάλογα με την ιδεολογία του. Εμένα προσωπικά οι απόψεις σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη, και με τέτοιον τρόπο έχω κινηθεί στην προσωπική μου ζωή.
      Η συγκεκριμένη κοπέλα όμως μπόρεσε και ένιωσε "σεξουαλική χημεία" και έκανε "απλά ένα σεξ". Αν η ιδεολογία της ήταν σαν τη δική μας, ούτε θα το είχε διανοηθεί αυτό με έναν "ακατάλληλο" άνθρωπο! Δεν θα της είχε γεννηθεί η τόσο σφοδρή επιθυμία.
      Από τη μια όμως το έκανε και από την άλλη μιλά με στερεοτυπικούς όρους για τα "πρέπει" της και υποφέρει γι αυτά. Ας διαλέξει, λοιπόν: ή θέλει την ουσία και ασχολείται μόνο με σχέσεις ουσίας, ή αφήνεται στα ένστικτά της αλλά ας το αποδεχτεί κι ας μην υποφέρει γι αυτό... Δεν βλάπτει κανέναν και αν κάνει λάθος θα το διδαχτεί από τις συνέπειες της επιλογής της

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ κι εγώ. Αυτή η κατακλείδα που έγραψες για την σημασία της ανάληψης των ευθυνών μας, είναι κάτι που κι εγώ πρέπει να δουλέψω και μάλλον οι περισσότεροι άνθρωποι. Και όσο το κάνουμε τόσο πιο ευτυχισμένοι θα είμαστε. Καλή μέρα να'χουμε.

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.