Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

To savoir vivre των σχέσεων για μια κοπέλα

Από καιρό γίνεται ένα φλερτ στο facebook με έναν 35 ετών που έχω συναντήσει μόνο μια φορά σε παρέα και μου αρέσει.

Σήμερα ένιωσα ακόμη περισσότερο την ανάγκη να κάνω κάτι και να διεκδικήσω αυτό που θέλω, γιατί ένας που με φλέρταρε αλλά μετά σταμάτησε (δεν ξέρω γιατί, δεν βλεπόμασταν και πολύ), τα έφτιαξε με άλλη μετά από κάτι μήνες Ακόμη και ένας άλλος το ίδιο. Γι' αυτό σκέφτομαι ότι πρέπει να πάρω εγώ πρωτοβουλία να αρχίσω μία σχέση.

Δηλαδή αν τα αγόρια δεν σου προτείνουν να βγείτε και δεν σου πουν ότι τους αρέσεις, αυτό σημαίνει ότι δε σε θέλουν και ότι δεν αξίζει να κάνεις τίποτα εσύ; Ποια είναι τα βήματα που ακολουθούνται από εκείνους και πώς πρέπει να αντιδρά η κοπέλα; Υπάρχουν ενδείξεις και κανόνες ή και απαγορεύσεις; Εγώ δεν ασχολούμουν με αυτά γιατί ήμουν κολλημένη στο διάβασμα και κατά τα άλλα αδρανής. Τώρα όμως πάω να χάσω και το διάβασμα αφού δεν έχω όρεξη και γενικά τείνω να μην κάνω πράγματα και απλά να τα σκέφτομαι, η πραγματικότητα πάντα καταλήγει να με αγχώνει.

Οι περιπτώσεις με τους εικοσάχρονους πρέπει να διαχωριστούν ίσως από τη συμπεριφορά από και προς έναν τριανταπεντάχρονο;

Σ.

 

Αρχικά χαίρομαι που βλέπω πως θέλεις να λάβεις ενεργό ρόλο στις σχέσεις και να διεκδικήσεις τη φυσιολογική ζωή που ταιριάζει σε ένα νέο κορίτσι. Στα προηγούμενα μηνύματά σου φαινόσουν απορροφημένη μόνο από τις σπουδές σου, μην τολμώντας να ξεφύγεις από τις προδιαγραφές που είχες ως κλειστή και μελετηρή μαθήτρια. Αυτό σημαίνει πως η αυτοπεποίθησή σου έχει αρχίσει να βελτιώνεται και θεωρείς την αποχή σου από σχέσεις ως λάθος «στρατηγικής» και όχι ως αποτέλεσμα αδυναμίας να προσελκύσεις έναν άντρα.  Δεν δημοσιεύω ολόκληρο το γράμμα σου, με τις λεπτομέρειες της ηλεκτρονικής σου επαφής με τον τριανταπεντάχρονο, αλλά θα δώσω μερικές βασικές αρχές τις οποίες καλό είναι να ακολουθείς σε όλες σου τις σχέσεις.

·         Ενδείξεις υπάρχουν για το αν ένα αγόρι ενδιαφέρεται για σένα. Σε κοιτά, σε προσεγγίζει, επιδιώκει να μιλήσει μαζί σου. Υπάρχουν βέβαια και οι πιο συγκρατημένοι, που θέλουν να τους κοιτάζεις και να τους πλησιάσεις εσύ για να εκδηλωθούν. Μεγάλη σημασία έχει η δική σου κοινωνική παρουσία. Μια κοπέλα περιποιημένη, χαμογελαστή, ομιλητική και με χιούμορ συγκεντρώνει τα βλέμματα, έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να την προσέξει ένα αγόρι.

·         Αυτό που θέλεις πρέπει να το διεκδικείς αλλά και πρέπει να ξέρεις πού θα σταματήσεις. Πχ. σε είχα συμβουλεύσει να κάνεις αίτημα φιλίας στο facebook στον άντρα που σε ενδιαφέρει. Από αυτά που μου αναφέρεις για την επικοινωνία σας βλέπω πως υπάρχει ένα φλερτάκι, αλλά δεν το προχωρεί σε προσωπική επικοινωνία και συνάντηση. Ίσως σκέφτεται την απόσταση, ίσως τη διαφορά ηλικίας… Δεν θα έλεγα να του προτείνεις άμεσα προσωπική συνάντηση, αλλά να τον καλέσεις ίσως σε μια συναυλία, γιορτή ή κάποια άλλη εκδήλωση που θα είσαι με φίλους σου, αν ήθελε να έρθει κι αυτός. Αν δεχτεί, εκεί θα συναντηθείτε και μπορεί να δείξει τις προθέσεις του. Αν δεν δεχτεί, μην κάνεις άλλη κίνηση. Αν θέλει, ας κάνει εκείνος αργότερα (και εύχομαι να μη σε βρει διαθέσιμη!).

