Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Πλατωνικός έρωτας


Είμαι 19 ετών. Σπουδάζω σε μια καλή σχολή μακριά από το σπίτι μου και ενδιαφέρομαι για τις σπουδές μου. Ως μαθήτρια μόνο διάβαζα, δεν έβγαινα, η ζωή μου ήταν σχολείο-σπίτι και μεταξύ των γονέων μου υπήρχαν άσχημες καταστάσεις. Σήμερα οι αντιδράσεις μου όταν μιλάω με κάποιο αγόρι είναι εξίσου αγχωτικές όπως όταν ήμουν μαθήτρια.
Πριν μήνες βρέθηκα σε μια παρέα, άγνωστοι όλοι μεταξύ μας, και πιάσαμε κουβέντα. Εκεί ήταν και κάποιος που από τότε δεν μπορώ να τον βγάλω ούτε μέρα από το μυαλό μου αν και δεν ξανασυναντηθήκαμε ποτέ. Θα ήθελα να καταλάβω αν γι' αυτό ευθύνεται κάποιο αληθινό συναίσθημα ή είναι μια εμμονή εξαιτίας άλλων λόγων.
Στην παρέα συζητούσα με κάποιον άλλον για κάτι που με ενδιέφερε άμεσα, όμως εκείνος συχνά απευθυνόταν σε μένα, λέγοντας ατάκες σχετικά με μένα και με αυτό που συζητούσα με τον άλλον. Παρ' όλο όμως που συνέχιζα να του γυρίζω την πλάτη είχαν ήδη καρφωθεί στο μυαλό μου τα μάτια του, το πρόσωπό του, μια τρυφερότητα, κάτι σαν κι εκείνος να ένοιωσε κάτι για εμένα. Βρήκε ευκαιρία να μου απευθύνει το λόγο, μου συστήθηκε, σχολίασε το ντύσιμό μου, κοιτούσε το σώμα μου. Όμως εγώ είχα κοκκινίσει ολόκληρη και χαμογελούσα από μόνη μου όταν τον έβλεπα (δεν ξέρω μπορεί να ήταν και η ταλαιπωρία της ημέρας που με έκανε σα χαζοχαρούμενο!). Έβλεπα τα μάτια του πώς με κοιτούσαν όταν χαιρέτησα για να φύγω. Εκείνος μου φάνηκε λίγο παράξενο που δε μου είπε ούτε ένα γεια, απλά κοιτούσε έντονα.
Από τότε νομίζω ότι δεν πάω καλά! Είναι πάρα πολύ μεγαλύτερος μου,35 χρονών (με έλκουν γενικότερα μεγαλύτεροι άντρες),δηλαδή σε άλλη φάση από τη δική μου. Εγώ τώρα πρέπει να κάνω σχέση με παιδιά της ηλικίας μου και να ωριμάσω συναισθηματικά μαζί τους. Δεν θα έπρεπε να διακινδυνέψω να αποτραβηχτώ από τη ζωή με τους συνομηλίκους μου. Αυτό σκέφτομαι και λέω ότι αυτό που μου έτυχε είναι αταίριαστο και είναι άδικο να έχω φάει αυτό το κόλλημα. Βέβαια πιστεύω ότι με το που θα ξαναπάω στη σχολή θα το ξεχάσω. Έχω ξαναφάει κολλήματα, αλλά αυτό διήρκησε μήνες και όχι μέρες και δεν είχα την ευκαιρία να ξαναδώ και να απομυθοποιήσω το πρόσωπο στο μυαλό μου.
Έβλεπα συχνά το δημόσιο προφίλ του στο fb, φαίνεται κάποια στιγμή πατήθηκε κατά λάθος αίτημα φιλίας και εκείνος δέχτηκε. Όμως εγώ τον διέγραψα, χωρίς να δω και το υπόλοιπο προφίλ του και χωρίς να γράψει τίποτε ο ένας στον άλλον. Τώρα τον σκέφτομαι έντονα. Λέτε και εκείνος όντως να ένοιωσε κάτι για μένα;

Σ.

