Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ζήλεια

Είμαι 22 χρονών, έχω σχέση με μία κοπέλα 26 ετών εδώ και 3 βδομάδες και όλα είναι πολύ καλά, πιστεύω ότι με αυτή την γυναίκα θα ζήσω για πάντα.
Το θέμα μου είναι ότι ζηλεύω απίστευτα πολύ τον πρώην της και γενικά τους πρώην της. Είχε 10 χρόνια σχέση 10 μήνες πριν από μένα και μετά 2 περιστασιακές σχέσεις, με έναν που έκανε απλά σεξ για 1 μήνα και με έναν άλλον που προσπάθησε για σχέση επί 1 μήνα επίσης, αλλά τελείωσε.


Μου ανέφερε σε μια συζήτηση που κάναμε περί σεξ τις εμπειρίες της και εγώ από τότε έχω λιώσει από τη ζήλια μου. Δεν μου έχει δώσει αφορμή ή κάτι άλλο να αμφισβητήσω ότι με θέλει, ίσα-ίσα ξέρω ότι είναι ερωτευμένη και ότι με αγαπάει, αλλά μου έχει γίνει εμμονή... Η ίδια δεν ζηλεύει παρότι της είπα κι εγώ τι έχω κάνει πιο πριν. Τι να κάνω;
Γ.

Με παραξένεψε η αρχική δήλωση του μηνύματός σου. Είσαι 22 ετών και μετά από σχέση 3 εβδομάδων πιστεύεις πως έχεις βρει τη σύντροφο της ζωής σου!  Είσαι πολύ νέος ακόμα για τέτοιες αποφάσεις και καλό είναι να δεις τα πράγματα πιο αντικειμενικά και λιγότερο παρορμητικά. Η σχέση σας πρέπει να σταθεροποιηθεί, να γνωριστείτε καλά από όλες τις πλευρές, να ζήσετε μαζί και έπειτα να κάνεις σκέψεις για σταθεροποίηση. Τα 22 χρόνια είναι αντικειμενικά πολύ νέα ηλικία, ειδικά για ένα αγόρι. Να μου πεις πως είσαι τρελά ερωτευμένος, να το δεχτώ. Πως βρήκες όμως τη σύντροφο της ζωής σου υπό τις συνθήκες αυτές, καταλαβαίνεις πως είναι αστείο… Αυτό δείχνει πως είσαι πολύ παρορμητικός και ευαίσθητος και αυτά τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου έχουν να κάνουν και με τη ζήλεια σου. Δώσε χρόνο στη σχέση σου και αυτή θα αποδείξει σταδιακά την αξία της.
Το βρίσκω τουλάχιστον απρεπές να αναλύσει ένα ζευγάρι την ερωτική του ζωή με τους πρώην, μέσα σε 3 βδομάδες σχέσης. Καλό είναι να λεχθούν γενικά στοιχεία, αλλά όχι σεξουαλικές λεπτομέρειες που προκαλούν ζήλειες και συγκρίσεις, μεταξύ μάλιστα ανθρώπων που δεν έχουν «δέσει» ακόμα ως ζευγάρι, έτσι ώστε να ξέρει ο καθένας τους τον τρόπο έκφρασης και την ψυχοσύνθεση του άλλου. Κατά τη γνώμη μου σεξουαλικές λεπτομέρειες από το παρελθόν δεν πρέπει να λέγονται ποτέ γιατί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο νέο ζευγάρι. Κάνατε λοιπόν ένα λάθος «τακτικής». Καλό είναι να συμφωνήσετε με τη φίλη σου να μην αναφέρεστε πλέον σε λεπτομέρειες του παρελθόντος και να προσπαθήσετε να μην ανακυκλώνετε αυτά που έχουν ήδη λεχθεί.
Ρωτάς πώς να διαχειριστείς τη ζήλεια σου. Να μερικές λογικές σκέψεις που είναι καλό να έχεις κατά νου: Η κοπέλα είναι μαζί σου και, αν ήθελε να είναι με κάποιον πρώην, θα ήταν. Όσο καλά κι αν πέρασε από σεξουαλική άποψη ή γενικότερα, αν αυτό άξιζε τον κόπο θα είχε συνεχιστεί. Οι σχέσεις του καθενός σας είναι αυτές που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και κατανόηση. Το παρελθόν συχνά εξιδανικεύεται και φαντάζει πολύ σπουδαιότερο στα μάτια μας από αυτό που πραγματικά είναι. Ο καθένας πάνω από μια ηλικία είναι φυσικό να έχει ένα παρελθόν. Ο μεγαλύτερος εχθρός του παρελθόντος είναι το καλό παρόν. Πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στο καλό παρόν και να μην αφήνουμε το παρελθόν να μας καταδυναστεύει.
Πέρα όμως από τις λογικές σκέψεις, το πιο σημαντικό είναι να δεις γιατί εσύ παίρνεις τόσο βαριά το θέμα της ζήλειας. Η βασανιστική ζήλεια δείχνει χαμηλή αυτοεκτίμηση και τάσεις εξάρτησης. Καλό θα ήταν να κάνεις κάποιες επισκέψεις σε ψυχολόγο για προσωπική ανάπτυξη.

1 σχόλιο:

  1. Παρε μια παρθενα τοτε που θα ειναι tabula rasa για να μη ζηλευεις,αφου δε θα χει πρωην.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.