Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τι κάνω λάθος;


Eίμαι 31 ετών, με δύσκολα παιδικά και εφηβικα χρόνια.
Στα 28 έκανα την πρώτη ολοκληρωμενη μου σχέση με έναν αντρα 5 χρόνια μικρότερο, η οποία κράτησε 2 χρόνια και έληξε από τη μεριά του. Από ό,τι κατάλαβα μετά ήταν μια σχέση εξάρτησης, μάλλον έψαχνα σε αυτόν τον άντρα που θα μου έδινε την ασφάλεια και την αγάπη που μου έλειπε. Είχα καταρρεύσει ψυχολογικά μετά τον χωρισμο, πέρασα και κατάθλιψη αλλα την πάλεψα μόνη μου χωρίς φάρμακα και την ξεπέρασα.
Ξεκίνησα να διαβάζω βιβλία αυτοβελτίωσης και να κάνω γυμναστικη για να νιώσω καλύτερα. Είχα καταλάβει πώς έπρεπε να "αλλάξω". Eίμαι από τη φύση μου πολύ συναισθηματική και ευαίσθητη αλλά ταυτόχρονα δυναμικη σε όλους τους τομεις εκτός από τα προσωπικά μου...
Έχοντας μείνει ένα χρόνο μόνη, γνώρισα σε παρέα τον Χ, 4 χρόνια μικρότερο, και κατάλαβα πως θα ήταν κατάλληλος για μια σεξουαλική σχέση χωρίς συνέχεια.  Τον προσέγγισα και ανταποκρίθηκε γιατί του άρεσα. Μου είπε πως του άρεσαν πάντα οι γυναίκες, έχει δοκιμάσει τα πάντα στο σεξ και πώς ήταν φρεσκοχωρισμένος από μία σχέση ετών και δεν ήταν καθόλου καλα. Ήταν απόλυτα ειλικρινής μαζί μου από την αρχή.
Του έδειξα από την αρχή πως πρώτη φορά θα έκανα κάτι τέτοιο, πως είμαι ευαίσθητη και πως κι εγώ ήμουν χάλια από τον χωρισμό. Εκτός από το σεξ είχαμε κοινό και τον "πόνο" μας για τους χωρισμούς μας και μας άρεσε και τους δυο η φιλοσοφία. Ύστερα από 3-4 φορές σεξ, έφυγα από την πόλη μου γιατί μου ήρθε διορισμός σε ένα νησί.
Τον σκεφτόμουν και προσπαθούσα να βρω αφορμη να επικοινωνήσω μαζί του. Στη δουλειά μου στο νησί δε βρήκα κάποιον ελεύθερο να με συγκινήσει αλλά δυστυχώς ένας παντρεμένος συνάδελφος άρχισε να με φλερτάρει. Εγώ κολακεύτηκα γιατί είχα ανάγκη μετά το χωρισμό να νιώσω πάλι πώς μετράω ως γυναίκα. Γύρισα στον τόπο μου για διακοπές χριστουγέννων και επιδίωξα να ξαναβρεθώ με τον Χ. Βρεθήκαμε 2 φορές και κάναμε σεξ, ήταν πολύ τρυφερός και γλυκός μαζί μου και αυτό το είχα πολύ ανάγκη. Έτσι λοιπόν άρχισα να τον σκέφτομαι ακόμη περισσότερο.
Γύρισα στο νησί και συνέχισα να τον σκέφτομαι καθημερινώς ενώ παράλληλα ο παντρεμένος συνάδελφος μου είπε ευθέως πως τον ελκύω πολύ και θέλει να κάνουμε σεξ. Στην αρχή το σκέφτηκα ως σεξουαλική εμπειρία γιατί είχα κάνει σεξ μόνο με 2 άντρες αλλά προχθές που μου το ξαναζήτησε του είπα πώς αν και με ελκύει είναι ενάντια στην ηθική μου γιατί είναι παντρεμένος. Νομίζω πως έπραξα σωστά και θέλω τη γνώμη σας για αυτό. Δεν ήθελα να κάνω κάτι και μετά να το μετανιώσω ή να νιώσω κάτι και να μπλέξω με παντρεμένο.
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου βιώνω μέσα μου μια εσωτερική σύγκρουση: Σκέφτομαι τον Χ γιατί έχω αρχίσει να νιώθω κάποια πράγματα και είμαι σε δίλημμα αν θα πρέπει να του το πω ή όχι. Η εσωτερική μου φωνή λέει να του το πω αλλά μετά μετανιώνω γιατί ξέρω πώς θα τελειώσει εφόσον δεν είναι συναισθηματικά διαθεσιμος και θα μείνω και χωρίς σεξ. Ξέχασα να σας πω πως είναι άνεργος και με πολλά προβλήματα…… Εχω προβληματιστεί γιατί εγώ τη δημιούργησα αυτήν την κατάσταση και εγώ είμαι υπεύθυνη άρα εγώ πρέπει να το τελειώσω.
Μήπως προσελκύω αντρες που θα με απορρίψουν; Και αν ναι πώς θα προσελκύσω κάποιον που μου ταιριάζει; Τι πρέπει να κάνω;
Τις τελευταίες μέρες μιλάω λίγο μέσω skype και με εναν συμφοιτητή μου ο οποίος είναι καλό παιδί και όχι γυναικάς αλλά υπάρχει απόσταση μεταξύ μας. Δε με ελκύει και πολύ αλλά σκέφτομαι μήπως μου ταιριάζει καλύτερα από όλες τις προβληματικές περιπτώσεις;
Σας παρακαλώ πείτε μου τη γνώμη σας. Βλέπω συναδελφους με επιτυχημενες σχέσεις κι εγω είμαι μόνη και πληγωμένη. Κάτι κάνω λάθος, το έχω συνειδητοποιήσει αλλά πώς να το αλλάξω αυτο;
Α

