Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Κρίση στο γάμο

Είμαι παντρεμένος με μια υπέροχη γυναίκα – άνθρωπο και έχουμε και δύο παιδιά. Ήμασταν από τα ζευγάρια που πραγματικά έλεγες ότι είναι πρότυπο.
Όμως τα τελευταία χρόνια είχα αλλάξει πάρα πολύ και ήμουν συνέχεια πάρα πολύ προβληματισμένος με τα οικονομικά. Δούλευα ασταμάτητα επί 4 χρόνια πάρα πολλές ώρες χωρίς να σταματάω πολλές φορές ούτε Σαββατοκύριακα και χωρίς καθόλου διακοπές. Έχω την εντύπωση ότι το μυαλό μου είχε «πειραχτεί» και πολλές φορές μίλαγα άσχημα στη γυναίκα μου και δεν της έδινα σημασία. Αυτή επειδή με λάτρευε έκανε πάρα πολλές προσπάθειες αλλά εγώ ο βλάκας την έδιωχνα συνέχεια και της έλεγα να μη με ενοχλεί γιατί δε μπορούσα εκείνη την στιγμή, είχα πολλή δουλειά.

Ώσπου στο τέλος η γυναίκα μου έκανε μια σχέση με έναν άλλον άντρα. Αυτός κατάφερε να την κάνει να αισθανθεί καλά και ήταν μια σχέση όχι τυχαία, αλλά που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε έρωτα. Είναι πολύ βαρύ το πλήγμα για μένα. Νοιώθω πολύ υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή, νομίζω ότι εγώ την οδήγησα σε αυτή την πορεία.
Τελικά μιλήσαμε ειλικρινά, εκείνη ανακουφίστηκε κι εγώ ήμουν αποφασισμένος να τη συγχωρήσω και να κάνουμε μια νέα αρχή.
Τώρα είμαστε μαζί πάλι περίπου 2 εβδομάδες και έχουμε κρατήσει το θέμα αυτό μόνο μεταξύ μας. Ο εγωισμός μου είναι πάρα πολύ πληγωμένος και πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω ότι έκανε κάτι τέτοιο. Στη σχέση μας δεν υπήρχαν αυτές οι σκέψεις, ήμασταν ο ένας για τον άλλο και δεν χώραγε κανείς άλλος.
Τώρα νοιώθω ότι αυτό δεν ισχύει, είναι μια άλλη σχέση και δεν ξέρω αν μπορεί να αποκατασταθεί, είναι σαν να ζω μια άλλη ζωή και αυτό με έχει τσακίσει. Η γυναίκα μου είναι αλλαγμένη και πραγματικά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε. Είχα στο μυαλό μου ότι πάντα θα είναι έτσι όπως ήμασταν 24 χρόνια τώρα και αυτό έχει αλλάξει. Μου είπε ότι αν θα ήθελα να «πήγαινα» με μια άλλη γυναίκα μήπως και αισθανθώ καλύτερα, ξέρετε, μήπως ικανοποιηθεί ο εγωισμός μου.
Θα ήθελα μια βοήθεια, στην πραγματικότητα τη γνώμη σας στο τι πρέπει να κάνω. Αυτό που έχω σκεφτεί είναι ότι πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βρω τον εαυτό μου, και μετά νομίζω ότι όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Πραγματικά θα ήθελα να μπορέσω να σβήσω αυτά τα πράγματα από το μυαλό μας και να είμαστε πάλι όπως πρώτα. Άραγε θα μπορέσει αυτό να γίνει ξανά, τελικά θα χωρίσουμε ή θα γίνει η σχέση μας θα γίνει πιο δυνατή;


Γ.

