Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Αρρωστοφοβία

Η μητερα μου ηλικιας 75 ετων πασχει απο αρρωστοφοβια. Ειναι χηρα εδω και 20 χρονια και παιρνει διαφορα ηρεμιστικα απο την ηλικια των 35 ετων. Απο περσι μου ειπε οτι πιστευε πως στην ηλικια των 35 ετων πιστευε οτι ειχε καρκινο στο στηθος και περιμενε φυσικα να πεθανει. Δεν πηγαινε σε γυναικολογο για να εξεταστει αλλα σε ψυχιατρο ο οποιος την υπεβαλε σε ηλεκτροσοκ. Αυτο κρατησε για δεκα χρονια περιπου. Εφευρισκει διαρκως αρρωστιες, επιφορτιζεται με διαφορα φαρμακα, κανει φτωχη διατροφη, δεν τρωει λιπαρα, γλυκα (πιστευει οτι εχει σακχαρο), γαλατα, τυρια κ.λ.π. με αποτελεσμα αυτη τη στιγμη να εχει χαλασει το συκωτι και το στομαχι της.

Εχει κανει 5 τεστ κοπωσεως, πιστευει οτι εχει θυροειδη και παιρνει φαρμακα γι αυτο, αμετρητες ακτινογραφιες, 4 γαστροσκοπησεις και η λιστα συνεχιζεται....

Το θεμα ειναι πως ειναι απολυτα υγιης, ομορφη, καλοστεκουμενη, κανεις δεν την κανει πανω απο 65 ετων και γενικα εχει πολυ καλο DNA, λογω κληρονομικοτητας.

Της εχουμε μιλησει δεκαδες φορες μαζι με την αδερφη μου, την εχουμε απειλησει αλλα λιγο παρακατω εφευρισκει κατι αλλο.

Εκτος του γεγονοτος οτι επιβαρυνει την υγεια της υπαρχει και οικονομικο προβλημα γιατι ολα αυτα τα πληρωνει με την μειωμενη συνταξη που διαθετει, προτιμα να μην φαει, να μην ντυθει, να μην παει πουθενα, αρκει να εχει χρηματα για να πηγαινει σε γιατρους. Οποιαδηποτε συμβουλη θα ηταν πολυτιμη.

Σ

Η αρρωστοφοβία αποτελεί ένα σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα που σχετίζεται με φόβο και ανασφάλεια γενικά για τη ζωή. Η λύση του μπορεί να γίνει μόνο με ψυχολογική παρέμβαση. Πρέπει να βρεθεί τι συνέβη στα ζωή της από μικρές ηλικίες και την έκανε να φοβηθεί στη ζωή. Η «θεραπεία» με ηλεκτροσόκ με ανατριχιάζει μόνο που την ακούω! Πιστεύω πως έχει επιτείνει το πρόβλημά της αντί να τη βοηθήσει.

Φροντίστε να της καλλιεργήσετε παρέες, ενδιαφέροντα και αγάπη για τη ζωή, έτσι ώστε να αποκεντρωθεί από την ψυχαναγκαστική ενασχόληση με τον εαυτό της.

Τους γιατρούς τους έχει ανάγκη για να έχει κάπου να βασίζεται, επειδή δεν εμπιστεύεται τον εαυτό της, τη ζωή και τους άλλους.

Η μόνη πιθανή λύση είναι η μητέρα σου να πεισθεί πως αυτό που θα τη βοηθήσει είναι η ψυχολογική στήριξη. Πρέπει να πεισθεί να δοκιμάσει. Οι αλλαγές βέβαια είναι δύσκολες στην ηλικία της, αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε.

Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο από μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.