Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Με θέλει για σχέση ή μόνο για σεξ;

Ποια είναι τα κριτήρια για να καταλάβει μια γυναίκα αν ο άνδρας τη θέλει για σοβαρή, μακροπρόθεσμη και αποκλειστική σχέση και όχι μόνο για σεξ; Ή δεν υπάρχουν;


Σχόλιο στην ανάρτηση «Κι άλλη εξαφάνιση»

 
Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί την πλειονότητα των γυναικών. Ο ρόλος της γυναίκας στην ερωτική διαδικασία, η ανατροφή που παίρνουμε, τα κοινωνικά στερεότυπα και τα διαγενεακά πρότυπα των γυναικών που βρίσκονται πίσω μας, έχουν διαμορφώσει στις γυναίκες την επιθυμία «σοβαρής, μακροπρόθεσμης και αποκλειστικής» σχέσης πολύ περισσότερο από ότι στους άντρες. Η επιθυμία αυτή μάλιστα συχνά κυριαρχεί στις ζωές μας και εμφανίζεται από πολύ νεαρές ηλικίες.

 Το βασικό κριτήριο είναι ένα: Ο ΧΡΟΝΟΣ. Δεν έχει σημασία πόσο ενθουσιώδης είναι η αρχή μιας ερωτικής ιστορίας, πόσο θερμά και ερωτικά λόγια μπορεί να ακούσει κάποια και πόσο όμορφες είναι οι πρώτες ερωτικές προσεγγίσεις. Όλα αυτά είναι πιθανό σε λίγες μέρες ή σε λίγους μήνες να ανατραπούν. Έχουμε άπειρες περιπτώσεις «εξαφανίσεων» που ξεκίνησαν με πολύ ενθουσιασμό… Για τους λόγους που μπορεί να κάνουν έναν άντρα «εξαφανισμένο», έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε πολλές προηγούμενες αναρτήσεις. Δεν νομίζω όμως πως έχουν τόση σημασία οι λόγοι της εξαφάνισης (γιατί καθένας μπορεί να έχει διάφορους…), όσο το να προστατευτούμε από εξαφανίσεις. Για το λόγο αυτό είναι καλό ή να ξεκινούμε τις σχέσεις μας, οσοδήποτε ενθουσιώδεις, συντηρητικά και χωρίς να επενδύουμε ή αλλιώς να μπαίνουμε σ’ αυτές με ενθουσιασμό αλλά και μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Καθεμιά επιλέγει ανάλογα με την προσωπικότητά της…

 Άλλο ένα κριτήριο είναι η εξ αρχής ομαλή εξέλιξη της σχέσης. Η καλή η μέρα από το πρωί φαίνεται! Αν υπάρχουν από την αρχή προσκόμματα (εκκρεμείς οικογενειακές καταστάσεις, παιδιά που εχθρεύονται το νέο σύντροφο, οικονομικά ή/και επαγγελματικά προβλήματα, παρεμβατικοί γονείς, διαφορετικοί τόποι κατοικίας, μεγάλες ηλικιακές ή οικονομικές διαφορές, πρόσφατοι χωρισμοί κτλ) και χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αυτό αποτελεί παράγοντα σύντομης διάλυσης της σχέσης. Λίγα ζευγάρια έχουν τη δύναμη να υπερπηδούν εμπόδια, όταν περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός.

 Και άλλο ένα κριτήριο είναι η λεκτική διαβεβαίωση. Αν κάποιος σου πει σοβαρά πως είναι ερωτευμένος, θέλει να έχετε σοβαρή και αποκλειστική σχέση και κάνει όνειρα για κοινό μέλλον (και στηρίζει μάλιστα τα λόγια αυτά με ανάλογες εκδηλώσεις), τότε αυτό αποτελεί ένα κριτήριο, αλλά ΟΧΙ ΤΟ κριτήριο. Υπάρχουν άνθρωποι ψεύτες, ενθουσιώδεις, αναξιόπιστοι, ευμετάβλητοι κτλ, που ο λόγος τους δεν μετράει. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε από την αρχή. Αν κάποιος άντρας εκφραστεί έτσι στην αρχή μιας σχέσης, καλό είναι η γυναίκα να λάβει τα λόγια του σοβαρά υπόψη και με βάση αυτά να αξιολογεί τη στάση του στη συνέχεια. Αν η στάση του δεν υποστηρίζει τα λόγια του, τότε έχει κάθε δικαίωμα (απέναντι στο σύντροφό της) και υποχρέωση (απέναντι στον εαυτό της) αρχικά να διαμαρτυρηθεί και στη συνέχεια να φύγει.

