Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Η κοινωνικοποίηση του παιδιού

Είμαι από την επαρχία και έχω δύο παιδιά 2 ετών και 10 αντίστοιχα(κοριτσάκια). Αντιμετωπίζω προβλήματα με την μεγάλη μου κόρη, ιδιαίτερα με το σχολικό της περιβάλλον. Δεν έχει μόνιμη παρέα ή κολλητή φίλη, αλλά δείχνει συνεχώς να κάνει και με διαφορετικά παιδιά πρόσκαιρη παρέα στο σχολείο ή να είναι μόνη της. Παράλληλα δεν έχει φίλες οι οποίες να την προσκαλέσουν για μια βόλτα εκτός σχολείου και μένει μόνη της με εμάς στο σπίτι. Μου παραπονιέται συνέχεια ότι τα παιδιά πότε την παίζουν και πότε όχι ή κάτι συνέχεια της κάνουν, την πειράζουν, την αγνοούν κοκ, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγκάζομαι να επεμβαίνω εγώ.

Έχει όμως από ότι έχω καταλάβει εν μέρει δίκιο, γιατί επιλέγει άτομα να συναναστραφεί που δεν της ταιριάζουν ή η συμπεριφορά της απέναντι στα παιδιά είναι ψυχρή τις περισσότερες φορές και απότομη, χωρίς να το θέλει. Ίσως δεν ξέρει τον τρόπο να φερθεί όπως πρέπει στα παιδιά και με τον τρόπο της τα διώχνει από κοντά της, ενώ όπως έχω καταλάβει πολλά είναι αυτά  που θα την προτιμούσαν για παρέα. Δεν ξέρω τι να κάνω να τη βοηθήσω, γιατί φαίνεται ότι αυτό το γεγονός την πικραίνει και την αγχώνει πολύ, με αποτέλεσμα να μου λέει ότι δεν της αρέσει ο χαρακτήρας της, είναι μόνη της, δεν ξέρει τι να κάνει κ.α.

Παράλληλα δε, αισθάνομαι ανεπαρκής σαν μητέρα μη μπορώντας να τη βοηθήσω, εκτός του να της λέω πώς να συμπεριφέρεται σωστά, να κάνει παρέα με τα άτομα εκείνα που της ταιριάζουν και όχι εκείνα που την αγνοούν τις περισσότερες φορές, να τονώσω την αυτοπεποίθησή της κ.α. Σας παρακαλώ, δώστε μου μια συμβουλή για το πώς πρέπει να την βοηθήσω, έτσι ώστε να μπορέσει να έχει υγιείς φιλικές σχέσεις με τα άτομα που της ταιριάζουν.

Β.


Η κοινωνική συμπεριφορά ενός παιδιού εξαρτάται από την προσωπικότητά του αλλά και από τα πρότυπα συμπεριφοράς που υπάρχουν στο περιβάλλον του.

Μήπως είστε πολύ κλειστοί και εκλεκτικοί ως οικογένεια; Μήπως κάποιος από τους γονείς έχει δυσκολία στην κοινωνικοποίηση; Καλό θα είναι να της δίνετε παραδείγματα κοινωνικοποίησης με τη συμπεριφορά σας και όχι μόνο με συμβουλές. Βγαίνετε με φίλους; Έρχονται φίλοι στο σπίτι σας; Γνωρίζει την έννοια «η καλύτερη φίλη της μαμάς»;

Μια άλλη εκδοχή είναι η μικρή να θέλει να προσελκύσει την προσοχή με τη συμπεριφορά της. Ασχολείστε αρκετά μαζί της; Μήπως, αντίθετα, την υπερπροστατεύετε; Μήπως η γέννηση της μικρής της αδελφής διατάραξε τις ισορροπίες της;

Συνεργαστείτε με το δάσκαλο/ τη δασκάλα της για να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της στο σχολείο. Εκφράστε τους προβληματισμούς σας και ζητήστε του/της βοήθεια. Να φροντίζει να εμπλέκει το παιδί σε ομαδικές δραστηριότητες, να παρακολουθεί τη συμπεριφορά του και να το συμβουλεύει διακριτικά ή να επιλύει τις εντάσεις που δημιουργούνται.  

