Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μισοτελειωμένες υποθέσεις

Πριν πεντε χρόνια ερωτεύτηκα έναν άντρα ο οποίος όπως αποδείχτηκε κατόπιν ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να μου τύχει. Εκτός από όλα τα άλλα μπλεχτηκαν στη σχέση μας και δύο υποτίθεται φίλες μου. Χωρίσαμε βέβαια, αλλά πιο πολύ μου στοίχισε η ανάμειξη των φίλων μου παρά ο χωρισμός μας. Πέρασαν πέντε χρόνια από τότε και τωρα μπορω να πω ότι συνήλθα εντελως. Βίωσα πολύ δύσκολες καταστάσεις και έχασα τον εαυτό μου. Φυσικα διέκοψα καθε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους.

Τώρα, μετά από πέντε χρόνια, η μια από αυτές μου ζητάει εξηγήσεις και θέλει επανασύνδεση και δηλώνει ότι δεν έχει κανει κάτι που να εξηγει την στάση μου απέναντί της. Το σκέφτηκα πολλές φορές να μιλήσω μαζί της και να της απαριθμήσω όλα τα γεγονότα στα όποια ήταν παρούσα και που με πλήγωσαν ανεπανόρθωτα.
Από την άλλη όμως δεν θελω να γυρίσω πίσω σε ό,τι με πλήγωσε και να θυμηθω πάλι πόσο δύσκολα πέρασα τότε. Με την συγκεκριμένη κοπέλα έχουμε μεγαλώσει σχεδον μαζί και ίσως αυτό να μου στοιχισε ακόμα πιο πολύ. Αλλά ειναι πιο πολλές οι δυσάρεστες παρά οι ευχάριστες στιγμές μαζί της τώρα που κανω τον απολογισμό.


Εσείς τι πιστεύετε? Να την βάλω πάλι στη ζωή μου? Αλλάζει ο άνθρωπος? Δεν θα βρει πάλι ευκαιρία να με πληγώσει?

Μ.

 

Το θέμα σου έχει δυο σκέλη: α) το ξεκαθάρισμα μιας μισοτελειωμένης υπόθεσης και β) την επαναφορά μιας φιλικής σχέσης.

Αρχικά, φαίνεσαι πολύ ευαίσθητο άτομο. Ακόμη κι αν χαλάσει μια πολύ σημαντική σχέση με έναν άντρα και προδοθείς από καλούς φίλους, δεν είναι καλό να χάσεις τον εαυτό σου ούτε να κάνεις πέντε χρόνια για να ξεπεράσεις τα τραυματικά γεγονότα. Πρέπει να βρεις τρόπο να δυναμώσεις ψυχολογικά και να μπορείς να αντιμετωπίζεις πιο αποτελεσματικά τις κακοτοπιές της ζωής. Και ο τρόπος αυτός, εκτός από τις εμπειρίες που έχεις αποκομίσει, είναι η προσωπική ανάπτυξη με τη βοήθεια ψυχολόγου.

Έρχομαι τώρα στα ερωτήματά σου.

·         Οι μισοτελειωμένες υποθέσεις είναι καταστροφικές για τη ζωή μας και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Πρόκειται για υποθέσεις που δεν συζητήθηκαν, δεν ξεκαθαρίστηκαν, μας πλήγωσαν κάποτε και ακόμη μας απασχολούν. Το κλείσιμο των υποθέσεων αυτών γίνεται είτε με ετεροχρονισμένο ξεκαθάρισμα είτε με αδιαφορία και απομάκρυνση. Στη δική σου περίπτωση κανένας δεν ξέρει καλύτερα από σένα την ίδια τι θα είναι καλύτερο. Τι νιώθεις; Αποκλείεται νε έχεις κάνει λάθος εκτίμηση; Τι σου λέει το ένστικτό σου; Μόνο αυτό πρέπει να ακολουθήσεις, οπότε ή αδιαφορείς για την έκκληση της φίλης ή αποφασίζεις να ξεκαθαρίσετε συνυπολογίζοντας το ψυχολογικό κόστος της διαδικασίας. Από μακριά δεν μπορώ να καταλάβω τι θα ήταν το καλύτερο για σένα.

·         Αν δεν δεχτείς να μιλήσεις με την κοπέλα, η υπόθεση τελειώνει εδώ. Αν όμως μιλήσετε, μπορεί να προκύψουν άλλα δεδομένα.

-      Από το ξεκαθάρισμα προκύπτει πως η κοπέλα δεν ήταν βασική υπεύθυνη για τα προ πενταετίας γεγονότα, όπως λέει. Τότε μπορείς αν θέλεις να ξαναρχίσεις δοκιμαστικά να τη βλέπεις, τηρώντας όμως κάποιες προφυλάξεις, γιατί όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, έστω και λίγη.

-      Από το ξεκαθάρισμα δεν πείθεσαι πως η κοπέλα ήταν αμέτοχη. Αν είναι αμετανόητη, εννοείται πως δεν την ξαναβλέπεις. Αν όμως ζητήσει ειλικρινά συγγνώμη, μπορείς να σκεφτείς επανασύνδεση.

Και στις δυο περιπτώσεις επανασύνδεσης, πρέπει να δεις τη σχέση σαν μια νέα σχέση και όχι σαν τη συνέχεια της παλιάς. Πέντε χρόνια είναι μεγάλο διάστημα και οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν σε βασικά σημεία. Μπορεί πάλι και όχι. Κι εσύ σίγουρα κάποιες αλλαγές έκανες μέσα στα χρόνια αυτά. Οπότε μπορεί οι νέοι σας εαυτοί να ταιριάζουν ή όχι. Κάνετε συμφωνία να ξεχάσετε τα παλιά και να δείτε αν ταιριάζετε τώρα. Ξεκινάς με προφυλάξεις και όχι πολύ στενή σχέση και βλέπεις πώς θα εξελιχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.