Μου ακούγεσαι αρκετά μπερδεμένη. Έχεις μια σχέση που ξεκίνησε καθαρά σεξουαλική αλλά από μέρους σου άρχισαν να αναπτύσσονται συναισθήματα. Σου την πέφτει  ένας παντρεμένος, ενώ θεωρείς καλή περίπτωση τον συμφοιτητή ο οποίος όμως δεν σε ελκύει ιδιαίτερα.
Τι θέλεις τελικά; Χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου πληγωμένο παιδί που χρειάζεται αγάπη και σταθερότητα. Αυτή σίγουρα δεν θα σου την προσφέρει ο παντρεμένος, ούτε ο συμφοιτητής που μόνο «λογικά» τον σκέφτεσαι. Από την άλλη, έχεις ανάγκη ένα καλό σεξ, το οποίο μπορείς να βρεις οπουδήποτε. Προσοχή, όμως! Όταν ξεκινάμε για σεξ, προσέχουμε τα συναισθήματά μας. Αν και ο Χ είχε αλλάξει επιθυμίες για τη σχέση σας, θα σου το είχε πει και δείξει. Εξάλλου, με τα τόσα προβλήματα που έχει, φρεσκοχωρισμένος και μακριά, δεν είναι ο κατάλληλος για ουσιαστική σχέση.
Δεν θεωρώ λοιπόν κατάλληλο για σχέση κανέναν από τους άντρες που «παίζουν» στη ζωή σου αυτή τη στιγμή. Κράτησε τον Χ για να κάνετε ωραίο σεξ όταν είσαι στην πόλη σου και τίποτα παραπάνω. Όταν δε είσαι στο νησί, αν σου αρέσει ο παντρεμένος, μπορείς να κάνεις κάτι μαζί του, αλλά εννοείται πολύ διακριτικά και χωρίς καμιά προσδοκία. Σίγουρα όταν ένας παντρεμένος ψάχνεται, δεν φταίει το τρίτο πρόσωπο αλλά ο ίδιος του ο γάμος. Το πώς θα δεις βέβαια την κατάσταση εξαρτάται από την προσωπική σου ιδεολογία.
Αν θέλεις ουσιαστική σχέση, κυνήγησε το όνειρό σου και μην κάνεις εκπτώσεις. Είσαι πολύ νέα και  αν είσαι ψυχικά ισορροπημένη και κάνεις σωστές επιλογές, σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθεί ο κατάλληλος. Ζηλεύεις (με την καλή έννοια) τους γύρω σου που βρίσκονται σε σχέσεις, αλλά ο καθένας δείχνει την κοινωνική επιφάνεια που θέλει και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις ποιος πραγματικά είναι ευτυχισμένος. Υποθέτω πως πολλοί θα ζηλεύουν κι εσένα, μια νέα, όμορφη και μορφωμένη κοπέλα με «ζήτηση», χωρίς να ξέρουν τι γίνεται στην ψυχή σου!
Ναι, έχεις κάνει λάθη, τα οποία σίγουρα έχουν να κάνουν με το άσχημο οικογενειακό σου παρελθόν, τη μακροχρόνια πρώτη σχέση και το μπέρδεμα που έχεις σχετικά με τους στόχους σου. Αν προσελκύεις «ανέλπιδες» σχέσεις, ίσως ένα κομμάτι μέσα σου φοβάται τις σχέσεις. Και ο τρόπος να ισορροπήσεις και να προσελκύσεις τον κατάλληλο είναι μόνο η προσωπική ανάπτυξη.

Τα βιβλία αυτοβελτίωσης (συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου, βέβαια!) καλά είναι για να πάρεις μια ιδέα για κάποια πράγματα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορείς να βρεις από μόνη σου λύση σε σοβαρά ψυχολογικά θέματα. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα να γίνουν παρανοήσεις και να καθοδηγηθείς σε λάθος δρόμους. Ούτε τα χάπια είναι λύση. Αντιλαμβάνομαι την οικονομική δυσκολία, αλλά καλό είναι να αξιολογήσεις τις ανάγκες σου και να βάλεις πρώτη την ψυχική σου υγεία.

