Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ολική ασυμφωνία…


Αντιμετωπίζω πρόβλημα γάμου με τη γυναίκα μου. Η σεξουαλική μας ζωή είναι λιγοστή και μονότονη. Τα θρησκευτικά της ταμπού δεν της επιτρέπουν κάποια σεξουαλική ευλυγισία. Επίσης, τα πνευματικά μας ενδιαφέροντα αρκετές φορές θυμίζουν τη σύγκρουση του Διαφωτισμού με το Μεσαίωνα, παρόλο που και οι δυο έχουμε παρόμοια πανεπιστημιακή μόρφωση. Αλλά κι η στάση μας προς τη ζωή διαφέρει: από τη μια η τυπικότητα και οι αυστηροί κανόνες, από την άλλη εγώ που απεχθάνομαι κάτι τέτοιο. Το άγχος της τής δημιουργεί απότομα ξυπνήματα λίγο μετά αφού κοιμηθεί, στα οποία με φωνάζει για να με ρωτήσει, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος, αν πήρε κάποιο φάρμακο. Έχω παρατηρήσει ότι αυτό δε γίνεται όταν κοιμόμαστε μαζί αλλά ,πραγματικά, δεν μπορώ να κοιμηθώ απ' τις 10.00 το βράδυ, όπως συνηθίζει.
    Μπορώ να πω ότι υπάρχουν φορές που με ελκύει σεξουαλικά αλλά τις περισσότερες μου είναι αδιάφορη και βαρετή. Νομίζω το έχει καταλάβει, γιατί δείχνει σημάδια ζήλιας. Επίσης, νομίζω ότι την έχω απογοητεύσει γιατί διαμαρτύρομαι όταν εκείνη ικετεύει για φιλιά και αγκαλιές, κάτι που μου φαίνεται απωθητικό γιατί χάνει την αξιοπρέπειά της.
     Έχουμε δυο παιδιά, για τα οποία αρκετές φορές έχουμε συγκρουστεί σε θέματα αγωγής, αν και προσπαθούμε να το κάνουμε χωρίς μεγάλη φασαρία, όπως στην αρχή.
     Αυτά τα προβλήματα με οδήγησαν μια φορά να ερωτευτώ πλατωνικά μια κοπέλα, χωρίς ανταπόκριση απ' την ίδια (που το είχε καταλάβει απ' τη συμπεριφορά μου στον ίδιο χώρο εργασίας) και τώρα νομίζω ότι ερωτεύομαι μια άλλη. Η γυναίκα μου κατάλαβε ότι κάτι είχα γιατί είχα αδυνατίσει απ' την ψυχολογική πίεση και γιατί περνούσα πολλές στιγμές μελαγχολίας. Δεν το ανέφερα άμεσα αλλά δικαιολογήθηκα με την κρίση των '40 (τώρα είμαι 45άρης). Δε νομίζω ότι το πίστεψε...
    Δε θέλω να ξαναπεράσω τα ίδια. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά δεν ταιριάζουμε ή αν υπάρχει ελπίδα να βρω κάποια ηρεμία, επιτέλους, στο γάμο μου.
Ν

Φαίνεται πως με τη γυναίκα σου έχετε ασύμβατη ιδεολογία, τρόπο ζωής και σεξουαλική διάθεση. Αυτά είναι τα τρία επίπεδα επικοινωνίας ενός ζευγαριού και  κατά τα λεγόμενά σου δυστυχώς δεν ταιριάζετε σε κανένα… Αναρωτιέμαι τι σας τράβηξε τον έναν στον άλλον και πώς ήταν η κατάσταση στην αρχή του γάμου σας.
Όταν τα άτομα ζουν επί χρόνια με έναν σύντροφο που δεν τους ταιριάζει, είναι φυσικό η ψυχολογική τους κατάσταση να έχει επηρεαστεί  άσχημα. Η σύζυγος εκλιπαρεί την τρυφερότητά σου και έχει διαταραγμένο ύπνο. Αναφέρθηκες και σε φάρμακα. Ακολουθεί κάποια αγωγή με ψυχοφάρμακα ή για κάποιο άλλο της πρόβλημα; Εσύ ερωτεύεσαι πλατωνικά άλλες γυναίκες και υποφέρεις από ψυχολογική πίεση και μελαγχολία. Μπορώ να υποθέσω πως, αν η πρώτη κοπέλα ανταποκρινόταν, θα προχωρούσες σε εξωσυζυγική σχέση μαζί της και θα βασανιζόσουν από ακόμη περισσότερες τύψεις.
Μην αναρωτιέσαι αν πραγματικά δεν ταιριάζετε, γιατί αυτό είναι σίγουρο. Ελπίδα να βρεις ηρεμία στο γάμο σου δεν υπάρχει αν αφήσετε έτσι την κατάσταση. Εξάλλου, εκτός από ηρεμία, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που σου λείπουν στο γάμο σου και δεν θα έπρεπε να αρκεστείς σ’ αυτήν.
Σας συμβουλεύω να καταφύγετε άμεσα σε σύμβουλο γάμου. Αν η σύζυγος δεν δεχτεί ή αν τελικά η συμβουλευτική δεν αποδώσει, θα πρέπει να επιδιώξεις μόνος σου συμβουλευτική διαδικασία για να δεις αν θα μείνεις στο συμβατικό γάμο (με ή χωρίς εξωσυζυγικές σχέσεις) ή αν θα χωρίσεις. Σημειωτέον ότι όσο κι αν δεν διαφωνείτε μπροστά στα παιδιά, αυτά νιώθουν την ασυμφωνία και την έλλειψη ψυχολογικής ισορροπίας των γονέων και αυτό δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για την εξέλιξή τους.

