Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η κόρη μου «έμπλεξε»

Η κόρη μας, όταν ήταν 16 ετών, έφτιαξε για πρώτη φορά σχέση με έναν συμμαθητή της, δεν μας άρεσε αντιδράσαμε αλλά δυστυχώς ο νεαρός καθιερώθηκε με τις γνωστές φασαρίες και αντιπαραθέσεις. Όταν έφυγε η κόρη μας για σπουδές πιστέψαμε ότι θα χώριζαν γιατί αυτός δεν σπούδασε πήγε στρατιώτης και μετά βρήκε δουλειά σαν σερβιτόρος. Δυστυχώς σήμερα, μετά από 7 χρόνια, δεν έχει αλλάξει τίποτα και τα πράγματα έχουν οδηγηθεί σε ακραίες καταστάσεις. Οι δικές μας αντιρρήσεις ήταν αρχικά ότι αυτός δεν ήταν και από καλή οικογένεια, δεν είχε κανένα μορφωτικό επίπεδο, δεν ήταν ευπαρουσίαστος και ούτε ιδιαίτερα ευφυής, ενώ η κόρη μας τα είχε όλα.

Παρόλα αυτά είχαμε συμβιβαστεί και πάρει την απόφασή να τον δεχτούμε σαν μελλοντικό γαμπρό αν κάποια στιγμή μας παρουσιαζόταν . Βέβαια τα πράγματα έγιναν τραγικότερα, αυτός την ζήλευε είχαν ομηρικούς καυγάδες και χώριζαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς καθόλου επικοινωνία. αργότερα μάθαμε ότι την κτυπούσε . Η κόρη μας είχε εξαρτηθεί από αυτόν ολοκληρωτικά έσπασαν τα νεύρα της και αρχίσαμε να φοβόμαστε για την ψυχική της υγεία Αυτός αποδείχτηκε αλήτης, δεν σκόπευε να προχωρήσει σοβαρά μαζί της, την εγκατέλειπε για μήνες και μετά όταν ήθελε την καλούσε και εκείνη επέστρεφε.

Σε κάποια τέτοια εγκατάλειψη η κόρη μας γνώρισε ένα σοβαρό παιδί και όταν πιστέψαμε ότι κάτι πήγαινε να γίνει αυτός την κάλεσε και η κόρη μας ξαναγύρισε κοντά του ενώ μάθαμε από το περιβάλλον του ότι είχε βάλει στοίχημα ότι θα την ξαναπάρει πίσω και θα εκδικηθεί το παιδί που έκανε παρέα με την κόρη μου χρησιμοποιώντας πρόστυχες λέξεις .

Η κόρη μας κάνει σαν μαγεμένη ενώ σε αναλαμπές αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο άνθρωπος είναι η καταστροφή της αλλά δεν μπορεί να του αντισταθεί. Όταν έχει επικοινωνία μαζί του δεν θέλει να μας ξέρει, μας μισεί, μας το λέει και μας μιλάει άσχημα.

Εγώ προσωπικά χρησιμοποίησα κάθε μέσο τόσο με την κόρη μου όσο και με αυτόν . Δυστυχώς ό,τι και αν κάναμε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά αυτός την επηρέαζε και τη έστρεφε εναντίον μας σε κάθε απόπειρα να τον φοβερίσω, ενώ απέφευγε με κάθε τρόπο τις προτάσεις μου για να επισημοποιήσουμε έστω αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση. Η κόρη μας όταν της ζητούσαμε ή να τον αφήσει ή να επισημοποίηση την σχέση της μας έλεγε ότι εκείνη θέλει να περνά ωραία τον καιρό της χωρίς δεσμεύσεις, θέση που της την έχει περάσει αυτός .

Ειλικρινά είμαστε σε απόγνωση, αφού αναρωτιόμαστε μήπως αυτός δεν είναι ανθρώπινο πλάσμα και έχει την κόρη μας υπό κατοχή. Εξωπραγματικό ακούγεται αλλά ζούμε τρομακτικές καταστάσεις και τα χέρια μας είναι δεμένα. Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει δύσκολους ανθρώπους και καταστάσεις. Τέτοιο πανούργο διεφθαρμένο άνθρωπο που θέλει να καταστρέψει το παιδί μου δεν έχω συναντήσει στην ζωή μου.

Γ.