2 σχόλια:

  1. Κατ΄αρχή συμφωνώ με τα σχόλια της ψυχολόγου.

    Απ' ότι διάβασα κι εμένα μου φαίνεσαι μπερδεμένη.

    Στην αρχή με την πρώτη σχέση σου αναφέρεις ασφάλεια (φαντάζομαι συναισθηματική) και αγάπη. Στις επόμενες περιπτώσεις όμως αναφέρεσαι στο σεξ και στο πόσο και αν μετράς σα γυναίκα. Δηλαδή, χωρίζοντας με τη μεγαλύτερή σου σχέση που υπήρχε συναίσθημα μπήκες σε μια άλλη μόνο σεξουαλική και συζητάς για ακόμη μια με παντρεμένο ίδιας φύσης. Τι ζητάς πραγματικά? Αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσεις μέσα σου, για να μην πληγώνεσαι. Εάν όντως ψάχνεις σχέση ζωής, οικογένεια, τότε είσαι αρκετά νέα για να τη βρεις. Αλλά δεν πρέπει να μπερδεύεις μέσα σου τις σχέσεις που είναι μόνο για σεξουαλική ικανοποίηση γιατί μπορεί να πληγωθείς. Ήδη φαίνεται ότι έχεις αρχίσει και τρέφεις καποια αισθήματα για τον Χ ενώ η σχέση σας είναι μόνο σεξουαλική. Είναι πολύ φυσικό να αισθάνεσαι έτσι γιατί είναι οικείος σου πλέον και αισθάνεσαι άνετα, συν το γεγονός ότι σου φέρθηκε τρυφερά.... δυσκολεύουν τα πράγματα.

    Επίσης πρόσεξε μην κάνεις το λάθος και αισθάνεσαι ότι για να είσαι καλά και ολοκληρωμένη πρέπει να έχεις μια σχέση. Αν κρίνω από αυτά που γράφεις σχετικά με τους άλλους και τις σχέσεις τους και εσύ μόνη σου, δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια, αρχή σεξουαλικής ζωής κάπως πιο αργά συγκριτικά με το μέσο όρο ηλικίας, τότε μάλλον αυτό συμβαίνει. Αν όντως όμως συμβαίνει αυτό τότε ίσως πρέπει να συμβουλευθείς κάποιον ειδικό ψυχολόγο. Μην το πάρεις στραβά αυτό. Αλλά εάν αισθάνεσαι έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να "πέφτεις" σε λάθος ανθρώπους, επειδή θα σε ελκύουν, θα κάνεις σεξ, θα αισθάνεσαι ότι μετράς, μπορεί να τους ερωτεύεσαι κιόλας αλλά... παραπέρα τίποτα και στο τέλος να πληγώνεσαι. Μπορεί όμως και να βρεις τον άνδρα της ζωής σου. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι σε ότι κι αν κάνεις να μην τιμολογείς τον ευατό σου μέσω των άλλων.

    Τζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από τη στιγμή που κατα βάθος αναζητάς τη συναισθηματική κάλυψη απόφυγε ανθρώπους που δε θα σου τη δώσουν. Το σεξ από μόνο του ή οι κάποιες τρυφερές στιγμές δε λένε τίποτα Εφόσον άργησες να κάνεις και ολοκληρωμένη σχέση μπορεί να είσαι και λίγο άπειρη στο τρόπο που διαχειρίζεσαι καταστάσεις καθαρά σεξουαλικές χωρίς περαιτέρω συναισθήμτα και δεσμεύσεις.
    Σίγουρα αναζητάς την επιβεβαίωση σα γυναικά και κολακεύεσαι από την προσέγγιση αυτών των ανδρών. Λογικό το βρίσκω. πρόσεχε μόνο γιατί η επιβεβαίωση κρύβει μεγάλες παγίδες.... Αν είναι μόνο σεξουαλική δεν τίθεται θέμα προβληματισμού. Συνήθως όμως η επιβεβαίωση δεν αφορά μόνο το σεξουαλικό , ιδιώς σε άτομα που είναι ευαίσθητα και συναισθηματικά. Μην πέφτεις στη παγίδα να θεωρείς ότι απλώς θέλεις σεξ. Αν ήταν μόνο αυτό που ήθελες συνειδητά, δε θα προβληματιζόσουν. Μάλλον επιδιώκεις κάτι παραπάνω το οποίο οι συγκεκριμένοι κύριοι δε θα σου το δώσουν.
    Αυτό που εγώ προσωπικά έχω εισπράξει ως εμπειρία είναι ότι η αναζήτηση επιβεβαίωσης μπορεί να σε πληγώσει πάρα πολύ γιατί απλά αφήνεις τους άλλους να καθορίζουν την αξία σου. Η οποιαδήποτε απόρριψη μπορεί να σε τσακίσει και ζητάς απεγνωσμένα την εγκριση. μη δίνεις τόση δύναμη σοτυς άλλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.