Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Φοιτητικές παρέες και τραπέζια…

Σπουδάζω στο εξωτερικό. Μία συμφοιτήτριά μου προσκάλεσε την παρέα για μεσημεριανό σπίτι της και μαζί με το φαγητό για πολλές ώρες γινόταν και κουβέντα. Και οι υπόλοιπες κοπέλες με τις οποίες κάνω παρέα κάποιο διάστημα, έχει τύχει μια δυο φορές να μας καλέσουν για φαγητό.
Εγώ πάλι δε μαγειρεύω γιατί παίρνω έτοιμο μαγειρευτό φαγητό ή εναλλακτικά φτιάχνω ένα γρήγορο γεύμα, φρούτα και λαχανικά. Δεν προετοιμάζω γεύματα μαγειρευτά  και σπεσιαλιτέ. Δεν θεωρώ πως είναι δημιουργικό να προετοιμάζεις γεύματα με τα οποία δε είσαι σύμφωνη με τις θερμίδες τους και με τα υλικά τους, με σάλτσες για παράδειγμα και λευκούς υδατάνθρακες ,γλυκά με πολλή ζάχαρη και λίπη…. ακόμη και αν είναι γεύματα γνωστά, παραδοσιακά και αγαπημένα για την πλειοψηφία.   Ούτε θέλω να αφιερώνω χρόνο για αυτό. Προτιμώ να κάνω κάτι άλλο σε αυτό το χρόνο.
Παρ’ όλα αυτά με συγκρίνω με τις φίλες μου και με την αδελφή μου που της αρέσει να μαγειρεύει και να φτιάχνει γλυκά. Αντίθετα, εγώ το σκέφτομαι σαν αγγαρεία και προτιμώ να προσέχω τη διατροφή μου και να ενημερώνομαι για τις ιδιότητες των τροφών, αυτό με ενδιαφέρει.
Επίσης, τα γεύματα είναι ευκαιρία για να καλούμε άτομα στο σπίτι για παρέα και συζήτηση. Και συνήθως τρώμε και συζητάμε για ατελείωτες ώρες και ενώ θέλω να φύγω μετά από κάποια ώρα ,δεν το θεωρώ ευγενικό προς τους υπόλοιπους τις παρέας.
Από τη μία είναι ωραίο να συναντώ την παρέα μου ,αλλά από την άλλη τα τραπέζια με το πολύ φαγητό και το πολύ κουβεντολόγημα μου φαίνονται too much! Υπάρχουν ιδέες πρωτότυπες για φαγητό γρήγορο και υγιεινό μαζί με δημιουργική απασχόληση στις οποίες μπορώ να καλέσω την παρέα μου στο σπίτι ή και αλλού?
Σ.

Μου αρέσει που από τόσο νεαρή ηλικία είσαι συνειδητοποιημένη στο θέμα της διατροφής, αρκεί να αποφεύγεις τις υπερβολές που μπορεί να σε αποκόψουν από τα άλλα παιδιά της ηλικίας σου. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις σου. Και δεν είσαι υποχρεωμένη επειδή είσαι γυναίκα να σου αρέσει η πολύπλοκη μαγειρική, ακόμη κι όταν θα έχεις οικογένεια, πόσο μάλλον τώρα.

Οι φοιτητικές παρέες σε σπίτια με φαγητό και ατέλειωτες συζητήσεις είναι μια όμορφη κατάσταση της φοιτητικής ζωής. Στην εποχή μου περιοριζόμασταν σε μακαρόνια, ομελέτα ή τοστ. Και για γλυκό φτιάχναμε … ιδιοκατασκευές με μπισκότα και κρέμα αραβοσίτου ή έτοιμο ζελέ… Αλλά φαίνεται πως τα πράγματα έχουν αλλάξει…

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αλλάξεις τις απόψεις σου για το φαγητό και να προσαρμοστείς στο μέσο όρο, αλλά ούτε και να αποκοπείς κοινωνικά. Μπορείς να δέχεσαι τις προσκλήσεις των φίλων σου και εκεί να τρως ό,τι από τα εδέσματα δεν έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τις αρχές σου. Μπορείς να δηλώσεις στους φίλους σου πως είσαι λίγο παράξενη στη διατροφή (αυτή είναι μια καλή δικαιολογία που χρησιμοποιώ κι εγώ). Μπορείς όμως να κάνεις κάποια φορά κάποιες εξαιρέσεις, αν ένα φαγητό σου αρέσει πολύ αλλά δεν είναι υγιεινό. Μη φτάσεις στο άλλο άκρο να γίνεις από μια τόσο νεαρή ηλικία ψυχαναγκαστική με την υγιεινή διατροφή. Εγώ είμαι χορτοφάγος αλλά πχ όταν είμαι προσκεκλημένη σε πασχαλινό τραπέζι θα φάω κυρίως σαλάτες αλλά και λίγο κρέας ή ένα αβγό "για το καλό".

Οι μακροσκελείς επισκέψεις σε κουράζουν. Μπορείς να φεύγεις μια λογική ώρα λέγοντας πως νύσταξες ή έχεις να ξυπνήσεις νωρίς την επομένη ή έχεις πολύ διάβασμα, δηλώνοντας πάντα πως είσαι λίγο ιδιόρρυθμη στις συνήθειές σου, ώστε να μην παρεξηγηθούν τα άλλα παιδιά. Πίστεψέ με, αυτοί που σε εκτιμούν σε εκτιμούν γι αυτό που είσαι. Και για τις επιλογές σου που τις ονομάζουμε παραξενιές επειδή δεν συμπίπτουν με την άποψη των πολλών. Μη φοβάσαι να υπερασπίζεσαι τη διαφορετικότητά σου!

