Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Μισοτελειωμένη υπόθεση

Θα εκτιμούσα την συμβουλή σας σε ένα θέμα που ταλαιπωρεί την ψυχική μου ηρεμία. Το ερώτημα μου είναι: Μπορώ ετεροχρονισμένα ένα και μισό χρόνο μετά από τον χωρισμό να επικοινωνήσω στον πρώην το πόσο με έχει πληγώσει και εκμεταλλευτεί τώρα που νιώθω δυνατή να το κάνω; Ήταν μια σχέση 2,5 χρόνων στην οποία τον βοήθησα πολύ προσωπικά και επαγγελματικά και εκείνος στο τέλος δήλωσε πως δεν είμαι η γυναίκα της ζωής του, δεν τον προσελκύω σεξουαλικά και δεν έχει σκοπό να παντρευτεί.

Μ.



Ανεξάρτητα από το πόσο ή όχι έχεις δίκιο να αισθάνεσαι έτσι, η ιστορία αυτή έχει παραμείνει για σένα μια μισοτελειωμένη υπόθεση. Μια ιστορία στην οποία προφανώς δεν μίλησες αρκετά, δεν είπες και δεν έκανες τα πράγματα που θα σε ανακούφιζαν, δεν την επέλυσες. Σύμφωνα με τη θεωρία της Gestalt, κάθε unfinished business αποτελεί μια σιδερένια μπάλα δεμένη στο πόδι μας, που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε στη ζωή και συνιστά κύρια αιτία πιθανής ψυχικής παθολογίας.

Πώς κλείνουν οι μισοτελειωμένες υποθέσεις; Θα κάνω έναν παραλληλισμό με τα χρήματα για να γίνει πιο εμφανές: Τι κάνουμε όταν ο άλλος πχ. μας χρωστά χρήματα εδώ και ενάμιση χρόνο; Πρώτα - πρώτα εξαρτάται από το πόσα είναι τα χρήματα αυτά και πόσο εμείς αυτή τη στιγμή τα έχουμε ανάγκη. (Δηλαδή πόσο ανάγκη έχω αυτή τη στιγμή την αγάπη και το συναίσθημα που μου πήρε και δεν μου έδωσε). Πχ μπορεί να πω «χαλάλι τα 100 euro και ας μην τον ξαναδώ ποτέ» αλλά δεν θα πω το ίδιο και για τα 1000 euro. (Δηλαδή αν με πλήγωσε λίγο, μπορώ να το ξεχάσω, ενώ αν με πλήγωσε πολύ όχι). Αν πάλι βρίσκομαι σε πτώχευση, είναι πιο δύσκολο να ξεχάσω ακόμη και τα 100 euro. (Δηλαδή εξαρτάται από την ψυχολογική μου κατάσταση. Αν πχ εγώ είμαι καλά, έχω μια νέα σχέση κτλ, μπορώ να ξεχάσω τα μικρά ή και μεγάλα παθήματα του παρελθόντος, αν όμως είμαι δυστυχής είναι πολύ πιο δύσκολο να τα ξεχάσω).

Τι μπορώ να κάνω:

·         Να πάω και να του απαιτήσω τα χρήματά μου (Να του πω δώσε μου πίσω την αγάπη και τη φροντίδα-αυτό δε γίνεται)

·         Να πάω και να του πω πόσο με έχει ξεγελάσει και τι ποταπό άτομο είναι (αυτό γίνεται και με τα χρήματα και με την αγάπη)

·         Να του γράψω αυτά που θέλω (επίσης)

·         Να τον εκδικηθώ με κάποιον άλλο τρόπο (πχ επαγγελματικά)

·         Να γράψω αυτά που θέλω και μετά να πετάξω το γράμμα

·         Να μιλήσω γι’ αυτό σε κάποιο άτομο που εμπιστεύομαι (φίλο ή ψυχολόγο)

·         Να κάνω κάτι μόνη μου συμβολικά που θα με ανακουφίσει πχ. να πετάξω κάποια πράγματά του, να σκίσω φωτογραφίες κτλ, (ο Γιουγκ αποκαλεί τον τρόπο αυτό προσωπική «τελετή»).

Μη διστάσεις να κάνεις ό,τι από αυτά σε καλύπτει, προκειμένου να κλείσεις την υπόθεση και να ανακουφιστείς. Μη σκέπτεσαι τι θα πει εκείνος ή πιθανώς ο κόσμος. Κοίτα να ξεφύγεις από την ιστορία αυτή οριστικά και να προχωρήσεις.

Τι είναι όμως αυτό που σε έκανε να προσφέρεις τόσα σε μια σχέση χωρίς να παίρνεις ανάλογη ανταπόκριση; Συχνά, εκτός από την αγνή επιθυμία να προσφέρουμε, συνυπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις και η επιθυμία να κερδίσουμε τον άλλον με την προσφορά μας. Είναι καλό να διερευνήσεις αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γενικά, αν θέλουμε να προσφέρουμε, αυτό είναι καλό να γίνεται χωρίς να προσδοκούμε συναισθηματική ανταπόκριση, παρά μόνο σεβασμό και ευγένεια εκ μέρους του άλλου. Αλλιώς είναι προτιμότερο να μην προσφέρουμε ή να προσφέρουμε μόνο στο μέτρο που κι ο άλλος μας προσφέρει. Δεν τον κατηγορώ που τα συναισθήματά του δεν εξελίχτηκαν ίδια με τα δικά σου, αλλά τον κατηγορώ που δεν σου ανακοίνωσε νωρίτερα και με ευγενικό τρόπο πως δεν πάει άλλο.

Καλό είναι να διερευνήσεις γιατί δεν προστατεύεις αποτελεσματικά τον εαυτό σου και γιατί δεν κλείνεις εγκαίρως τις τελειωμένες υποθέσεις. Μια συνεργασία με ψυχολόγο θα μπορούσε να σε βοηθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.