Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κι άλλη «αταίριαστη» σχέση

Το μήνυμα της προηγούμενης μητέρας με άγγιξε πολύ γιατί αντιμετωπίζω κι εγώ παρόμοιο πρόβλημα. Η κόρη μου ήταν πάντα μια άριστη μαθήτρια και φοιτήτρια, δραστήρια και με αυτοπεποίθηση. Σπούδασε οδοντιατρική με στόχο να συνεργαστεί με τον πατέρα της και αργότερα να αναλάβει το ιατρείο του. Στη διάρκεια των σπουδών της συνδέθηκε με έναν συμφοιτητή της, τον Ν, ένα εξαιρετικό παιδί, και όταν τέλειωσαν αρραβωνιάστηκαν και έφυγαν μαζί για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Έλεγαν ότι όταν θα επέστρεφαν θα παντρεύονταν. 

Το διάστημα που έμειναν έξω είχα αντιληφθεί μερικές εντάσεις μεταξύ τους, αλλά η κόρη μου έλεγε πως οφείλονταν στις δυσκολίες των σπουδών και της ξένης χώρας.

Τώρα έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και είναι ο καιρός να επιστρέψουν. Η κόρη μου όμως δήλωσε πως χωρίζει με τον Ν και θα παραμείνει στο εξωτερικό να δουλέψει (έχει ήδη βρει κάτι). Μιλήσαμε με το παιδί που έχει ήδη επιστρέψει και μας είπε πως εκεί η κόρη μας έχει μπλέξει με έναν παντρεμένο, 25 χρόνια μεγαλύτερό της, και πως αυτός είναι ο λόγος που χώρισαν και εκείνη παραμένει εκεί. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε.

Λ.

 
Για τις σχέσεις με μεγάλη διαφορά ηλικίας θα σας πω τα ίδια που είπα και στην κυρία της προηγούμενης ανάρτησης. Η διαφορά σας από τη δική της περίπτωση είναι πως η κόρη σας είναι μια κοπέλα με αυτοπεποίθηση που έχει ήδη τελειώσει πρώτες και μεταπτυχιακές σπουδές και έχει βρει και δουλειά.

Ούτε λοιπόν μπορείτε να κάνετε κάτι για τις επιλογές της, ούτε έχετε και κανένα παράπονο ως τώρα. Η κοπέλα για τους δικούς της λόγους θέλησε να ξεφύγει από το πακέτο «επιστροφή στην Ελλάδα, γάμος με τον Ν και δουλειά με τον πατέρα» και να τραβήξει το δικό της δρόμο. Σεβαστή η επιλογή της και θα φέρει την ευθύνη της.

Πολλές νεανικές σχέσεις διαλύονται μετά το πέρας των σπουδών. Φαίνεται πως η σχέση της κόρης σας δεν άντεξε περισσότερο. Και αυτό από μια μεριά είναι θετικό, γιατί αν η πρώτη σοβαρή σχέση ενός παιδιού (όπως πιστεύω ήταν η σχέση της κόρης σας) καταλήξει σε γάμο και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία, ο κανόνας είναι πως θα αποτύχει. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παιδιά επέστρεφαν μαζί, θα πρότεινα πρώτα να προσαρμοστούν στην επαγγελματική ζωή, να ζήσουν μαζί και μετά να συζητηθεί ο γάμος.

Αφήστε λοιπόν τη σχέση των δυο νέων παιδιών να πάρει το δρόμο της. Αν η κόρη σας μετανιώσει, ή θα απογοητευτεί και θα βάλει μυαλό, ή θα προσπαθήσει να επιστρέψει στον Ν και κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη. Εσείς μην ανακατεύεστε στη σχέση των παιδιών κι αφήστε τα να τη ρυθμίσουν μόνα τους.

Η παραμονή ενός νέου στο εξωτερικό μετά τις σπουδές είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο σήμερα. Ο νέος αποκτά εμπειρία ζωής και βρίσκει ευκολότερα δουλειά σε σχέση με την Ελλάδα. Εσείς έχετε βέβαια δική σας δουλειά, αλλά θα ήταν πολύ καλό η κόρη σας να δοκιμάσει να ανοίξει τα φτερά της μόνη. Εξάλλου κανείς δεν ξέρει πόσο θα μείνει στο εξωτερικό και η δουλειά του πατέρα της θα είναι πάντα εκεί.

Το γεγονός πως ο φίλος της είναι 25 χρόνια μεγαλύτερος και παντρεμένος, δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για τη σχέση. Τέτοιες σχέσεις σπανιότατα εξελίσσονται και πιθανότητα κάποια στιγμή ή η κοπέλα θα αποκολληθεί ή ο φίλος της θα την εγκαταλείψει.  Αφήστε την να κάνει τα λάθη της και να υποστεί τις συνέπειες.

Έχετε βέβαια δικαίωμα και υποχρέωση να πείτε την άποψή σας με επιχειρήματα και να σταματήσετε να τη συντηρείτε αν διαφωνείτε με την επιλογή της να μείνει εκεί. Αφού όμως έπιασε δουλειά, ούτως ή άλλως δεν εξαρτάται οικονομικά. Μην αφήνετε όμως τις όποιες επιλογές της να χαλάσουν τη σχέση σας. Η κόρη σας θα πρέπει να ξέρει πως θα είστε πάντα εκεί όταν θα ξαναγυρίσει, όπως και αν στο μεταξύ χρειαστεί την υποστήριξή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.