Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Οι παλιές αγάπες…



Είμαι 48 ετών, παντρεμένη 10 χρόνια με τον Λ, 51 ετών. Είναι δεύτερος γάμος και για τους δυο μας και εγώ έχω ένα γιο 24 ετών που τώρα υπηρετεί τη θητεία του. Ο Λ, μετά το διαζύγιό του και πριν με γνωρίσει, είχε μακροχρόνια σχέση με τη Φ που τώρα ζει στο εξωτερικό. Είχαν χαθεί και μόνο στις γιορτές αντάλλαζαν ευχές με email (ο άντρας μου μου το έλεγε). Τώρα η Φ αυτή έχει επιστρέψει για λίγο στην Ελλάδα, για να πουλήσει το πατρικό της σπίτι. Φιλοξενείται από την οικογένεια μιας εξαδέλφης της, την οποία ο σύζυγός μου γνωρίζει (ήταν παλιά οι τρεις τους στην ίδια παρέα). Η Φ επικοινώνησε με τον άντρα μου και ζήτησε να τον δει. Εκείνος μου το είπε και σκοπεύει να συναντηθούν. Ζηλεύω επειδή η σχέση αυτή ήταν ο μεγάλος του έρωτας, αλλά καταλαβαίνω πως δεν πρέπει να δημιουργήσω θέμα. Πώς να φερθώ;

Σ.

Το παρελθόν συχνά εξιδανικεύεται, τόσο από αυτόν που το έζησε, όσο και από το σύντροφό του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζήλεια, αλλά αυτή καταπολεμάται με δυο τρόπους:

·         Με το καλό παρόν και την εμπιστοσύνη στο σύντροφό μας. Αν είσαι ευχαριστημένη από το γάμο σου και αν ο σύζυγός σου δεν σου δίνει αφορμές πως κοιτά αλλού, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το γεγονός πως σε ενημέρωνε για τις επικοινωνίες του με την άλλη γυναίκα και βέβαια το γεγονός πως σε ενημέρωσε για την επικείμενη συνάντηση δείχνουν πως δεν τη βλέπει «αλλιώς».

·         Με λογικές σκέψεις. Στις ηλικίες που παντρευτήκατε είναι φυσικό να έχετε παρελθόν, γάμους και έρωτες μικρούς και μεγάλους. Καταλήξατε όμως μαζί και αυτό ήταν η ώριμη επιλογή σας. Κάθε άνθρωπο τον παίρνουμε με το παρελθόν του, οσοδήποτε ωραίο. Εξάλλου, αν ήταν τόσο ωραίο, δεν θα το καταργούσε κι αν είχε ακόμη συναισθήματα για κάποιον πρώην, θα έψαχνε εγκαίρως να τον ξαναβρεί.

Η άλλη γυναίκα προφανώς έχει κι αυτή τη ζωή της στο εξωτερικό. Το θεωρώ όμως απόλυτα φυσιολογικό, ένας άνθρωπος που ζει χρόνια στο εξωτερικό και επιστρέφει για λίγο να θέλει να δει παλιούς φίλους και μάλιστα ανθρώπους που μέτρησαν στη ζωή του. Κι ο σύζυγός σου είναι φυσικό να θέλει να ανταποκριθεί σε μια τέτοια συνάντηση. Ακόμη κι αν δεν το επιθυμούσε ιδιαίτερα, θα ήταν αγενές να αρνηθεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το θέμα είναι να μιλήσεις στον άντρα σου ειλικρινά. Αν ζηλεύεις αλλά δείξεις άνετη για λόγους στρατηγικής, μάλλον δεν θα τον πείσεις και επιπλέον να αναπτυχθούν μέσα σου αρνητικά συναισθήματα που κάποια άσχετη στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν. Μίλησέ του πολύ ήρεμα, σε μια στιγμή που δεν θα υπάρχει φόρτιση. Μπορείς να του πεις πως, ενώ λογικά δεν έχεις λόγους, ζηλεύεις αυτή τη συνάντηση αλλά δεν πρόκειται βέβαια να δημιουργήσεις προβλήματα. Αν ο σύζυγός σου είναι ευαίσθητος στα συναισθήματά σου, μπορεί να επιλέξει έναν τρόπο συνάντησης με τη Φ, που θα εμπλέξει κι εσένα. Όχι βέβαια να ιδωθείτε και οι τρεις μαζί, αλλά πχ. να βγει ο σύζυγός σου με τη Φ ή να την επισκεφτεί στο σπίτι της εξαδέλφης της (να δει κι εκείνη) και να περάσεις στο τέλος να τον πάρεις για να γνωριστείτε όλοι ή να σας επισκεφτεί η Φ στο σπίτι σας, να τη γνωρίσεις και μετά να βγεις και να τους αφήσεις μόνους να συζητήσουν κ.ά.