Πάμε τώρα στο να καλέσεις εσύ φίλους για φαγητό. Μη μπαίνεις σε σύγκριση με τις φίλες σου. Εσύ όταν καλέσεις κάνε κάτι απλό, όπως 2-3 σαλάτες και μακαρονάδα ή ρύζι με κάποια σάλτσα λαχανικών. Μπορείς εξάλλου να παραγγείλεις μερικές πίτσες ή κάποιες μερίδες κινέζικου φαγητού και να κάνεις και τις σαλάτες σου. Για γλυκό ας έχεις διάφορα φρούτα ή κάνε μια φρουτοσαλάτα. Εξάλλου, όλο και κάποιος από τους καλεσμένους θα φέρει γλυκά… Ειδοποίησε τους φίλους σου πως δεν τα καταφέρνεις στη μαγειρική και θα φάτε πολύ απλά, αλλά καλείς για την καλή παρέα.

Προσωπικά έχω τις ίδιες απόψεις με σένα για το φαγητό, αν και μπορώ να μαγειρέψω πολύ καλά όταν έχω διάθεση (αλλά σπανίως έχω!). Πάντα πίστευα πως οι ανθρώπινες επαφές κακώς συνδέονται τόσο με το φαγητό. Συχνά καλώ φίλους δηλώνοντας πως θα φάμε χορτοφαγικά. Κάνω ωραίες σαλάτες, ένα πιάτο με τυριά και ένα μόνο μαγειρευτό χορτοφαγικό πιάτο ή μια χειροποίητη χορτόπιτα ή τάρτα. Κάποια φορά ο σύζυγός μου και ένας από τους προσκεκλημένους που είναι κρεοφάγοι, βγήκαν και έφεραν και σουβλάκια! Όλοι γελάσαμε και όσοι ήθελαν έφαγαν και σουβλάκια μαζί με τα χορτοφαγικά μου!

Εγώ βέβαια ως μεγάλη, ως παντρεμένη και ως πολλά χρόνια νοικοκυρά, έχω να ξεπεράσω ένα πολύ ισχυρότερο στερεότυπο σε σχέση με σένα. Έχω όμως αυτοπεποίθηση και θεωρώ πως οι φίλοι έρχονται για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η προσωπικότητά μας και όχι για το φαγητό. Και πραγματικά βλέπω πως έρχονται με χαρά και απολαμβάνουν και τη "διαφορετική" άποψη για το φαγητό. Σου προτείνω να υιοθετήσεις κι εσύ μια ανάλογη στάση.

3 σχόλια:

  1. Προσπαθώ να βελτιώσω την εικόνα του σώματός μου με τις συμβουλές διατροφολόγου και με μέτρια άσκηση,έτσι άρχισα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών που επιλέγω.Παλιότερα κατανάλωνα μεγάλες ποσότητες φαγητού κάνοντας καθιστική ζωή.Στη χώρα σπουδών μου συνηθίζονται τα τραπέζια,και χαίρομαι που οι φίλες μου μου δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσω τις τοπικές σπεσιαλιτέ,χωρίς να ξοδέψω χρήματα σε κάποιο εστιατόριο.Οι κοπέλες με τις οποίες συναναστρέφομαι είναι καλές μαγείρισσες..και μάλιστα λένε ότι τα κάνουν όλα με πολλή αγάπη,κάτι που ακούω και από τη μητέρα μου που επίσης είναι πολύ καλή μαγείρισσα.Νομίζω πως ίσως για κάποιο λόγο συνδέω την προετοιμασία του φαγητού με την προσφορά αγάπης,οπότε "δεν αγαπώ λοιπόν τόσο πολύ" τους φίλους μου ώστε να αφιερώσω χρόνο για να ετοιμάσω τραπέζι για αυτούς.Γνωρίζω ότι είμαι υπέρ των υγιεινών τροφών,σε αντίθεση με τις φίλες μου και ότι σε εμένα δεν αρέσει να μαγειρεύω...παρ'όλα αυτά αισθάνομαι ότι περισσότερο συγκρούομαι μαζί τους παρά ότι απλά έχω διαφορετικές συνήθειες και απόψεις.Από την άλλη η μητέρα μου μου λέει πως τώρα μπορεί να μην έχω καλές σχέσεις με την κουζίνα,αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσω να ασχολούμαι και εγώ περισσότερο.....

    Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H αγάπη μπορεί να εκφραστεί και με πολλούς άλλους τρόπους και όχι μόνο με το στερεότυπο του φαγητού. Ναι, ίσως στο μέλλον ασχοληθείς περισσότερο, αν και γνωρίζω πολλές γυναίκες παντρεμένες με παιδιά που μαγειρεύουν πολύ απλά.

      Διαγραφή
    2. Σε εμάς τις μέρες που δεν εργαζόταν μας μαγείρευε η μητέρα μου,διαφορετικά μαγείρευε η γιαγιά,που πραγματικά μας ενθάρρυνε να τρώμε πολύ...Ξέρω και περιπτώσεις που η γιαγιά δεν έμενε κοντά στην οικογένεια,ούτε μαγείρευε η μητέρα,και έπαιρναν φαγητό απ'έξω,χαμηλής θρεπτικής αξίας.Σίγουρα όσες γυναίκες μαγειρεύουν κάτι απλό είναι προτιμότερο..
      Σ.

      Διαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.