Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Κρίση σε όλα τα επίπεδα

Είμαι 46 ετών. Πριν από 1,5 περίπου χρόνο βρήκα επιτέλους το θάρρος ή την τόλμη να κλείσω μια σχέση 20ετιας που τα τελευταία αρκετά χρόνια δεν με ικανοποιούσε και ήταν τελματωμένη προσωπικά και επαγγελματικά (ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε συνέταιροι). Σήμερα χώρισα με την κοπέλα που στάθηκε η αφορμή να διαλύσω την προηγούμενή μου σχέση.

Ήταν πολύ όμορφα μαζί της αλλά τελικά νομίζω ότι είχε για εμένα ημερομηνία λήξης όταν διαπίστωσα την εξάρτησή της από το αλκοόλ. Δεν είναι καθημερινή η χρήση αλλά σχεδόν κάθε φορά που πίνει δεν έχει το παραμικρό μέτρο στην ποσότητα που καταναλώνει. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πολύ επιθετική, εριστική και στην κυριολεξία εκτός εαυτού. Να δημιουργούνται καυγάδες, σκηνές, βωμολοχίες, ατυχήματα και συμβάντα τελείως έξω από τα όρια που επιθυμώ, των οποίων άμεσος αποδέκτης είμαι εγώ. Νιώθω κάθε φορά υπεύθυνος για την σωματική της ακεραιότητα με αποτέλεσμα συνήθως να μην αποχωρώ και να υπόκειμαι σε πραγματική ψυχολογική βία και κακοποίηση, ενίοτε με προσεγγίσεις προσπάθειας σωματικής βίας εναντίον μου. Την επόμενη ημέρα δεν θυμάται τίποτα από όλα όσα έχουν συμβεί.

Παράλληλα νιώθω να δέχομαι την έντονη πίεση της να «προχωρήσουμε την κοινή μας ζωή», ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει κατακτήσει τις προϋποθέσεις της οικονομικής της ανεξαρτησίας.
Πρέπει να αναφέρω ότι στην προηγούμενη σχέση μου υπήρχαν πολυετή σεξουαλικά προβλήματα λόγω έλλειψης ερωτικής επιθυμίας της συντρόφου μου προς εμένα. Είναι αλήθεια ότι στην τωρινή μου σχέση νιώθω πολύ ικανοποιημένος σε αυτόν τον τομέα και πολύ όμορφα.

 Όπως έγραψα στην αρχή, με την προηγούμενη σχέση μου συνεχίζουμε να έχουμε επαγγελματικές επαφές επειδή συνεχίζουμε να είμαστε τυπικά συνέταιροι και είμαστε βεβαρυμμένοι και οι δύο με κοινά αρκετά μεγάλα προσωπικά και επαγγελματικά χρέη. Αυτή ήταν η δεύτερη επαγγελματική συνεργασία μας και όπως και στην προηγούμενη νιώθω ότι με πρόδωσε, δηλώνοντάς μου ότι παρόλο που προχωρούσαμε πάρα πολύ καλά και δημιουργούνταν οι προϋποθέσεις να μπορέσουμε να έχουμε την οικονομική δυνατότητα να ζήσουμε μια καλή και άνετη ζωή και να κάνουμε οικογένεια, αυτή δεν έκανε τέτοια όνειρα.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση όπου όλα αυτά μου δείχνουν υπερβολικά πολύπλοκα και δύσκολα, στην κυριολεξία νιώθω να έχω χάσει εντελώς τον εαυτό μου.
Αποτέλεσμα αυτής μου της συναισθηματικής-ψυχολογικής κατάστασης είναι να μη νιώθω χαρούμενος ούτε αισιόδοξος για το παρόν και το μέλλον και να νιώθω πλήρη έλλειψη γαλήνης και ευχαρίστησης. Ενοχές, χαμηλή αυτοεκτίμηση, πανικός, αίσθηση μικρότητας, ψυχολογικής αδυναμίας και αναποφασιστικότητας.

Πρακτικό αποτέλεσμα είναι πως εδώ και αρκετούς μήνες έχω πλήρη άρνηση και αδυναμία να εργαστώ, με τα ευνόητα αποτελέσματα. Μέχρι πριν λίγα χρόνια θεωρούσα ότι είχα κατακτήσει με τις ικανότητες μου τη δυνατότητα να ελέγχω την ζωή μου τουλάχιστον στο πεδίο της οικονομικής ασφάλειας, τώρα νιώθω να βρίσκομαι έρμαιο των αδυναμιών μου. Δυστυχώς δεν έχω πλέον την οικονομική δυνατότητα να δεχθώ επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη και έτσι έχω πρόσφατα αποταθεί σε δωρεάν δημοτικά προγράμματα. Αναμένω από τον Σεπτέμβριο κάποιο προσωπικό ραντεβού, όπως με ενημέρωσαν.

