Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Άλλο ένα διαζύγιο

Μετά από 15 χρόνια άσχημου γάμου πήρα την απόφαση να χωρίσω. Τα τελευταία 5 χρόνια ήταν μια κόλαση για μένα και εδώ και δυο χρόνια δημιούργησα εξωσυζυγική σχέση που με τράβηξε από τη μιζέρια μου και μου έδωσε το θάρρος να αποφασίσω να χωρίσω. Το ανακοίνωσα στη σύζυγό μου και ο σκοπός μου ήταν να χωρίσουμε συναινετικά, αλλά εκείνη έχει αντιδράσει πολύ άσχημα. Αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι ο γιός μου, 14 ετών. Η γυναίκα μου του μίλησε πριν προλάβω εγώ και του είπε για μένα τα χειρότερα όπως και του αποκάλυψε τη σχέση μου με άσχημα λόγια. Το παιδί έχει αγριέψει και δε θέλει να με αφήσει να του μιλήσω. Δεν ξέρω τι να κάνω.
Ν.

 Οι άσχημες αντιδράσεις του ενός συζύγου όταν ο άλλος ανακοινώνει την αναχώρησή του είναι αναμενόμενο φαινόμενο, δυστυχώς. Υποθέτω πως θα είχες κάνει συζητήσεις με τη σύζυγό σου για την κατάστασή σας και πως δεν πίστευε πως όλα είναι καλά μεταξύ σας. Με ποιον τρόπο έμαθε για την εξωσυζυγική σου σχέση; Αν το έμαθε από αλλού και εσύ αμέσως μετά της ανακοίνωσες το χωρισμό, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δύσκολα είναι επίσης αν της ανακοίνωσες το χωρισμό μαζί με τη σχέση. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, η κατάσταση μαζί της τώρα είναι εμπόλεμη και δυστυχώς αυτό έχει άμεση επίδραση στο παιδί. Νομίζω πως στη φάση αυτή δε θα έχει αποτέλεσμα μια προσπάθεια να δείξεις στη γυναίκα σου πόσο κακό κάνει η κατάσταση αυτή στο παιδί.
Προτείνω λοιπόν να πεις στο γιο σου πως δεν πρόκειται να τον πιέσεις να μιλήσετε αυτή τη στιγμή αφού δεν το θέλει, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική σου άποψη. Καλό θα ήταν να αναχωρήσεις άμεσα από το σπίτι και να αφήσεις να περάσουν κάποιες μέρες. Μετά, μπορείς να του τηλεφωνείς και να του λες πως τον αγαπάς, τον σκέφτεσαι και θέλεις να συναντηθείτε. Κάποια στιγμή ο μικρός θα δεχτεί. Τότε, καλό είναι να κάνετε μια συζήτηση μόνοι οι δυο σας, η οποία θα περιστραφεί στα πιο κάτω θέματα:
·         Τον αγαπάς περισσότερο από κάθε άλλο άτομο στον κόσμο, πάντα θα τον αγαπάς, θα τον φροντίζεις και θα θέλεις να έχεις στενή σχέση μαζί του, ανεξαρτήτως του πού και πώς θα ζεις. Διαβεβαίωσέ τον πως στη ζωή του θα γίνουν κατά το δυνατόν λιγότερες αλλαγές (και φρόντισε αυτό να είναι αληθινό).
·         Ενημέρωσε τον για το πόσο άσχημα περνούσατε με τη μητέρα του. Μην την κατηγορήσεις αλλά να επιμείνεις στο θέμα της ασυμφωνίας. Μίλησέ του για την άσχημη ψυχολογική σου κατάσταση και πως δεν θα μπορούσες να είσαι καλός πατέρας αν δεν είσαι εσύ ισορροπημένος. Διαβεβαίωσέ τον όμως πως αρχικά με τη μητέρα του αγαπιόσασταν. Είναι καλό το παιδί να γνωρίζει πως είναι γέννημα μιας αγάπης.
·         Ενημέρωσέ τον για τη σχέση σου, διαλύοντας τις πιθανές παραπληροφορίες που του έδωσε η μητέρα του. Μπορείς να τον ενημερώσεις για το όνομα και το επάγγελμα της συντρόφου σου και να πεις λίγα λόγια για την προσωπικότητά της, αποφεύγοντας τα ενθουσιώδη σχόλια. Πες του πως το σωστό θα ήταν να είχες πρώτα χωρίσει και μετά να είχες βρει νέα σύντροφο, αλλά προσπαθούσες χρόνια να μη διαλυθεί ο γάμος. Όταν συνάντησες τη νέα σου σύντροφο, δεν το προγραμμάτισες, αλλά τα συναισθήματα αναπτύχθηκαν από μόνα τους. Δεν θα ήταν λοιπόν έντιμο να παραμείνεις άλλο στο γάμο. Ήθελες να τον ενημερώσεις για όλα ο ίδιος, αλλά η μητέρα του μέσα στο θυμό της σε πρόλαβε και μάλιστα με άσχημο τρόπο.
·         Πες του πως κατανοείς τα συναισθήματά του και τη συμπεριφορά του. Δεν θα τον πιέσεις για άμεση στενή επικοινωνία, αλλά αυτό είναι που επιθυμείς. Εσύ θα το επιδιώκεις και εκείνος θα ανταποκριθεί όποτε είναι έτοιμος.
Ένα διαζύγιο έχει πάντα τα παρεπόμενά του και τα παιδιά συχνά πληρώνουν την έλλειψη συνεννόησης των γονέων για το χωρισμό. Εξάλλου, δυο άνθρωποι που δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν ως ζευγάρι, το πιθανότερο είναι να τα κάνουν ακόμα χειρότερα στη φάση του χωρισμού. Κάποια στιγμή όμως το σύστημα ισορροπεί σε μια νέα θέση και η αγάπη μεταξύ γονέων και παιδιών δεν χάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.