 Θα αναφερθώ τώρα σε θέματα που πολλές γυναίκες θεωρούν ως δείγματα αγάπης και σταθεροποίησης, αλλά αυτό ΔΕΝ συμβαίνει απαραίτητα:

 

·         «Κάναμε σεξ». Πιστέψτε με, αυτό για τους περισσότερους άντρες δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι περισσότερο από απλό σεξ.

·         «Κάναμε υπέροχο σεξ, με συναίσθημα». Ξαναπιστέψτε με, αυτό για τους περισσότερους άντρες δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι περισσότερο από καλό σεξ. Κάποιοι άντρες μπορούν να πουν ή να κάνουν απίθανες εκδηλώσεις αγάπης στη διάρκεια ενός καλού σεξ, αλλά αν μείνουν μόνο εκεί, αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

·         «Με γνώρισε στον κύκλο του». Ούτε κι αυτό σημαίνει κάτι για τους περισσότερους. Συνοδός σε κοινωνική ή φιλική εκδήλωση μπορεί να είναι και κάποια ευκαιριακή σχέση ή κάποια απλή φίλη. Πολλοί μάλιστα αρέσκονται να συνοδεύονται από διάφορες κοπέλες κατά καιρούς για να καλλιεργούν το πρότυπο του κατακτητή.

·         «Με γνώρισε στην οικογένειά του». Εξαρτάται από την οικογένεια. Σε κάποιες περιπτώσεις παραδοσιακών οικογενειών, ναι, αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι. Στις περισσότερες οικογένειες όμως σήμερα, οι περιστασιακές φίλες των αγοριών τους αντιμετωπίζονται με φυσικότητα.

·         «Έχω σχεδόν εγκατασταθεί στο σπίτι του, μου έδωσε κλειδί και έχω αφήσει εκεί κάποια πράγματά μου». Με μεγάλη ευκολία όμως μπορείς να …ξε-εγκατασταθείς!

·         «Κάνω δουλειές στο σπίτι του». Και ποιος δεν θα ήθελε μια άμισθη ενθουσιώδη οικιακή βοηθό;

·         «Τον βοηθώ στη δουλειά του». Και ποιος δεν θα ήθελε μια άμισθη ενθουσιώδη επιστήμονα/ γραμματέα/ λογίστρια/ διαφημίστρια κτλ;

·         «Γνώρισα το παιδί του». Πολλοί σημερινοί μπαμπάδες δεν διστάζουν να γνωρίζουν στα παιδιά τους τις φίλες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι παραπάνω.

·         «Πήγαμε μαζί διακοπές». Και ποιος δεν θα ήθελε μια όμορφη γυναικεία παρέα στις διακοπές του;

Και πολλά άλλα…

Αν όλα αυτά γίνουν τον πρώτο καιρό, δυστυχώς δεν μετρούν. Δώστε στην κάθε σχέση χρόνο, γιατί αυτός και μόνο αυτός αποδεικνύει την αξία της. Οπότε στην ερώτηση ποια είναι τα αρχικά κριτήρια της σοβαρής σχέσης η απάντησή μου είναι πως δεν υπάρχουν.

Μην τα αναζητάτε, λοιπόν, φίλες μου. Ζείτε τη στιγμή χωρίς να επενδύετε, παίρνετε ρίσκα χωρίς να πληγώνεστε (θανάσιμα), δοκιμάζετε διατηρώντας τα όρια και τις άμυνές σας, αντιμετωπίζετε με φυσικότητα τα λάθη και τους χωρισμούς, δώστε χρόνο πριν αποφασίσετε για το είδος του ανθρώπου που σας ενδιαφέρει και τη μορφή της σχέσης που έχετε μαζί του, δυναμώστε έτσι ώστε να μη χρειάζεστε απαραίτητα τη σιγουριά, μάθετε να ζείτε αν χρειαστεί κάποιες περιόδους μόνες και να περνάτε καλά.

Μόνο έτσι θα κάνετε αρκετές δοκιμές ώστε κάποια στιγμή να καταλήξετε μ’ αυτόν που σας ταιριάζει. Και πάλι, μην επαναπαυθείτε! Οι σχέσεις, οσοδήποτε σοβαρές και μακροχρόνιες, αποδεικνύουν την αξία τους κάθε μέρα…

5 σχόλια:

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.