Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Πλατωνικοί έρωτες


Είμαι 25 χρονών και μέχρι σήμερα έχω ερωτευτεί πλατωνικά αρκετές φορές.
Ο προβληματισμός μου είναι έντονος γιατί είμαι σε σχέση εδώ και περιπού 6 χρόνια με τον Χ, 31. Μαζί του έχω περάσει έντονες καταστάσεις σε σημείο να έχουμε χωρίσει αρκετές φορές λόγω της κακης του συμπεριφόρας. Τα 2,5 πρώτα χρόνια με ζηλευε, δεν μου είχε εμπιστοσύνη, εξαφανίζοταν και έκανε μια εβδομάδα ή και παραπάνω να επικοινωνήσει μαζί μου. Εγώ έκλαιγα και  βασανιζόμουν κάθε φορά και προσπαθούσα να το τελειώσω αλλά δεν μπορούσα. Κάθε φορά όταν τα βρίσκαμε ξανά εκείνος δεν καταλάβαινε πόσο πολύ με είχε πονέσει και έλεγε ότι κι εκείνος στενοχωριόταν.
Πριν ένα χρόνο είχαμε χωρίσει γιατί ερωτεύτηκα πλατωνικά κάποιον άλλον. Ο Χ μου έλεγε ότι έχω δίκιο αλλά ήταν ανωριμος τότε και ότι με τα χρόνια έχει ωριμάσει και να σκεφτώ τα τελευταία 2 χρόνια πόσο καλά μου φερόταν. Τη ζωη μου όταν είχα χωρίσει την έβλεπα πολύ αρνητικά. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι με τους γονείς μου έχω τυπικες σχέσεις και αισθανόμουν την ανάγκη να έχω κάποιον δίπλα μου.  Είχα συνηθίσει να είμαι μαζί με τον Χ  ανεξαρτητα από τους τσακωμους που ειχαμε τα πρώτα χρόνια της σχέσης μας. Τα πρώτα χρόνια όμως αυτην του τη συμπεριφορά εμένα με σημάδεψαν, δεν μπορώ να τα ξεχάσω.
Τελικά του έδωσα ξανά ευκαιρία και 6 μήνες τώρα είμαστε ξανά μαζί. Μου φέρεται άψογα. Παρ όλα αυτά είμαι ερωτευμένη ξανά πλατωνικά με κάποιον και νιώθω τύψεις απέναντι του και ας είναι μόνο στο μυαλό μου. Είναι παντρεμένος και δεν θέλω να υπάρχει καν αυτή η σκέψη στο μυαλό μου! Δεν καταλαβαίνω τι μου συμβαίνει...
Αξίζει να είμαι με τον Χ τοσα χρονια εάν ειναι να ερωτευομαι πλατωνικά αλλους αντρες?ειναι φυσιολογικό? νιώθω αγάπη για τον Χ αλλα δεν ειμαι ερωτευμενη. Φοβαμαι οτι ετσι ειναι ο χαρακτηρας μου και οτι θα μου συμβαινει γενικα στην ζωη μου.
Κ
 
Το θέμα σου είναι πως δεν έχεις γνωρίσει τίποτα πριν από τον Χ και 6 χρόνια τώρα έχεις προσκολληθεί σ' αυτόν γιατί δεν μπορείς να είσαι μόνη και δεν τολμάς να κάνεις κάτι καινούργιο.
Οι συνεχείς χωρισμοί και επανασυνδέσεις σημαίνουν πως η σχέση σας πέρασε πολλά δεινά, τα οποία φαίνεται πως εσένα σε πλήγωσαν ανεπανόρθωτα ενώ εκείνον τον ωρίμασαν και τον άλλαξαν (όπως φαίνεται ως τώρα). όταν όμως επανασυνδεόμαστε, πρεέπι να έχουμε τη δύναμη να ξεχάσουμε τα άσχημα του παρελθόντος και να κάνουμε μια νέα αρχή. Αν πρόκειται να διατηρούμε τις κακές αναμνήσεις, κακώς επανασυνδεθήκαμε. Και στη δική σου περίπτωση επανασυνδέθηκες γιατί δεν μπορείς να είσαι μόνη, χωρίς συναισθηματική υποστήριξη.
Ο πλατωνικός έρωτας είναι ένας ωραίος τρόπος για να ζούμε φανταστικά αυτά που δεν τολμούμε να ζήσουμε στην πραγματικότητα. Τα άτομα που επιλέγουν κατά σύστημα πλατωνικούς έρωτες στην ουσία φοβούνται τις σχέσεις και έτσι επιλέγουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Και αν ήδη βρίκσονται σε σχέση, την αμφισβητούν αλλά δεν έχουν το θάρρος να φύγουν και να ψάξουν κάτι καλύτερο.
 Συμπέρασμα: Είσαι ανικανοποίητη από τη σχέση σου σε αρκετά θέματα, αλλά έχεις βολευτεί και φοβάσαι να ξαναμπείς στο ρίσκο μιας νέας σχέσης.
Το πρώτο που σου χρειάζεται είναι να ενισχυθείς ως προσωπικότητα, να μάθεις να τολμάς, να περνάς καλά μόνη, να έχεις φίλους, ενδιαφέροντα και δική σου ζωή. Αυτά μόνο με προσωπική ανάπτυξη επιτυγχάνονται. Όταν τα καταφέρεις αυτά, τότε αν μείνεις με τον Χ θα είναι από επιλογή και όχι από ανάγκη. Αν όχι, θα δεις ότι χωρίς σροσπάθεια θα πάψεις να αρκείσαι σε πλατωνικούς έρωτες και θα σε ενδιαφέρουν άντρες με τους οποίους υπάρχει πιθανότητα σχέσης μαζί με το ρίσκο που αναπόφευκτα εμπεριέχει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.