 
Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση όπου η κόρη έχει μια μακροχρόνια σχέση που από τον πατέρα θεωρείται «αταίριαστη» και καταστροφική για το παιδί του. Η μητέρα τι άποψη έχει; Η άποψη της ίδιας της κοπέλας ποια είναι; Λες πως είναι πλήρως εξαρτημένη και ανέχεται ταπεινώσεις. Υπάρχουν πολλά νεαρά ζευγάρια που συνεχώς χωρίζουν, λένε δραματικά λόγια και μετά επανασυνδέονται. Το μόνο που αναφέρεις ως δική της άποψη είναι «σε αναλαμπές αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο άνθρωπος είναι η καταστροφή της». Έχει εκφράσει καθαρά πως θέλει να χωρίσει αλλά δεν έχει τη δύναμη; Αν αυτό έχει γίνει και το εννοεί, δηλαδή δεν το είπε πάνω σε κάποια έξαρση θυμού, θα έπρεπε να τη στρέψεις προς κάποιον ψυχολόγο που θα τη βοηθήσει να απεξαρτηθεί. Αν όμως η ίδια τις περισσότερες φορές φαίνεται να περνά καλά, παρ’ όλη την απομάκρυνσή της από την οικογένεια, δεν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις.

Προτείνω να σταματήσεις να φοβερίζεις την κόρη σου ή το νεαρό χρησιμοποιώντας «κάθε μέσο» και να την αφήσεις να βιώνει τις συνέπειες της επιλογής της. Αν όντως η επιλογή αυτή της κάνει κακό, θα φανεί πιο έντονα στην πορεία και θα την κάνει από μόνη της να απομακρυνθεί. Θα έχει χάσει δημιουργικό χρόνο, θα έχει πάθει κακό, αλλά πόσο κακό μπορεί να είναι το «κακό» που θα γίνει στη διάρκεια μιας νεανικής σχέσης , ώστε να μη μπορεί να διορθωθεί;

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνεις είναι να προσπαθείς να επισημοποιηθεί αυτή η «άρρωστη κατάσταση». Αυτό ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Αφού θεωρείς το άτομο αταίριαστο και αυτή τη σχέση καταστροφική για την κόρη σου, γιατί θέλεις να τη δέσεις επίσημα μαζί του; Το κάνεις για κοινωνικούς λόγους ή για να «στρώσει» ο νεαρός; Το πρώτο δεν πρέπει να έχει σημασία μπροστά στην ευτυχία του παιδιού σου και το δεύτερο ούτως ή άλλως δεν θα γίνει με το γάμο.

Η ίδια λέει πως απλώς «θέλει να περνά καλά χωρίς δεσμεύσεις» και έχει δίκιο. Γιατί να δεσμευτεί από τα 23 της χρόνια και μάλιστα με ένα νεαρό που δεν εγκρίνουν οι γονείς της και η ίδια έχει σχέση με τόσα σκαμπανεβάσματα; Ακόμη κι αν επρόκειτο για μια καλή σχέση που εγκρίνεις, θα έλεγα να μην παντρευτεί η κοπέλα τόσο νωρίς και μάλιστα με τον πρώτο της δεσμό. Εξάλλου, είναι μορφωμένο άτομο και τώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην καριέρα της.

Η συμβουλή μου λοιπόν με λίγα λόγια είναι: Τραβήξου πίσω, μη μεγεθύνεις τους κινδύνους και άφησε την κόρη σου να ζήσει τη σχέση της, να πληγωθεί, να ταπεινωθεί και να φτάσει να αντιληφθεί η ίδια πως πρέπει να φύγει. Να βιώσει δηλαδή τις συνέπειες της επιλογής της, γιατί μόνο από αυτές μπορεί να διδαχτεί.  Προς θεού, ΜΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΗ. Αν δεθεί με γάμο  θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φύγει, αν το αποφασίσει τελικά, και θα ταλαιπωρηθείτε όλοι περισσότερο και μάλιστα αν υπάρχει παιδί.

Η ηλικία της είναι να κάνει σχέσεις, να κάνει λάθη και από αυτά να μάθει. Μην πιέζεις λοιπόν, γιατί έτσι προκαλείς το πείσμα και την απομάκρυνσή της. Ρώτησέ την απλώς αν είναι ευτυχισμένη ή θέλει κάποια βοήθεια και αν πει όχι, δήλωσε πως αποσύρεσαι από την προσπάθεια και την αφήνεις να τα βγάλει πέρα μόνη της. Και πως όποτε χρειαστεί βοήθεια, η οικογένεια της θα είναι εκεί για να της την προσφέρει.

3 σχόλια:

  1. Γεια σας. Καταργήθηκαν τα σχόλια στο blog?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, τα σχόλια στις περισσότερες αναρτήσεις σβήστηκαν κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας αναβάθμισης του blog. Λυπήθηκα πολύ... Ελπίζω οι αναγνώστες να εξακολουθήσουν να στέλνουν σχόλια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δουλευει ο τυπος? Μαζι μενουνε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.