ΥΓ. Αυτό το κείμενο το έγραψα πριν μερικές ημέρες αφού είχαμε από κοινού συμφωνήσει με την τωρινή μου σχέση να μείνουμε σε κάποια απόσταση μερικών ημερών. Χθες συναντηθήκαμε και μου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προσπαθήσει να ελέγχει την ποσότητα του αλκοόλ ώστε να μη δημιουργούνται έκτροπα.
Της υποσχέθηκα ότι θα προσπαθήσω να της παρέχω την υποστήριξη μου.
Σήμερα συνεχίζω να νιώθω αμφίβολα, ταραγμένος και μπερδεμένος.


Σ.

Στη ζωή σου κυριαρχεί ένα μπέρδεμα που είναι φυσικό να σε έχει φέρει σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

·         Στην προηγούμενη σχέση σου μπέρδεψες το επαγγελματικό με το προσωπικό. Δυο άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί συνεργάτες και συνάδελφοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχει και συναισθηματική- ερωτική έλξη και από τις δυο πλευρές ώστε να γίνουν σύντροφοι ζωής. Η οικονομική δυνατότητα δεν είναι αρκετή για κάτι τέτοιο. Δεν βλέπω γιατί να νιώθεις προδομένος στη δεύτερη επαγγελματική σας συνεργασία επειδή η πρώτη δεν κατέληξε σε γάμο. Τι σχέση έχει η επαγγελματική συμπεριφορά με το γάμο;

·         Χρειάστηκε μια νέα σχέση για να απεμπλακείς από την πρώτη. Μια σχέση που δεν προχωρεί καλό είναι να λήγει από μόνη της, για να είναι ξεκάθαρες οι καταστάσεις πριν εμφανιστεί τρίτο πρόσωπο. Μήπως δεν μπορείς να μείνεις καθόλου μόνος;

·         Η νέα σχέση  είναι εξαρχής προβληματική, αφού η κοπέλα είναι εξαρτημένη. Τα εξαρτημένα άτομα πρέπει να κάνουν ΜΟΝΑ τους τον αγώνα τους να επανέλθουν στην κανονική ζωή και μετά μπορούν να συζητήσουν την πιθανότητα σοβαρής σχέσης και πολύ περισσότερο γάμου. Όσο κι αν την αγαπάς και θέλεις να βοηθήσεις, τα εξαρτημένα άτομα δεν χρειάζονται αυτό (που εξάλλου καθιστά το σύντροφο θεράποντα και τη σχέση ανισότιμη) αλλά κανονική διαδικασία απεξάρτησης. Ούτε να συζητάς την πιθανότητα κοινής ζωής, όταν κι αυτή κι εσύ έχετε σοβαρά προβλήματα. Στην παρούσα κατάσταση δεν μπορείς να έχεις μαζί της τίποτα παραπάνω από μια ερωτική σχέση χωρίς αμοιβαίες ευθύνες, αφού τουλάχιστον το ερωτικό λειτουργεί καλά μεταξύ σας.

·         Όταν ένας εξαρτημένος λέει πως θα προσπαθήσει μόνος του, μην τον πιστεύεις. Είναι κλασική αντιμετώπιση εξαρτημένου το να λέει πως θα προσπαθήσει να το ελέγξει και χρειάζεται απλώς την υποστήριξη του συντρόφου του. Αυτό δεν φέρνει αποτέλεσμα. Ακούγομαι απόλυτη, αλλά, πίστεψέ με, έχω μεγάλη εμπειρία στις εξαρτήσεις. Αν θέλεις να τη βοηθήσεις, πείσε την να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους θεραπευτές και επειδή αντιλαμβάνομαι πως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, ας πάει τουλάχιστον σε ομάδες Ανώνυμων Αλκοολικών. Στο μεταξύ, βάλτε τη σχέση σας σε αναμονή, μέχρι να βρεθείτε και οι δυο σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.

Έκανες πολύ καλά που ζήτησες ψυχολογική στήριξη. Μέχρι να γίνει αυτό, φρόντισε να ηρεμήσεις, να έχεις την παρέα καλών φίλων και «θετικών» ανθρώπων. Συζήτησε ανθρώπινα με τη συνέταιρό σου και πρώην κοπέλα σου, χωρίς μεμψιμοιρίες για το παρελθόν, και ζήτησέ της ανθρώπινα να σε βοηθήσει να ανακάμψεις επαγγελματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.