Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Σχέση με μεγαλύτερον στην εφηβεία

Είμαι 14 χρονών. Εδώ και 2 εβδομάδες μου την πέφτει ο αδελφός του πρώην μου και μου είπε να δοκιμάσουμε να είμαστε μαζί. Το θέμα είναι πως είναι 19 χρονών και εγώ 14 θα γίνω τον Ιούλιο. Τον ρώτησα πως του φαίνεται αυτή η διάφορα στις ηλικίες μας, και μου είπε πως είναι λίγο περίεργο και γι’ αυτό ας δοκιμάσουμε. Από την άλλη σκέπτομαι ότι είναι αδελφός του πρώην μου, μήπως δεν είναι καλή ιδέα να κάνω κάτι μαζί του.

Στην ηλικία σου είναι φυσιολογικό να έχεις φλερτ με κάποιο αγόρι της ηλικίας σου. Λες πως υπάρχει ήδη ένας «πρώην», οπότε αυτό σημαίνει πως μπήκες στο χώρο των φλερτ αρκετά νωρίς.

Η διαφορά 5 χρόνων θεωρείται απόλυτα φυσιολογική όταν πρόκειται για πιο μεγάλες ηλικίες. Όταν όμως εκείνος είναι 19 και εσύ σχεδόν 14, τα πράγματα αλλάζουν, από ουσιαστική και πρακτική άποψη.

Ο νεαρός έχει τελειώσει το σχολείο του και ή σπουδάζει ή εργάζεται. Έχει λοιπόν έναν τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από τον δικό σου (σχολείο-φροντιστήριο-περιορισμοί από το σπίτι). Επιπλέον, θα είναι μάλλον δύσκολο να συνυπάρχει στις παρέες των συνομηλίκων σου. Οι παράγοντες αυτοί είναι πιθανό να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ σας και γρήγορη διάλυση της σχέσης ή τη δική σου προσκόλληση και απόλυτη προσαρμογή στο άτομό του.

Σχετικά με το θέμα των σεξουαλικών σχέσεων, υποθέτω πως στην ηλικία σου δεν έχεις ακόμη προχωρήσει. Αν συνδεθείς με έναν δεκαενιάχρονο, το πιθανότερο είναι να τεθεί άμεσα θέμα σεξουαλικών σχέσεων. Είσαι έτοιμη για κάτι τέτοιο; Η ηλικία που κάποιος έφηβος ξεκινά τη σεξουαλική του ζωή ποικίλλει και είναι καλό να καθορίζεται από την ψυχο-συναισθηματική του ωριμότητα, έτσι ώστε να ξεκινήσει ομαλά. Εσύ θέλεις να προχωρήσεις στο σεξ; Αντικειμενικά, η ηλικία σου είναι ακόμη πολύ μικρή (μην ξεχνάς πως στην εφηβεία 1-2 χρόνια κάνουν πολύ μεγάλη διαφορά). Με ένα παιδί πιο κοντά στην ηλικία σου θα ήταν πιο εύκολο να θέσεις τα όριά σου γιατί κι εκείνος θα είχε ένα παρελθόν ανάλογο με το δικό σου (απλώς κάποιο ή κάποια φλερτ). Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μιας κοπέλας είναι πολύ σημαντική για την υπόλοιπη σεξουαλική της ζωή. Δεν θα πρέπει να γίνεται τυχαία ή κατόπιν συναισθηματικής πίεσης εκ μέρους του αγοριού ή για να δείξει πως μεγάλωσε ή για να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες κοπέλες, με τις πρώην του κτλ.

Το θέμα της διαφορετικής ωριμότητας που μάλλον θα υπάρχει μεταξύ σας δεν το συζητώ. Ούτως ή άλλως κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξης μιας σχέσης και είναι πολύ πιθανό να μη διατηρηθεί για πολύ ώστε να χρειαστεί να έχετε μια βαθύτερη συνεννόηση. Συνήθως τα πιο νέα άτομα βρίσκουν γοητευτική την ωριμότητα ενός ατόμου μεγαλύτερης ηλικίας. Τι βρίσκει όμως ο πιο μεγάλος στην έλλειψη ωριμότητας του πιο μικρού; Συχνά οι μεγαλύτεροι επιλέγουν μικρότερες για να γίνονται αντικείμενο θαυμασμού στα μάτια τους και για να μπορούν να επικρατούν ευκολότερα σε συζητήσεις και διαφωνίες.

Πιστεύω πως η σχέση αυτή δεν είναι αντικειμενικά καλή ιδέα. Αν όμως εσύ νιώθεις πως θέλεις να δοκιμάσεις με το παιδί αυτό, κάνε το, θέτοντας όμως τα όριά σου και έχοντας υπόψη πως η σχέση έχει μεγάλες πιθανότητες να διαλυθεί γρήγορα. Σχετικά με τον αδελφό και πρώην φλερτ σου, αυτός θα πρέπει να ενημερωθεί από τον αδελφό του για τη σχέση σας μόνο αν αυτή διατηρηθεί. Ένα παλιό φλερτ δεν έχει λόγο πλέον στη ζωή σου ούτε κι εσύ έχεις κάποια υποχρέωση ή ηθική δέσμευση απέναντί του.
Κατερίνα

1 σχόλιο:

  1. Για ποιο λογο χωρισατε με τον πρωην σου? Πιθανως να παιζει θεμα εκδικησης...Αν ο χωρισμος σου ειναι προσφατος κατσε ενα διαστημα να ανασυνταχτεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.