Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Οικονομική εξαπάτηση συζύγου

Είμαι 25 ετών, παντρεμένη εδώ και μισό χρόνο. Έχω τελειώσει το πανεπιστήμιο και είμαι άνεργη. Θα ήθελα τη βοήθειά σας μιας και η ψυχική μου κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Ήμουν πάντα μια άριστη μαθήτρια και έκανα τις επιλογές των γονιών μου πραγματικότητα. Στη γ’ λυκείου έκανα την πρώτη μου σχέση η οποία κράτησε 2,5 χρόνια και με πόνεσε πάρα πολύ. Πέρασα τα επόμενα 2,5 χρόνια μόνη μου σε φάση κατάθλιψης, δεν έβγαινα, είχα παρατήσει τη ζωή μου. Παρότι με φλέρταραν πολλά παιδιά εγώ δεν ήθελα κανέναν και τίποτα, δεν πίστευα στους άντρες και είχα αποστασιοποιηθεί.
Τελικά γνώρισα ένα άτομο που μου έδειχνε με πολύ γλυκό τρόπο τα αισθήματά του με έπεισε ότι η παρέα του θα μου κάνει καλό. Επί 1,5 χρόνο βγαίναμε φιλικά μέχρι που με κέρδισε και του έδωσα μια ευκαιρία. Πάνω που δεθήκαμε, μετά από 5 μήνες, μου είπε ότι έχει ένα μεγάλο δάνειο από διάφορες καταναλωτικές αγορές. Ήθελε να αλλάξει, ήταν καλό παιδί, με αγαπούσε πάρα πολύ και με φρόντιζε και δεν τον άφησα αν και με πλήγωσε αφάνταστα το ότι μου αποκάλυψε το χρέος μετά από 5 μήνες.
Τελικά μετά από 2,5 χρόνια παντρευτήκαμε, παρά τα προβλήματα που μου προκάλεσε η δύστροπη οικογένειά του.
Περνάμε οικονομικές δυσκολίες. Πριν από ένα μήνα ανακάλυψα τυχαία ότι λείπουν τα λεφτά που μαζέψαμε από το γάμο (περίπου 7.000) και τρελάθηκα. Με διαβεβαίωσε πως τα λεφτά πήγαν στα χρέη του, ενώ είχαμε σκοπό να τα έχουμε για μια δύσκολη ώρα.
Από τότε  δεν είμαι καλά. Έχω ξαφνικά ξεσπάσματα, κλαίω συνέχεια, του λέω τα ίδια και τα ίδια και πονάω.  Εκείνος κάνει προσπάθεια να είμαστε καλά. Σκέφτηκα να πάμε σε ειδικό αλλά η οικονομική μας κατάσταση δεν το επιτρέπει. Είμαι απελπισμένη και έχω παχύνει υπερβολικά.

Σ.

 Αρχικά διαπιστώνω πως η ψυχολογική σου κατάσταση ήταν ανέκαθεν εύθραυστη. Χάλασε η πρώτη σου σχέση –όπως είναι κανόνας να χαλούν τέτοιες σχέσεις- κι εσύ έπεσες 2,5 χρόνια σε κατάθλιψη.
Κάποια στιγμή και μετά από γνωριμία 1,5 χρόνου αποφάσισες να ξανακάνεις σχέση. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου υποθέτω πως σας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστείτε πολύ καλά, έτσι ώστε επακολούθησε σχέση κάποιων μηνών. Δεν τον κατηγορώ που δεν σου αποκάλυψε τα χρέη στη φάση αυτή. Όταν κάποιος δεν έχει ακόμα δέσει τη ζωή του οριστικά με τον άλλον και δεν έχουν κάνει κοινά όνειρα –τα οποία περιλαμβάνουν και κοινό ταμείο- δεν είναι υποχρεωμένος να αναλύσει την οικονομική του κατάσταση. Αν μάλιστα σκόπευε να προσπαθήσει να εξοφλήσει τα χρέη του πριν συμβιώσετε, τότε καλά έκανε.
Όταν σου αποκάλυψε τα χρέη και εφόσον το πράγμα πήγαινε για γάμο, εσύ έπρεπε να του θέσεις την προϋπόθεση να εξοφλήσει τα χρέη του πριν συμβιώσετε. Τι σου είπε; Πώς σκόπευε να τα εξοφλήσει; Αν παντρευτείς κάποιον με χρέη, είναι σαν να υπογράφεις πως θα τα αντιμετωπίσετε μαζί.  Λάθος σου που δέχτηκες να παντρευτείτε χωρίς να ξεκαθαρίσεις. Και γενικότερα, γιατί να παντρευτείς τόσο νέα; Ίσως αν ήσουν λίγα χρόνια μεγαλύτερη θα μπορούσες να προστατευτείς καλύτερα.
Το ότι πήρε τα κοινά σας χρήματα χωρίς να σε ενημερώσει είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. Πώς δικαιολογήθηκε; Τι υποσχέσεις έδωσε για το μέλλον; Οι επιλογές που έχεις είναι:
·         τον συγχωρείς (με δεδομένο πως δεσμεύεται για ειλικρίνεια για το μέλλον), μένεις μαζί του και δεν επαναφέρεις το θέμα  
·         τα συναισθήματά σου έχουν θιγεί σε βαθμό που δεν μπορείς να μείνεις άλλο μαζί του και διαλύεις το γάμο
·         προτείνεις μια περίοδο δοκιμαστικού χωρισμού για να σκεφτείτε και πιθανώς να κάνετε μια νέα αρχή με νέους όρους
Όλα αυτά είναι καλύτερα από το να βασανίζεσαι, δεδομένου πως έχεις εύθραυστο ψυχισμό. Πραγματικά, μια συνεργασία με ειδικό ως ζευγάρι είναι απαραίτητη. Επιπλέον, εσύ ως άτομο έχεις ανάγκη ψυχοθεραπείας, για να δεις γιατί είσαι τόσο ευαίσθητη, γιατί προσαρμόζεσαι στους άλλους και δεν θέτεις τα όριά σου και γιατί στρέφεσαι εύκολα προς την κατάθλιψη. Δεν είστε ασφαλισμένοι κάπου; Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου όπου κατοικείτε δεν παρέχει ψυχολογική στήριξη; Φρόντισε να λάβεις άμεσα βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.