Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Ζήλεια για την πρώην

Είμαι 31 ετών και έχω σχέση με τον Α τα τελευταία 4 χρόνια. Συχνά επισκεπτόμαστε τον τόπο καταγωγής του και περνάμε κάποιες μέρες εκεί, όπου κάνουμε παρέα με τους παιδικούς του φίλους. Υπάρχει μια κοπέλα στην παρέα αυτή που ήταν η πρώτη του σχέση όλα του τα εφηβικά χρόνια. Έχουν διατηρήσει στενή φιλία και όσο είναι μακριά δεν με πειράζει, γιατί απλώς ανταλλάσσουν πότε-πότε κάποιο τηλεφώνημα. Όταν όμως είμαστε στην πόλη τους είναι «αυτοκόλλητοι» και φτάνουμε να κυκλοφορούμε συνεχώς οι τρεις μας. Εκείνη την περίοδο αυτή είναι ελεύθερη. Εμένα με πειράζει όλο αυτό και δεν ξέρω πώς να το διεκδικήσω.

Φ.


Αρχικά πρέπει να ξεκαθαριστεί αν έχεις κάποιους αντικειμενικούς λόγους να ζηλεύεις. Πώς είναι η σχέση σας με τον Α; Υπάρχει αγάπη και εμπιστοσύνη; Σου έχει δώσει κάποιες αφορμές να σκεφτείς κάτι άλλο, με τη συγκεκριμένη κοπέλα ή με άλλες; Εκείνος σε ζηλεύει; Κάποιες φορές η ζήλεια αποτελεί (κακώς) έναν τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι.

 Όταν είστε στη γενέτειρά του, πώς συμπεριφέρονται μεταξύ τους; Υπάρχουν συγκεκριμένες συμπεριφορές που σε ενοχλούν; Υπάρχουν αναφορές στο κοινό τους παρελθόν που σε πειράζουν; Σε ενοχλεί ίσως το τι θα σκεφτούν οι φίλοι του και ο κοινωνικός περίγυρος; Θα ήθελες να περνάτε περισσότερο χρόνο στις διακοπές σας μόνοι; Ξεκαθάρισε τι ακριβώς σε πειράζει και  φρόντισε να το πεις στο σύντροφό σου με ήρεμο τρόπο, εκφράζοντας μαζί και τα συναισθήματά σου.

Όπως έχει συζητηθεί και σε σχετική προηγούμενη ανάρτηση, είναι πιθανό με το σύντροφό σου να έχετε διαφορετική ιδεολογία σχετικά με τις προηγούμενες σχέσεις σας. Η ιδεολογία δεν αλλάζει για χάρη του άλλου, οπότε οι μόνες αλλαγές που μπορούν να γίνουν βρίσκονται στο επίπεδο της συμπεριφοράς. Πχ. εσύ μπορεί να πιστεύεις πως με τους πρώην δεν ξαναμιλάμε, ενώ ο Α να πιστεύει στη δυνατότητα στενής φιλίας με μια πρώην και μάλιστα την πρώτη και μακροχρόνια σχέση του. Στην περίπτωση αυτή ο καθένας θα διατηρήσει τις απόψεις του αλλά μπορούν να γίνουν αμοιβαίες ρυθμίσεις στη συμπεριφορά σας. Για παράδειγμα αν ο φίλος σου είναι πολύ διαχυτικός με την κοπέλα, αν γίνονται προσωπικές αναφορές στο κοινό παρελθόν κ.ά., αυτά μπορούν να περιοριστούν. Επίσης μπορείς να διεκδικήσεις να περνάτε περισσότερο χρόνο οι δυο σας μόνοι στις διακοπές σας.

Μην αναλώνεσαι με καταστάσεις που έγιναν στην εφηβεία. Αν ο σύντροφός σου και η φίλη του ήθελαν κάτι άλλο, τόσα χρόνια θα το είχαν επιδιώξει. Αλλά ο σύντροφός σου έχει επιλέξει εσένα τόσα χρόνια και αυτό είναι που έχει σημασία.

 Το θέμα αυτό είναι μια αφορμή να εξετάσεις ποια είσαι εσύ, ποιες είναι οι απόψεις σου, πώς είναι η αυτοπεποίθησή σου και με ποιο τρόπο συνεννοείσαι με το σύντροφό σου και διεκδικείς αλλαγές σε κάτι που σε ενοχλεί.

Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.