Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Πού έκανα λάθος;

Είμαι 30 χρονών και πριν 3 μήνες περίπου μπλέχτηκα σε μια απροσδιόριστη θα έλεγα σχέση με ένα 27 χρονο. Εκείνος είχε 2 μήνες που χώρισε από μια 5ετή σχέση. Ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της από ότι μου είπε, αλλά λόγω απόστασης 3 ετών το έληξε γιατί κουράστηκε. Μου είπε ότι την είχε ξεπεράσει και δεν τον απασχολούσε πια. Απ' ό,τι διαπίστωσα ο τύπος γενικότερα είναι αρκετά εγωιστής και θέλει πάντα να παριστάνει ότι είναι καλά και ότι τίποτα δεν τον επηρεάζει.

Μόλις γνωριστήκαμε όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μετά από έναν μήνα μου είπε ότι είχε σκοπό να φύγει είτε για σπουδές στο εξωτερικό ή αν αυτό το σχέδιο δεν έβγαινε όπως περίμενε θα πήγαινε φαντάρος (ξέρω ότι έλεγε αλήθεια και από κοινούς μας φίλους). Και στις δυο περιπτώσεις μου είπε ότι δε θέλει σχέση από απόσταση και ότι αυτό που έχουμε θα έληγε σε 4-5 μήνες (που θα έμπαινε στο στρατό).

Μου άρεσε πολύ και σκέφτηκα ότι ήθελα να ζήσω αυτήν την εμπειρία μαζί του και ότι αφού το ξέρω εκ των προτέρων δε θα δεθώ και δε θα με νοιάξει. Στην πορεία όμως τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν από μεριάς μου τουλάχιστον γιατί ένιωθα ότι με μπέρδευε η συμπεριφορά του. Έδειχνε ερωτευμένος άλλα δεν μπορούσα να το πάρω στα σοβαρά γιατί πάντα όλα τα επισκίαζε αυτή η "συμφωνία". Όποτε άνοιγα το θέμα και του ανέφερα ότι όλη αυτή η συνεχής επαφή με κάνει να δένομαι δεν πολύ-ήθελε να το συζητήσει, έλεγε ότι ένιωθε μουδιασμένος και δεν ήξερε πως να το διαχειριστεί. Έλεγε ότι με ήθελε πολύ αλλά ότι είμαι ελεύθερη να βρω κάποιον άλλον αρκεί να το ξέρει (εδώ που τα λέμε, πότε να τον βρω αφού βρισκόμασταν τόσο συχνά;).

Κάποια στιγμή ένιωσα ότι παρατράβηξε και για τρίτη φορά άνοιξα τη συζήτηση λέγοντας πως βλέπω ότι δεν πάει άλλο. Πάγωσε τη στάση του και θεώρησε ότι είναι άδικο για μένα να μην κοιτάω άλλους και ότι μάλλον με φρενάρει. Είπε πως έπιανε τον εαυτό του να συμπεριφέρεται ερωτευμένα και κράταγε κόντρα γιατί δε θέλει τώρα να ερωτευτεί με τίποτα. Πως γίνεται να το καθορίσεις αυτό; Ομολογώ πως χωρίς να το περιμένω πληγώθηκα από αυτά που άκουσα.

Μετά από μια εβδομάδα πήρε τηλέφωνο με πολύ άνεση για να μου επιστρέψει κάτι. Ήταν τελείως ατάραχος και επέμεινε ότι πήρε επειδή μπορεί να χρειαζόμουν αυτό που του είχα δώσει. Απέφυγα να τον δω λέγοντας πως αν του πιάνει χώρο ας μου το δώσει, αν όχι δεν υπάρχει λόγος. Η απάντηση ήταν "Λάθος μάλλον που πήρα. Συγνώμη αν σου χάλασα τη ζαχαρένια σου"

Πως γίνεται σε μια εβδομάδα να τα ξεχνάει όλα και να είναι τόσο χαλαρός; Γιατί όλο αυτό το μπέρδεμα; Πιστεύετε πως το πρόβλημα ήταν η απόσταση που θα υπήρχε στο μέλλον ή η προηγούμενη του σχέση; μήπως τελικά δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής; Ένα πράγμα ακόμα που έκανε τρομερή εντύπωση σε αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι τα ξεπερνάει όλα με το κλείσιμο ενός διακόπτη, όπως άφηνε να εννοηθεί. Ζει έντονα τη στιγμή , αλλά δεν του κοστίζει και τόσο. Είναι φυσιολογικό αυτό; Μήπως εγώ φταίω που νιώθω έτσι; Μήπως εγώ φταίω που δεν το καθόρισα; Γίνεται αυτό;

Χ.

 

Δεν μπορώ να υποθέσω πού οφείλεται η στάση του νεαρού. Μπορεί πραγματικά να ήθελε να μη δεθεί αλλά να τον νικούσαν τα συναισθήματά του, μπορεί εξαρχής να μην ήταν ειλικρινής, μπορεί να μην είχε ξεπεράσει την πρώην, μπορεί να ήθελε να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα το μικρό διάστημα της σχέσης ή ακόμα και άλλα που δεν τα φανταζόμαστε. Υπάρχουν όλα τα είδη των ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο και δεν έχει νόημα να ψάχνεις τα κίνητρά τους. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζεις εσύ τις καταστάσεις.

Κάνατε μια αρχική συμφωνία και εσύ προσπάθησες να κινηθείς σύμφωνα μ’ αυτήν. Στην πορεία τα πράγματα από μεριάς του έδειξαν να αλλάξουν και καλά έκανες και το συζήτησες. Αφού δεν πήρες την επιθυμητή απάντηση ότι η αρχική συμφωνία δεν ισχύει και θέλει να συνεχίσετε από απόσταση, δεν χρειάζονταν άλλες συζητήσεις. Είχες 2 επιλογές: ή να χωρίσεις για να μην πληγωθείς αργότερα ή να το απολαύσεις όσο κρατήσει, αλλά χωρίς ελπίδα για το μέλλον. Επέλεξες το πρώτο. Γιατί όμως να πληγωθείς που σου είπε πως δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του; Μόνο αν υποψιαζόσουν πως λέει ψέματα θα δικαιολογείτο να πληγωθείς.

Καλά έκανε και σε πήρε για να σου επιστρέψει τα πράγματά σου και καλά έκανε και έδειχνε άνετος. Δεν ξέρουμε όμως πώς αισθανόταν. Μπορεί να ήταν λυπημένος ή θυμωμένος αλλά δεν ήθελε να το δείξει. Η αντίδρασή του όταν απέφυγες να τον δεις δείχνει πως μάλλον έχει πειραχτεί και υπάρχει θυμός από μέρους του. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που ξεπερνούν εύκολα τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο συγκεκριμένος πράγματι νιώθει έτσι ή έτσι θέλει να δείχνει.

Καλό είναι να μην παίρνεις εξαρχής σοβαρά τους φρεσκοχωρισμένους, ούτε να εμπλέκεσαι σε σχέσεις με (προκαθορισμένη) ημερομηνία λήξης αν είσαι ευαίσθητη και δεν μπορείς να περνάς καλά χωρίς μεγάλη συναισθηματική εμπλοκή. Αφού όμως επέλεξες μια τέτοια σχέση, δεν βλέπω να έκανες κάποιο σημαντικό στρατηγικό λάθος στην πορεία. Και αφού εξαρχής γνώριζες πως η σχέση έχει ημερομηνία λήξης, θα έπρεπε να είσαι προετοιμασμένη και να έχεις υπόψη σου πως οι λήξεις κατά κανόνα δεν είναι ειρηνικές και φιλικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.