Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ιδεοληπτική διαταραχή

Είμαι 22 ετών και εδώ και χρόνια βασανίζομαι από ιδεοληπτική διαταραχή (έχω διαγνωσθεί). Μεγάλωσα σε μια οικογένεια πολύτεκνη με σχιζοφρενή πατέρα και καταπιεστική μητέρα. Άσχημα παιδικά χρόνια. Πλέον αντιμετωπίζω πολλά προβλήματα τα οποία προσπαθώ να λύσω μόνη μου. Οι ιδεοληψίες μου είναι κυρίως σεξουαλικού περιεχομένου και κάποιες φορές έχω και εμμονή με την αλήθεια. Επίσης και οι κρίσεις πανικού είναι στο πρόγραμμα.

Το θέμα που με ταλαιπωρεί τελευταία είναι πως οι ιδεοληψίες μου βρήκαν να κάνουν με τη σχέση μου. Εκεί που όλα ήταν καλά ξαφνικά μια μέρα σκέφτηκα ότι πρέπει να χωρίσω, ότι δεν θέλω πια το αγόρι μου, ότι τον βαρέθηκα και διάφορα τέτοια. Βασανίζομαι γιατί τον αγαπάω και είμαστε πολύ καλά μαζί. Δεν θέλω να σκέφτομαι τέτοια. Έχω ένα κόμπο στο στομάχι όλη μέρα. Το μυαλό μου προσπαθεί να με πείσει πως δεν τον θέλω πια. Αν συνέβαινε όντως κάτι τέτοιο θα χώριζα και αυτό θα ήταν όλο. Τώρα όμως βασανίζομαι. Διάβασα στο ίντερνετ για την relationship ocd. Είναι κάτι αυτό που θα μπορούσε να ισχύει? Εδώ στην Ελλάδα νομίζω δεν είναι αναγνωρισμένη αυτή η υποκατηγορία της ocd. Θα ήθελα να με συμβουλέψετε όσον αφορά το ζήτημά μου και την relationship ocd. Θα ήταν μεγάλη ανακούφιση να λάβω απάντησή σας...

Β.

Αρχικά ας διαλύσουμε κάποιες παρανοήσεις.

Η ιδεοληπτική διαταραχή μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους. Δεν έχει καμιά έννοια να δώσουμε επιμέρους ονόματα, γιατί κάθε άνθρωπος είναι μια ειδική περίπτωση. Το θέμα είναι να βρεθεί η αιτία του κακού και να δουλευτεί, και όχι μόνο οι εκδηλώσεις ή τα συμπτώματά της. Δεν σου φταίει η σχέση σου, απλώς αυτή είναι το πεδίο στο οποίο εκφράζεται το ψυχολογικό σου πρόβλημα.

Τέτοια προβλήματα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις μόνη σου. Εξάλλου το οικογενειακό σου ιστορικό δείχνει πως πρέπει να προλάβεις χειρότερες πιθανότητες εξέλιξης. Χρειάζεται να συνεργαστείς με έναν καλό ψυχολόγο και, αν κριθεί απαραίτητο, να πάρεις για κάποιο διάστημα και μια ελαφριά αγωγή από ψυχίατρο.

Αν εσύ δεν είσαι καλά, και η οποιαδήποτε σχέση σου δεν θα πηγαίνει καλά για μεγάλο διάστημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.