Η κατάσταση που περνάτε είναι μια κλασική κρίση ζευγαριού μέσης ηλικίας μετά από πολλά χρόνια γάμου, μόνο που έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της δικής σου άσχημης συμπεριφοράς τα τελευταία χρόνια και της αγάπης και εντιμότητας που υπάρχει μεταξύ σας.
Είναι πολύ θετικό που παραδέχεσαι λάθη σου. Το έχεις κάνει αυτό και μπροστά στη σύζυγό σου; Πώς αποφάσισες τώρα να διαμορφώσεις τη ζωή σου; Ρύθμισες τα επαγγελματικά σου θέματα ή μάλλον τον τρόπο που τα αντιμετωπίζεις; Λες πολύ σωστά πως πρέπει πρώτα να φτιάξεις τον εαυτό σου, να δεις ποιος είσαι, τι σε οδήγησε στη στάση αυτή τα προηγούμενα χρόνια και πώς θα αλλάξεις. Στα θέματα αυτά πρέπει να λάβεις τη βοήθεια ψυχολόγου, γιατί αλλιώς φοβάμαι πως όταν περάσει ο πρώτος καιρός της συμφιλίωσης με τη γυναίκα σου, θα ξαναπέσεις σε παρόμοια κατάσταση. Επίσης χρειάζεσαι δουλειά στο θέμα της ζήλειας. Αφού αποδέχτηκες την παρεκτροπή της, αποφάσισες να τη συγχωρήσεις και να κάνετε νέα αρχή, εσύ τώρα δεν τηρείς τη «συμφωνία» αυτή με την εκ των υστέρων ζήλεια σου, που ακόμα κι αν δεν την εκφράζεις στην ίδια, καταρρακώνει εσένα και σίγουρα βγαίνει στη σχέση σας. Εδώ ο εγωισμός πρέπει να υποχωρήσει για χάρη της ουσίας της σχέσης. Δεν βλέπω το λόγο εξάλλου να πας με άλλη γυναίκα από εγωισμό, τώρα μάλιστα που κάνετε μια νέα προσπάθεια.
Η αντίδραση της γυναίκας σου ήταν απόλυτα δικαιολογημένη και η στάση της στην επανασύνδεση σωστή. Σου είπε την αλήθεια, διέκοψε τη σχέση της και επέστρεψε κοντά σου. Φυσικά και θα είναι αλλαγμένη. Και οι δυο βγήκατε αλλαγμένοι από την ιστορία αυτή. Στόχος δεν είναι να κάνετε ξανά τη σχέση σας όπως ήταν, ούτε είστε πια τα νέα παιδιά που είχατε ξεκινήσει τη σχέση αυτή. Προφανώς στην πορεία τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν τόσο τέλεια αφού οδηγηθήκατε στη ρήξη. Στόχος είναι να κάνετε μια ΝΕΑ σχέση, πιο ώριμη, με νέους όρους. Και αν το δουλέψετε σωστά η νέα αυτή σχέση έχει πιθανότητες να γίνει καλύτερη από την παλιά.
Κάνετε καλά που δεν αναμιγνύετε άλλους στην κρίση αυτή του γάμου σας. Τα παιδιά σας μόνο, που υποθέτω πως είναι μεγάλα, αν ρωτήσουν, μπορείτε να τα ενημερώσετε χωρίς λεπτομέρειες πως περάσατε μια κρίση και τώρα προσπαθείτε για το καλύτερο. Φίλοι, συγγενείς, πεθερικά κτλ είναι καλό να μείνουν έξω από το θέμα.
Το ιδανικό θα ήταν να κάνεις ψυχολογική δουλειά με τον εαυτό σου και ταυτόχρονα να κάνετε συμβουλευτική ζευγαριού. Δύσκολο να ξεπεράστε τη ρήξη αυτή μόνοι σας. Επειδή καταλαβαίνω πως δική σου ψυχοθεραπεία συν συμβουλευτική ζευγαριού σημαίνει πολύ χρόνο και χρήμα, θα μπορούσατε να κάνετε μόνο συμβουλευτική ζευγαριού και μέσα από αυτήν με τη βοήθεια του ψυχολόγου να δουλέψετε και ο καθένας τον εαυτό του. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα για να μην κάνετε λάθη στην αρχή της νέας σας προσπάθειας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.