Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Πολυφαγία και πάχος


Είμαι 55 χρόνων και μόνη μου.Τα τελευταία χρόνια έχω πάρει 30 κιλά από στρες στη δουλειά, μοναξιά κλπ. Φαίνεται ότι είμαι σε αδιέξοδο θέλω να βελτιωθώ αλλά δεν μπορώ. Δεν θέλω να βγαίνω έξω, φοβάμαι διαρκώς έχω τάσεις απομόνωσης. Σκέφτεσαι κάτι που μπορεί να κάνω για να βοηθηθώ να σταματήσω να τρώω;

Α.

Για να απευθύνεσαι σε μένα και όχι σε διαιτολόγο, νομίζω πως ξέρεις μόνη σου την απάντηση: Σου χρειάζεται μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης με ψυχολόγο. Όποια δίαιτα κι αν ακολουθήσεις, σε όποιον διαιτολόγο κι αν πας, αν η ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι καλή ή δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις τη δίαιτά σου ή θα την ακολουθήσεις για μικρό διάστημα, θα χάσεις κάποια κιλά και θα τα ξαναπάρεις.

Το θέμα των διαταραχών διατροφής είναι κατά βάση ψυχολογικό. Συμβάλλει βέβαια και ο ρόλος που το φαγητό παίζει στην κοινωνική μας ζωή, όπως και οι κοινωνικές επιταγές που μας θέλουν όλες όμορφες, νέες και κομψές. Κυρίως όμως είναι θέμα ακάλυπτων αναγκών που με το φαγητό γίνεται μια προσπάθεια αναπλήρωσής τους.

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το μωρό αρχίζει να επικοινωνεί με τον κόσμο μέσα από τη γεύση, γιατί είναι η μόνη αίσθηση που είναι οξεία από τη γέννηση (οι άλλες αναπτύσσονται σταδιακά κατά τους πρώτους μήνες). Συνδέουμε λοιπόν τη γεύση με την αγάπη, την προστασία και τη ζεστασιά της αγκαλιάς της μητέρας μας. Επίσης, συχνά στα παιδικά μας χρόνια μας οι οικείοι μας μας παρηγορούν ή μας δείχνουν την αγάπη τους με την προσφορά φαγητού. Όποτε λοιπόν στην ενήλικη ζωή μας, όταν χρειαζόμαστε αγάπη, προσοχή, χάδι, στρεφόμαστε προς το φαγητό (εξηρτημένο αντανακλαστικό). Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι, όπως λέμε, έχουν «καθήλωση στο στοματικό στάδιο».

Όπως αντιλαμβάνεσαι, η λύση είναι να φέρεις τη ζωή σου σε μια κατάσταση που να μην έχεις τόσες ψυχολογικές και κοινωνικές ελλείψεις. Όλοι όμως σκέφτονται τη δίαιτα και τον διαιτολόγο ή ίσως ένα μαγικό χαπάκι ή κάποιες μαγικές συμβουλές που θα επηρεάσουν το σώμα χωρίς να παρεμβληθεί η ψυχή. Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους που αξιοποίησαν τις διαιτολογικές οδηγίες –που όλοι γνωρίζουμε- μόνο όταν έβαλαν σε μια σειρά τα ψυχολογικά τους προβλήματα.

Και το θέμα σου νομίζω πως δεν είναι μόνο το πάχος. Αναφέρεις στρες, μοναξιά, φοβίες, αντικοινωνικότητα και κακή ψυχολογική κατάσταση. Αυτά ανατροφοδοτούνται σε ένα φαύλο κύκλο με την πολυφαγία. Τρως, παχαίνεις, δεν σου αρέσει ο εαυτός σου, δεν θέλεις να βγεις και να κάνεις κοινωνικές επαφές, απομονώνεσαι, τρως, παχαίνεις κοκ. Το πάχος είναι ένα σύμπτωμα, το αίτιο είναι η κακή ψυχική κατάσταση. Και όταν δεν «μιλά» η ψυχή, μιλά το σώμα (με ασθένεια, πάχος κτλ) για να μας κάνει να ασχοληθούμε με την ψυχή.

Δυστυχώς δεν έχω λοιπόν κάποια συμβουλή να σου δώσω για να περιορίσεις το φαγητό. Αυτό θα γίνει μόνο όταν τα ψυχολογικά σου προβλήματα αρχίσουν να επιλύονται με τη βοήθεια ψυχολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.