·         Μια κοπέλα μπορεί θαυμάσια να προσεγγίσει ένα αγόρι που της αρέσει χωρίς να γίνει φορτική.  Σε μια νεανική παρέα ή στη σχολή εύκολα πλησιάζεις κάποιον και του πιάνεις κουβέντα. Αν δεις ενδιαφέρον, συνεχίζεις. Αν δεν δεις άμεσα, η πρώτη επαφή έχει γίνει, είστε πλέον γνωστοί, μπορείτε να μιλάτε άνετα και κάτι μπορεί να προκύψει στο μέλλον. Μπορείς επίσης να δεις αν έχεις γνωστούς από την παρέα του, που θα σου χρησιμεύσουν ως «γέφυρα». Αντί για άμεσο ραντεβού μπορείς να πεις σε ένα αγόρι πως θα πάς σε μια εκδήλωση ή πως είσαι καλεσμένη σε ένα πάρτι και να του ζητήσεις να σε συνοδεύσει αν θέλει. Αν δεν δεχτεί, δεν ξαναρίχνεις «μπαλιά». Έχεις δείξει τις προθέσεις σου και είναι σειρά του να κάνει εκείνος επόμενη κίνηση, αν ενδιαφέρεται.

·         Υπάρχει πιθανότητα να προτείνεις κάτι σε ένα αγόρι κι εκείνος πραγματικά να μη μπορεί να έρθει τη συγκεκριμένη μέρα. Εκεί θα κρίνεις την αντίδρασή του. Είναι άλλο να πει «έχω κανονίσει» ή «τώρα δεν μπορώ, κανονίζουμε μια άλλη φορά» και άλλο να πει «πόσο λυπάμαι που έχω σήμερα έχω την τάδε υποχρέωση, θέλεις να πάμε αύριο;» ή «σήμερα είμαι καλεσμένος στο…, δεν έρχεσαι κι εσύ;» Αν πει το πρώτο, τον ξεχνάμε, ενώ αν πει το δεύτερο δείχνει σαφώς ενδιαφέρον. Και για σένα ισχύει το αντίστοιχο. Αν κάποιο αγόρι που σου αρέσει σου προτείνει κάτι και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορείς, δίνεις μια απάντηση σαν τη δεύτερη.

·         Τα νέα παιδιά είναι συνήθως πιο αυθόρμητα, εύκολα ενθουσιάζονται με μια κοπέλα και εξίσου εύκολα μπορεί να τους περάσει. Οι πιο μεγάλοι είτε σκέφτονται πιο λογικά και δεν ξεκινούν αταίριαστες σχέσεις είτε ξεκινούν συνειδητοποιημένοι πως κάποιο διάστημα θα περάσουν καλά αλλά δεν θα υπάρχει συνέχεια. Σε καμία περίπτωση δεν εξαιρώ την πιθανότητα πραγματικού έρωτα, αλλά καλό είναι στην αρχή να μην επενδύεις, όσο ενθουσιώδης κι αν είναι ο άλλος. Ο τρόπος που ένα άτομο προσεγγίζει ερωτικά εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Άλλοι είναι πιο άμεσοι (πχ. θα σε φιλήσει ερωτικά 10 λεπτά μετά την πρώτη σας γνωριμία και θα θέλει να προχωρήσει στο σεξ στο πρώτο ραντεβού), άλλοι προχωρούν σταδιακά. Το θέμα είναι ποιος τρόπος ταιριάζει σε σένα και θα τον δεχόσουν ευχάριστα. Πχ. άλλες κοπέλες ενοχλούνται με την πολύ άμεση προσέγγιση και άλλες ενθουσιάζονται γιατί τη θεωρούν ένδειξη ενθουσιασμού και έρωτα.

·         Πολύ σπουδαιότερο ρόλο από στρατηγικές συμπεριφοράς έχει η ουσία της προσωπικότητάς σου. Ποια είσαι; Τι θέλεις; Ποια είναι τα παιδικά-εφηβικά προβλήματα και πρότυπα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου; Γιατί δεν έχεις την αυτοπεποίθηση που σου αρμόζει; Γιατί επιλέγεις μια κλειστή ζωή; Όπως σου έχω προτείνει και σε προηγούμενες επικοινωνίες, ψάξε για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην πόλη που σπουδάζεις, ίσως και στο πλαίσιο του πανεπιστημίου σου (ομάδες αυτογνωσίας) και ξεκίνησε δουλειά προσωπικής ανάπτυξης. Όσο θα εξελίσσεσαι ως άτομο τόσο θα διευκολύνονται οι κάθε είδους σχέσεις σου. Οι άλλοι προσλαμβάνουν αυτό που εκπέμπουμε και αντιδρούν ανάλογα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.