Στο νου μου έρχεται μια σχετική στάση συζύγου πελάτισσάς μου, που έδειξε μεγάλη λεπτότητα και τη συγκίνησε: Η κοπέλα έχει παντρευτεί και μένει στην επαρχία, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σε μια επίσκεψη του ζευγαριού στην Αθήνα και ενώ έμεναν στο πατρικό της σπίτι, πέρασε από κει τυχαία ένας νεανικός της σημαντικός δεσμός (ήταν γνωστός της οικογένειας). Ο σύζυγος, μετά από τις συστάσεις, αποχώρησε ευγενικά και άφησε τη γυναίκα του με τον παλιό της φίλο να τα πούνε.

1 σχόλιο:

  1. Επειδή έχω και προσωπική πείρα απο ιδια ιστορία αλλα το χω ψάξει κιολας το θέμα περι επαφών με πρώην, αν δηλαδή με πρώην υπάρχει φιλία ή οχι, έχω καταλήξει στη βέλτιστη τακτική. Υπάρχουν και αλλοι τρόποι αλλα αυτό που θα σου προτείνω είναι το βέλτιστο εγγυημένα. Θα πεις λοιπόν στο σύζυγο: ''Αγάπη μου, βεβαίως να δεις τη φίλη σου, ξέρω οτι δεν τρέχει τίποτα μεταξύ σας και απλα διατηρείται φιλία και εκτίμηση, ευκαιρία να γνωριστούμε ολοι μαζι, να γνωρίσω κι εγώ την καλή σου φίλη, να με γνωρίσει κι αυτή για να την πάρει τη χαρά που θα μας δει ευτυχισμένους. Κανόνισε που θα βρεθούμε για καφέ. Άλλωστε οι φίλοι σου είναι και δικοί μου φίλοι''. Κάπως ετσι, το νόημα το πιασες πιστεύω. Αν σου πει μα θέλω να τη δω μόνος μου, θα του πεις γιατι δε μπορώ να ρθω? έχεις να πεις κατι που δεν κάνει να το ακούσω? εγώ δεν έχω κάποιο φίλο μου που να μη θέλω να μας δει μαζι.

    Γράψε τις εξελίξεις θεματοθέτρια και αν θες να σου προτείνω και πιο συγκεκριμένα. Το βασικό νόημα δηλαδή αντλείται απ το θεμελιώδες τεστ που λέει οτι οταν δεν τρέχει κατι επιλήψιμο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γνωριστούν και οι 3. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόβλημα. Προσωπικά οταν μου τυχε ιδια περίπτωση τα χαλάσαμε διοτι ηταν ανένδοτη να βρεθούμε και οι 3 ενω ισχυριζόταν οτι είναι φίλοι. Εγώ πάντως προσωπικά δε βλέπω το λόγο ένας φίλος σου, ένα άτομο έμπιστο κλπ να μη θέλεις να σε δει μαζι με το σύντροφό σου. Ουτε υπάρχει φίλος μου που θα λεγα κατι που δεν κάνει να ακούσει η κοπέλα μου.
    Κανε το τεστ λοιπον και μας λες!

    Δ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.