ΥΓ. Επισυνάπτω ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο μου ΓΥΝΑΙΚΕΣ:

Σύμφωνα με τη θεωρία της Συναλλακτικής Ανάλυσης, κάθε επικοινωνιακό συμβάν μεταξύ τουλάχιστο δύο ατόμων ονομάζεται «συναλλαγή» και η ανάλυση των συναλλαγών αυτών μπορεί να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται κάθε φορά το άτομο. Ως ψυχολογικές καταστάσεις ορίζονται οι τρεις βασικοί τομείς ή επίπεδα της δομής της προσωπικότητας, που περιλαμβάνουν το καθένα τις αντίστοιχες σκέψεις και απόψεις:

  • Ο Γονέας αντιπροσωπεύει το σύνολο της ιδεολογίας, της κοσμοθεωρίας, των αξιών και γενικά του πνευματικού κόσμου και της άποψης που έχει το άτομο για τη ζωή. Το επίπεδο αυτό ονομάζεται Γονέας επειδή τις θεμελιώδεις αρχές του τις παίρνουμε στην παιδική ηλικία από τους γονείς μας και τα άλλα σημαντικά πρόσωπα του περιβάλλοντός μας.
  • Ο Ενήλικος αντιπροσωπεύει τον τρόπο που δρούμε στην καθημερινή μας ζωή. Περιλαμβάνει την ορθολογική σκέψη, τη λογική, τις γνώσεις. Ασχολείται με την πραγματικότητα, συλλέγει και επεξεργάζεται πληροφορίες από το περιβάλλον, αξιολογεί, προγραμματίζει και εξισορροπεί τις αντίρροπες τάσεις μεταξύ του Γονέα και του Παιδιού.
  • Το Παιδί αντιπροσωπεύει τα ένστικτα και τα αυθόρμητα συναισθήματα. Αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τις αισθήσεις και με βάση εσωτερικά γεγονότα, συναισθήματα, αντιδράσεις και θέσεις που το άτομο έπαιρνε όταν ήταν παιδί. Στις ερωτικές σχέσεις στο επίπεδο αυτό ανήκουν η αυθόρμητη έκφραση συναισθημάτων και η ερωτική έλξη.
Σε μια ολοκληρωμένη σχέση το ιδανικό είναι να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και στα τρία επίπεδα. Το επίπεδο του Γονέα και το επίπεδο του Παιδιού είναι πολύ δύσκολο να μεταβληθούν έτσι ώστε να προσαρμοστούν με τα αντίστοιχα επίπεδα του άλλου ατόμου. Το επίπεδο του Ενηλίκου είναι πιο ευέλικτο, τουλάχιστον στις περιοχές που δεν τροφοδοτούνται από το επίπεδο του Γονέα. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που δεν ασχολείται με οικιακές δουλειές (Ενήλικος) επειδή αυτό του υπαγορεύει η ιδεολογία του (Γονέας), είναι πολύ πιο δύσκολο να μεταβάλει τη στάση αυτή σε σχέση με έναν άνδρα που έχει απλώς την κεκτημένη συνήθεια να είναι αμελής και αδιάφορος προς τις οικιακές εργασίες (Ενήλικος που δεν τροφοδοτείται από τον Γονέα)

Πολύ συχνά αυτό που η κοινωνία χαρακτηρίζει ως «καλό γάμο» αφορά κυρίως το επίπεδο του Ενηλίκου, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα  τα επίπεδα του Γονέα και του Παιδιού. 

2 σχόλια:

  1. Ολες αυτες τις διαφορες τωρα τις θυμηθηκες? Πριν το γαμο ηταν ολα τελεια δηλαδη? Γιατι αυτο το μονοπλευρο δριμυ κατηγορω εναντιον της γυναικας σου? Δικαιωμα της ειναι να διατηρει την οποια κοσμοθεωρια, εσυ γιατι προχωρησες σε γαμο εφοσον ειστε ασυμβατοι ως ατομα? Τα δικα σου σφαλματα μεσα στο γαμο ποια ειναι? Δε νομιζω οτι μπορει καποιος ειδικος να βοηθησει γιατι ο ανθρωπος δεν αλλαζει. Επομενως ή μενετε τυπικα ή χωριζετε αν και σε βλεπω απλα να απιστεις και να συνεχισεις την κοροιδια βαζοντας τη σκονη κατω απ το χαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφόσον υπήρχαν τόσο τεράστιες διαφορές γιατι παντρευτήκατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.