Δεν πιστεύω στον κεραυνοβόλο έρωτα, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες, αν αυτό με ρωτάς. Ο άνθρωπος που σε ενδιαφέρει προφανώς αισθάνθηκε μια έλξη και ένα ενδιαφέρον για σένα, τα οποία κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν αν κάνατε παρέα. Αλλά με μια τόσο μικρή επαφή, ένας άνθρωπος 35 ετών, δεν το θεωρώ πιθανό να αισθάνθηκε για σένα κάτι βαθύτερο από ένα επιφανειακό και πρόσκαιρο ενδιαφέρον.
Βέβαια το ότι σε κοίταζε έντονα πρέπει να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου γιατί είναι δείγμα πως είσαι όμορφη κοπέλα και φαίνεσαι ενδιαφέρουσα σε μια πρώτη επαφή.
Ζεις πολύ κλειστά για την ηλικία σου και, όπως έχουμε συζητήσει σε προηγούμενη επικοινωνία μας, αυτό έχει σίγουρα να κάνει με τα άσχημα οικογενειακά σου πρότυπα και με τον τρόπο που μεγάλωσες. Είναι πολύ σημαντικό που άρχισες, όπως φαίνεται, να αναμιγνύεσαι με παρέες της ηλικίας σου. Η έλξη σου προς τους μεγαλύτερους άντρες μπορεί να ερμηνευτεί ως υποσυνείδητη αναζήτηση «ιδανικού» πατέρα και μιας ωριμότητας μεγαλύτερης από την ηλικία σου. Είναι λοιπόν φυσικό να προσελκύεσαι από έναν μεγαλύτερο, γοητευτικό άντρα, πόσο μάλιστα όταν αυτός σου δείχνει ενδιαφέρον. Έδωσες όμως μεγάλη βαρύτητα μέσα σου στην επαφή αυτή, γιατί δεν έχεις άλλες εμπειρίες και γιατί ένας μακρόθεν έρωτας δεν σε βγάζει από τα δεδομένα σου, είναι ακίνδυνος και δεν ενέχει την πιθανότητα να φθαρεί από την πραγματικότητα.
Λογική είναι η σκέψη σου πως πρέπει να κοινωνικοποιηθείς με παιδιά της ηλικίας σου και με κάποιον από αυτούς να αρχίσεις την ερωτική σου ζωή. Αν όμως ένας μεγαλύτερος άντρας σε συγκινήσει σε βαθμό που να ξεπεράσεις τη δειλία σου, γιατί να μην προχωρήσεις μαζί του; Έτσι κι αλλιώς στην ηλικία σου δεν πρόκειται για μια σχέση με προοπτικές ζωής, αλλά για μια πρώτη σχέση που θα σε «μυήσει» στον κόσμο των ενηλίκων. Αν ο άνθρωπος που σε ενδιαφέρει είναι ελεύθερος και ενδιαφέρεται επίσης, γιατί να έχεις στερεότυπα ηλικίας; Και ακόμη και αν για κάποιο διάστημα συνδεθείς με έναν μεγαλύτερο, αυτό δεν σημαίνει πως θα αφοσιωθείς εκεί και θα παραμελήσεις τις παρέες και τις δραστηριότητες της ηλικίας σου.
Κακώς δείλιασες για μια επαφή στο fb. Μπορείς να του ξαναστείλεις αίτημα φιλίας και να αρχίσεις να μιλάς μαζί του. Μην επενδύσεις όμως παραπάνω. Αν εκείνος ενδιαφέρεται για κάτι περισσότερο, θα το δείξει. Αν όχι, δεν έχασες κάτι, αντίθετα ασκήθηκες στο να τολμάς και να διεκδικείς αυτό που θέλεις.
Μπορεί η γνωριμία αυτή να μην έχει συνέχεια, μπορεί και να έχει. Ακόμη όμως κι αν έχει, μην πέσεις «με τα μούτρα» και μην την αναγάγεις σε κεντρικό θέμα στη ζωή σου. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις στην ηλικία σου αποτελούν δοκιμές, σε κάνουν να συγκεντρώσεις εμπειρίες και σπανιότατα έχουν διάρκεια. Βασικός σου στόχος πρέπει πάντα να παραμένει να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να βγεις στη ζωή και να απολαύσεις τα νεανικά σου χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.