Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Η έφηβη κόρη μου κάνει σεξ


Η κόρη μου είναι μαθήτρια της δευτέρας λυκείου, εξαιρετική μαθήτρια και με υψηλούς στόχους. Το καλοκαίρι στις διακοπές γνώρισε ένα συνομήλικό της αγόρι και δημιούργησαν σχέση.  Είμαστε άνθρωποι με σύγχρονες αντιλήψεις και εννοείται πως δεν μας πειράζει η κόρη μας να έχει ένα φλερτ. Το παιδί πηγαίνει σε διαφορετικό σχολείο αλλά ζει σχετικά κοντά μας.  Βγαίνουν κάθε Παρασκευή και Σάββατο με άλλα παιδιά της ηλικίας τους και ενδιάμεσα τηλεφωνιούνται συνεχώς. Το πρόγραμμα αυτό δεν μας πειράζει, αφού μάλιστα η κόρη μας δεν παραμελεί τα μαθήματά της. Το μόνο που μας πειράζει είναι πως το παιδί πηγαίνει σε τεχνικό λύκειο και δεν έχει σκοπό να σπουδάσει, οπότε ανησυχούμε μήπως την παρασύρει και δεν μελετά. Φαίνεται όμως καλό και ευγενικό παιδί, τις λίγες φορές που τον έχουμε συναντήσει.

Πρόσφατα έμαθα πως έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Μου το είπε η πολύ μικρότερη αδελφή μου (33 ετών), με την οποία η κόρη μου έχει πολύ στενή σχέση. Η μικρή κάποια στιγμή ανησυχούσε μήπως ήταν έγκυος, παρότι διαβεβαίωσε την αδελφή μου πως λαμβάνουν προφυλάξεις. Τη ρωτούσε μάλιστα αν υπάρχει κάποιος ασφαλέστερος τρόπος αντισύλληψης από το προφυλακτικό. Ταράχτηκα. Θεωρώ την κόρη μου πολύ μικρή για να έχει ολοκληρωμένες σχέσεις και να εμπλέκεται σε τέτοιους κινδύνους. Τώρα φοβάμαι ακόμη περισσότερο μήπως χάσει το στόχο της για καλές σπουδές. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ.

Λ.

Σωστά το θεωρείς απόλυτα φυσιολογικό η κόρη σου να έχει την εφηβική σχεσούλα της, πόσο μάλιστα όταν αυτή δεν φαίνεται να επηρεάζει την αφοσίωσή της στην προετοιμασία των σπουδών και επιπλέον είναι με ένα παιδί που η ποιότητά του δεν σας ανησυχεί. Το ότι εκείνος δεν στοχεύει σε πανεπιστημιακές σπουδές είναι ένα μικρό θέμα, αλλά έγκειται στην κόρη σου κατά πόσο θα έχει το σθένος να υποστηρίξει τις δικές της επιλογές και να διαχωρίσει τη θέση της. Κι ως τώρα φαίνεται ότι το κάνει.

Πολλοί γονείς με ρωτούν ποια είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για την έναρξη σεξουαλικών σχέσεων. Η απάντηση είναι πολύ σχετική: Εξαρτάται από την ψυχο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, το ποιον θα επιλέξει και το κατά πόσο θα μπορέσει να ισορροπήσει αυτή την αλλαγή στη ζωή του με τις υπόλοιπες παραμέτρους που το απασχολούν (σχολείο, κοινωνικοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, προσωπική ανάπτυξη, δημιουργία  ιδεολογίας κτλ). Για ένα ώριμο παιδί, η δευτέρα λυκείου είναι μέσα στα αποδεκτά πλαίσια. Όταν μάλιστα η επιλογή της δεν σας ανησυχεί, δεν βλέπω γιατί να προβληματίζεσαι. Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτή η εφηβική σχέση και μέσα από αυτή η κόρη σου θα εισαχθεί στις χαρές και στα προβλήματα των σχέσεων.

Για το θέμα της αντισύλληψης τώρα. Είναι καλό που η κόρη σου εμπιστεύθηκε τη θεία της, ακόμη καλύτερο όμως θα ήταν να είχε εμπιστευθεί εσένα. Πώς είναι η σχέση σας; Υπάρχει επικοινωνία; Συζητάτε ανοιχτά κάποια θέματα; Ίσως είναι τώρα η αφορμή να έρθετε πιο κοντά. Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση εσύ, η κόρη σου και η αδελφή σου, στην οποία θα συμβουλεύσετε τη μικρή σχετικά με την αντισύλληψη. Το λεπτό θέμα είναι η σχέση ανιψιάς-θείας. Δεν πρέπει να φανεί πως η αδελφή σου την «πρόδωσε» και σίγουρα το έκανε για καλό σκοπό.

Αν πιστεύεις πως η αποκάλυψη θα φέρει… καταστροφή στη σχέση τους ή αν εσύ δεν έχεις πολύ στενή σχέση με την κόρη σου, τότε μη λες τίποτα και άφησε την αδελφή σου να τη συμβουλεύει. Δυστυχώς, στην εφηβεία του παιδιού η οικογένεια «πληρώνει» τις πιθανές ελλείψεις στην ανατροφή του παιδιού και στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί…

Αν πάλι πιστεύεις πως το θέμα μπορεί να ανοιχτεί, πες στην αδελφή σου πρώτα να την ενημερώσει πως σου μίλησε (και για τους λόγους που το έκανε) και στη συνέχεια μιλήστε και οι τρεις μαζί. Φρόντισε να φερθείς ήπια και να εκφράσεις τις ανησυχίες σου με λογικό και ήρεμο τρόπο. Δώστε της συμβουλές και ενισχύστε την υπευθυνότητά της χωρίς να την κάνετε να ενοχοποιηθεί ή να ντραπεί και διαβεβαιώστε την ότι πάντα θα είστε και οι δυο παρούσες για ό,τι χρειαστεί. Είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσεις στενότερη σχέση με την κόρη σου.

2 σχόλια:

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.