Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Άνδρες και γυναίκες από άλλον πλανήτη;

Έπειτα από κάποιες διαλυμένες σχέσεις, η φίλη Τ που ζει στο εξωτερικό, εκφράζει τον προβληματισμό της για τη συμπεριφορά των ανδρών στις σχέσεις. Από το μακροσκελές μήνυμά της δημοσιεύω ένα απόσπασμα.

…Αυτό που με απασχολεί είναι αφενός το δίλημμα σχετικά με το πού και για πόσο να μείνω και αφετέρου πώς να αντιμετωπίσω και να διαχειριστώ το θέμα των ερωτικών σχέσεων. Μένω έκπληκτη μπροστά σε αυτήν την ευκολία με την οποία όλοι συνάπτουν μια κάποιου είδους σχέση, απροσδιόριστης μορφής, και με την ευκολία με την οποία θα φύγουν. Έχω χάσει πλέον την αυτοπεποίθησή μου σα θηλυκό διαπιστώνοντας ότι το να σε θεωρούν ωραία και να ειπωθούν  δυο γλυκόλογα δε σημαίνει απολύτως τίποτε.  Νιώθω πως όσα συναισθήματα και αν μου δείξει κάποιος ποτέ δε θα τα εννοεί και απλά θα παριστάνει τον ενθουσιασμένο γνωρίζοντας πως υπερβάλλει μόνο και μόνο για να περάσει καλύτερα. Είναι πιο ξεκάθαρες και κυρίως έντιμες οι «σχέσεις» μιας βραδιάς από αυτό το ακαθόριστο φτηνοπάζαρο.

Συμπεραίνω ότι όταν οι άνδρες βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες ότι δε θέλουν σχέση και άλλα τέτοια είναι γιατί δεν τους εμπνέει πραγματικά αυτή που έχουν δίπλα τους, δεν την θέλουν! Αυτή η διαπίστωση με έχει τσακίσει!. Δεν ξέρω πώς να φερθώ σα γυναίκα, δεν υπάρχουν συνταγές, αλλά όσες φορές προσπάθησα να είμαι ο εαυτός μου πληγώθηκα πολύ γιατί νομίζω τελικά ότι μπορεί αυτό να μην αρέσει και ας μου δίνουν άλλη εντύπωση.

Τ.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ως τώρα επέλεγες άντρες που συνάπτουν εύκολα σχέσεις και το ίδιο εύκολα αποχωρούν από αυτές. Δεν σημαίνει πως όλοι οι άντρες είναι ίδιοι. Κάτι τέτοιο αφαιρεί βέβαια από τη γυναίκα την ευθύνη της επιλογής και τη θυματοποιεί στην ίδια της τη συνείδηση.

Από ό,τι έχω καταλάβει ο στόχος σου είναι μια σταθερή σχέση εμπιστοσύνης, αλλά πολλές φορές ενδίδεις σε σχέσεις που ρυθμίζονται από τους όρους του άλλου μέλους για ελευθερία και μη δέσμευση. Τουλάχιστον είναι έντιμοι αυτοί που εξ αρχής κάνουν μια τέτοια εξήγηση. Αν δεν σου αρέσουν οι όροι αυτοί, τότε μη μπαίνεις στη σχέση. Αν μπεις από μοναξιά, τότε μην πείθεσαι εύκολα πως οι όροι άλλαξαν όταν ο άλλος σου πει δυο  τρυφερά λόγια και σε γνωρίσει στον κύκλο του. Δεν αποκλείω και την ελάχιστη πιθανότητα ο άλλος να αλλάξει στην πορεία, αλλά για να αποδειχτεί αυτό πρέπει να περάσει πολύς χρόνος και να υπάρχει και λεκτική διαβεβαίωσή του για την αλλαγή του στόχου της σχέσης.

Πολλές είναι βέβαια και οι περιπτώσεις που κάποιος αρχικά δίνει μηνύματα αγάπης και σταθερότητας. Και πάλι ο χρόνος είναι αυτός που θα αποδείξει τι πραγματικά συμβαίνει. Μπορείς να μπαίνεις σε τέτοιες σχέσεις με συγκρατημένη αισιοδοξία, να επενδύεις σταδιακά και πάντα έχοντας στο βάθος του μυαλού σου την πιθανότητα αποτυχίας. Τίποτα δεν είναι σίγουρο σ’ αυτόν τον κόσμο.

Όσο για τις σχέσεις της μιας βραδιάς, αν σε ευχαριστούν κάνε τες αλλά να είσαι συνειδητή σ’ αυτό. Μην προσδοκάς τίποτα περισσότερο από μια ωραία βραδιά. Αν δεν σου αρκεί αυτό, μην το κάνεις.

Το βασικό όμως είναι ποια είσαι εσύ και τι θέλεις από τη ζωή σου. Γιατί να καταρρακώνεται η αυτοπεποίθησή σου από μερικές αποτυχημένες σχέσεις; Και γιατί η διάλυση μιας σχέσης ισοδυναμεί με προσωπική αποτυχία; Όλοι έχουν διαλυμένες σχέσεις που μέσα από αυτές μπορούν να μάθουν και να βρουν  τελικά το σωστό σύντροφο.

Όσο πιο ισορροπημένη ψυχικά είσαι τόσο περισσότερο θα μπορείς ή να μείνεις κάποιες περιόδους μόνη αν δεν βρίσκεις αυτό που θέλεις ή να κάνεις σχέσεις χωρίς να επενδύεις από την αρχή. Έχεις φίλους στην ξένη χώρα; Έχεις διατηρήσεις επαφή με τους παλιούς σου φίλους στην Ελλάδα; Οι φιλίες είναι ζωντανοί οργανισμοί που θέλουν καλλιέργεια. Την κάνεις; Η δουλειά σου σε ενδιαφέρει; Μπορείς να την εξελίξεις έτσι ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρουσα; Έχεις κάποια ενδιαφέροντα που να εμπλουτίζουν τη ζωή σου;

Μην εξαρτάς τη διαμονή σου στο εξωτερικό από το ερωτικό. Αποφάσισε τον τόπο διαμονής σου με βάση τη δουλειά, τον τρόπο ζωής και το κοινωνικό περιβάλλον και στη συνέχεια εκεί θα κάνεις και την προσωπική σου ζωή.

Ναι, να είσαι ο εαυτός σου και όποιος σε αγαπήσει θα σε αγαπήσει γι’ αυτόν. Το να πληγωθείς είναι μέσα στο πρόγραμμα. Μήπως προσποιούμενη κάτι άλλο δεν πληγώθηκες; Σε κάποιους δεν θα αρέσεις αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που θα τους αρέσεις έτσι όπως είσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.