Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Κακές παρέες…

Ζω με τον άντρα μου στην επαρχία και οι κόρες μας σπουδάζουν στην Αθήνα. Αυτές τις μέρες τις επισκέφτηκα. Άνοιξα τον υπολογιστή της μεγάλης κόρης μου να μπω στο fb και βρέθηκα στο ανοιχτό της προφίλ και μάλιστα με ανοιχτά τα μηνύματα σε μια συνομιλία με φίλο της. Το μήνυμα που ήταν μπροστά στα μάτια μου αναφερόταν σε χασίς. Όπως καταλαβαίνεις, τρελάθηκα εντελώς και άρχισα να βγαίνω εκτός εαυτού. Τη φώναξα να μου πει τι είναι αυτό που διαβάζω και μου έβαλε τις φωνές για το ότι διαβάζω τα μηνύματά της. Ποτέ δεν το έκανα αυτό ακόμα και όταν έβρισκα τη σελίδα ανοιχτή, αλλά αυτό το μήνυμα ήταν εκεί σαν θεϊκή παρέμβαση. Αφού συζητήσαμε στην αρχή έντονα και μετά με ηρεμία, ήρθε και η μικρή μου κόρη και από τη συζήτηση βγήκε ότι το αγόρι που την ενδιέφερε «έσπρωχνε» όπως μου είπε «μαύρο», με τη δικαιολογία ότι οι γονείς του είναι χωρισμένοι και δεν έχει χρήματα.

Συνεχίζω λοιπόν να συζητάω μαζί τους και μου είπαν ότι τον λυπόντουσαν και προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν να βγει από το «τρυπάκι». Το ποιο ωραίο όμως είναι ότι μου ορκίζονταν ότι δεν τους το βρήκε αυτός αλλά μια φίλη άσχετη, για να δοκιμάσουν όπως είπαν. Για να γίνουν πιο πιστευτές, μου έφερε η μικρή το ημερολόγιό της όπου έγραφε για την όλη ιστορία και γιατί το έκανε. Άφησε λοιπόν το ημερολόγιο πάνω στο τραπέζι, όπου το πρωί το βρήκα και άδραξα την ευκαιρία να διαβάσω την τελευταία σελίδα και τη σελίδα για ένα πάρτι και διαπίστωσα ότι ξανάγινε άλλες δύο φορές. Τρελάθηκα πραγματικά, αλλά δεν της είπα ότι το διάβασα.

Χθες βράδυ διέγραψε το φίλο της από το fb και έσβησε και το τηλέφωνό του και μου είπε ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν έχουνε καμιά επικοινωνία. Δεν ξέρω τι έκανα σωστά και τι όχι. Το είπα και στον σύζυγό μου γιατί δεν μπορώ νομίζω να το διαχειριστώ μόνη μου. Τους είπα επίσης ότι αν είναι να γίνονται αυτά, να ξεχάσουν και σπουδές και Αθήνα και να γυρίσουν πίσω να έχουν τουλάχιστον ηρεμία και υγεία.

Ρ.
Δεν κατάλαβα καλά ποιας κόρης ο φίλος είναι μπλεγμένος. Αλλά βλέπω γενικά πως η παρέα τους φλερτάρει με το χασίς.
Πρώτα-πρώτα ηρέμησε! Τέτοιες καταστάσεις αποτελούν πιθανά ενδεχόμενα στη διάρκεια της εφηβικής και φοιτητικής ζωής των παιδιών. Οι ουσίες και ειδικά το χασίς έχουν δυστυχώς γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινής ζωής. Δεν θα μπορούσαμε με κανένα τρόπο να «αποστειρώσουμε» το περιβάλλον ενός φοιτητή έτσι ώστε να μην έρθει ποτέ σε επαφή με ουσίες. Αυτό που είναι εφικτό είναι να έχουν τα παιδιά προσωπικότητα και αρχές που θα τα κάνουν να ξέρουν πώς θα αποφύγουν τέτοιες κακοτοπιές. Και δυστυχώς, όσο κι αν οι γονείς έχουν προσπαθήσει, οι περιβαλλοντικές επιρροές μπορεί να είναι τόσο ισχυρές ώστε να θέσουν σε αμφισβήτηση τις αρχές και την προσωπικότητα των νέων παιδιών.
Φυσικά και πρέπει να εμπλέξεις το σύζυγό σου στην ιστορία. Σε μια σοβαρή και ήρεμη οικογενειακή συζήτηση, θα ζητήσετε από τις κόρες σας να δεσμευτούν για τις παρέες τους και προ πάντων για τη χρήση ουσιών. Αν υπάρχουν παράπονα και από την επίδοσή τους, θα πρέπει και εκεί να μπουν όρια, δηλαδή να μάθετε σε ποιο ακριβώς στάδιο των σπουδών τους βρίσκονται και να τεθούν στόχοι λήψης πτυχίου. Όλα εντάσσονται στο ίδιο πλαίσιο. Η απειλή από μέρους σου για διακοπή των σπουδών καταλαβαίνω πως δεν ήταν σοβαρή. Και στην επαρχία, και κατοικώντας μαζί σας, πίστεψέ με, οι κόρες σου θα είχαν την ευκαιρία να αναμιχθούν με ουσίες και αν δεν έχουν δομημένο χαρακτήρα να εθιστούν σ’ αυτές. Στην οικογενειακή συζήτηση που θα κάνετε, η οποία είναι προτιμότερο να γίνει σε συνεργασία με ψυχολόγο, κανονίστε μια επόμενη συζήτηση για να σας ενημερώσουν οι κόρες κατά πόσο τήρησαν τους όρους που έχουν τεθεί.
Φρόντισε κι εσύ να κατεβαίνεις Αθήνα πιο συχνά, όπως κι εκείνες θα πρέπει να έρχονται κάθε τόσο ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι. Δεν πρόκειται τόσο για έλεγχο, αλλά για μεγαλύτερη σύνδεση της οικογένειας και καλύτερη επικοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, το μάτι του έμπειρου γονιού μπορεί να διακρίνει πράγματα χωρίς να γίνεται ελεγκτικός.
Το κυριότερο όμως είναι η εξέλιξη της προσωπικότητας των κοριτσιών. Πρέπει να δούμε γιατί φάνηκαν επιρρεπείς στην παρέα προβληματικών ατόμων. Πρέπει να διαμορφώσουν δικές τους αρχές και αξίες, να αποχτήσουν αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, ώστε να θωρακιστούν απέναντι σε κακές παρέες. Θα τους ήταν πολύ χρήσιμες κάποιες συνεδρίες προσωπικής ανάπτυξης. Αυτό είναι κάτι που θα το συνιστούσα προληπτικά για όλα τα νέα παιδιά, ανεξαρτήτως του αν εμφανίζουν προβλήματα. Οι γονείς δίνουν πολλά χρήματα για τις σπουδές και την καλή ζωή των παιδιών τους (φροντιστήρια, διαμονή, ρούχα, διατροφή, χαρτζιλίκι, εκδρομές, ίσως αυτοκίνητο), αλλά αν η ψυχολογική τους κατάσταση δεν είναι θωρακισμένη, είναι σαν να χτίζουν σε επισφαλές έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.