Το σχολείο είναι σημαντικός χώρος κοινωνικοποίησης  αλλά όχι ο μόνος. Αν ένα παιδί κάνει σε ένα σχολείο κακή αρχή για κάποιους λόγους, μετά είναι δύσκολο να το αποδεχτούν. Φροντίστε λοιπόν τους άλλους χώρους κοινωνικοποίησής της.  Έχετε φιλικές και συγγενικές οικογένειες με παιδιά της ηλικίας της; Φροντίστε να κάνετε οικογενειακά παρέα μαζί τους ώστε οι γονείς να μπορείτε να επιλύετε τις πιθανές διαφορές των παιδιών πριν αυτές διογκωθούν. Παρακολουθεί κάποια ξένη γλώσσα ή άλλη εξωσχολική δραστηριότητα; Αν  όχι, φροντίστε να το κάνει για να κοινωνικοποιηθεί σε νέα περιβάλλοντα. Ειδικά κάποιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αν της αρέσουν, πχ. θεατρική ομάδα, χορευτικό συγκρότημα, σχολή ζωγραφικής κ.ά. ευνοούν την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Αν εντοπίσετε 2-3 παιδάκια που μια περίοδο κάνουν ομαλή παρέα μαζί της, φροντίστε να τα καλέσετε σε κάποια γιορτή ή απλώς κάποια  μέρα αργίας για παιχνίδι στο σπίτι σας.

Κάντε η ίδια κάποια δραστηριότητα μαζί της για να την παρακολουθείτε διακριτικά και να της δίνετε παραδείγματα συμπεριφοράς και κοινωνικοποίησης. Έδωσα τη συμβουλή αυτή και σε μια άλλη μητέρα που η κόρη της ήταν πολύ δειλή. Μητέρα και κόρη γράφτηκαν σε δημοτικό κολυμβητήριο και σιγά-σιγά η μικρή άρχισε να κάνει παρέα με άλλα παιδιά και να θέλει να κάνει ντους μαζί τους και όχι με τη μαμά.

Ο καθένας έχει το επικοινωνιακό του στιλ. Δεν είναι απαραίτητο η κόρη σου να έχει κολλητή. Οι εναλλαγές στενών φίλων είναι πολύ συνηθισμένες στην παιδική και εφηβική ηλικία. Μην ανάγετε την κοινωνική της στάση σε πρόβλημα. Συμβούλευέ την αλλά χωρίς άγχος, λέγοντάς της πως αν διαλέγει τα κατάλληλα παιδιά που της ταιριάζουν, τότε θα κάνει και καλή παρέα. Αν πάλι διαλέγει παιδιά που δεν της ταιριάζουν, τότε η παρέα δεν συνεχίζεται, αλλά δεν έγινε και καμιά καταστροφή, πολλά άλλα παιδιά υπάρχουν να δοκιμάσει…

Γενικότερα βέβαια, η σωστή οικογένεια, οι ισορροπημένοι γονείς, η ενασχόληση με το παιδί, η ενθάρρυνση, η επίλυση ψυχολογικών θεμάτων που μπορεί να έχει κτλ. αποτελούν τη βάση για την καλή ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και συνεπώς για την κοινωνικοποίησή του. Μην αισθάνεσαι ανεπαρκής ως μητέρα. Κανείς δεν ξέρει την ακριβή αιτία ενός προβλήματος, που συνήθως αποτελεί συνισταμένη πολλών στοιχείων. Αν εσύ είσαι ισορροπημένη και ευτυχής με τη ζωή σου, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις και για τα παιδιά σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.