Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Συμπληρωματική παθολογία


Δημιούργησα εξωσυζυγική σχέση με τον Χ, επίσης παντρεμένο, και μετά από 6 μήνες χωρίσαμε και οι δυο από τους γάμους μας. Τώρα έχει περάσει άλλο ένα εξάμηνο που είμαστε  αποκλειστικά μαζί. Αγαπιόμαστε πολύ αλλά έχουμε και οι δυο παιδια, οποτε εναι λιγο νωρις ακομα για να ζησουμε μαζι.
Το προβλημα ειναι οτι απο την αρχη της σχεσης μας ζηλευει παρα πολυ και φτιαχνει στο μυαλο του σεναρια ολοκληρα για οτιδηποτε. Θεωρει οτι αφου ειμαστε μαζι στην αρχη σαν εξωσυζυγικη σχεση, εχουμε μεσα μας την απιστια. Για μενα δεν ειναι ετσι, τον αγαπησα πολυ αυτον τον ανθρωπο και θελω να ζησω για παντα μαζι του.
Έχουμε χωρισει παρα πολλες φορες για την ζηλεια του και καταρρακώνομαι καθε φορα. Θελω πολυ να τον βοηθησω αλλα δεν ξερω πώς. Έχω χρησιμοποιησει καθε τροπο:  να μην βγαινω εξω, να ηχογραφω οτιδηποτε οπου βρισκομαι, να τραβαω φωτο για να επιβεβαιωνω την θεση μου, και αληθεια δεν εχω προβλημα, αρκει καποια στιγμη να ξερω ότι θα αποκτησω την εμπιστοσυνη του. Έχω ενα παιδακι και δεν θελω να ζησει και αλλους καυγαδες οπως με τον πρωην μου.
Νομιζω οτι με την αγαπη μου και με την πιστη μου καποια στιγμη θα τα καταφερω, αλλα νιωθω πραγματικα ωρες-ωρες πολυ κουρασμενη απο ολο αυτο. Τι μπορω να κανω, να σωσουμε την θυσια που καναμε και οι δυο για να ειμαστε μαζι?
Ε.

Το θέμα της χωρίς λόγο και παθολογικής ζήλειας έχει να κάνει με εκείνον που ζηλεύει και όχι με το σύντροφό του.
Η στάση του συντρόφου σου είναι υπερβολική και οι αντιλήψεις του λανθασμένες: Επειδή απιστήσατε σε μια σχέση δεν σημαίνει πως θα απιστήσετε και στην άλλη, επιπλέον κι εκείνος απίστησε στην πρώην σύζυγο! Το ότι και οι δυο χωρίσατε πολύ γρήγορα από τους γάμους σας, αντίθετα με αυτό που συμβαίνει συνήθως, αποδεικνύει τόσο τη διάβρωση των γάμων σας όσο και την αξία της δικής σας σχέσης.
Μην παίζεις το παιχνίδι του, κάνοντας γελοίες προσπάθειες, όπως το να φωτογραφίζεσαι και να μαγνητοφωνείσαι! Πολλές φορές σε στενή σχέση δυο ατόμων, αν το πρώτο έχει μια ισχυρή παθολογία το δεύτερο προσαρμόζεται δημιουργώντας τη συμπληρωματική παθολογία. Το αποτέλεσμα είναι μια «άρρωστη» σχέση που μακροπρόθεσμα υποσκάπτει την ψυχική υγεία των μελών της και του ευρύτερου συστήματος.
Προστάτευσε λοιπόν τον εαυτό σου και το παιδί σου. Εξήγησέ του με ηρεμία πόσο σε ενοχλεί η κατάσταση και πως δεν θα συμπράττεις. Εκφράστε ο καθένας συναισθήματα για την κατάσταση και συζητήστε για να τα λύσετε. Μην συγκατοικήσετε ακόμη, μέχρι να διορθωθούν τα πράγματα, και καταφύγετε άμεσα σε σύμβουλο ζευγαριού.

Είναι πιθανό ο Χ να έχει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα που να χρειάζεται επιπλέον να δουλευτεί με προσωπική θεραπεία. Προετοιμάσου και για την πιθανότητα να μη διορθωθεί το θέμα αυτό και να χρειαστεί να ζήσετε μεγάλο διάστημα ακόμη χωριστά ή και στη χειρότερη περίπτωση να χωρίσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.