Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Σοβαρή σχέση στο χώρο εργασίας

Είμαι 35 ετών και εδώ και 1,5 χρόνο βρίσκομαι σε μια σχέση η οποία με γεμίζει και είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Ο σύντροφός μου είναι 45 ετών, είναι διαζευγμένος εδώ και δύο χρόνια και έχει δύο παιδιά με ηλικίες 8 και 12. Πριν από δυο μήνες συνάντησα για πρώτη φορά τα παιδιά του μετά από συζήτηση που είχε ήδη κάνει μαζί τους. Τα συμπάθησα πολύ και νομίζω τα πήγαμε καλά. Τώρα κανονίζουμε να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα μαζί. Αναρωτιέμαι αν τα βήματα είναι πολύ αργά και οι συναντήσεις ιδιαίτερα αραιές ώστε να μπορέσω να γνωρίσω τα παιδιά και να αναπτύξω μια καλή σχέση μαζί τους. Δε θέλω σε καμία περίπτωση να πιεστούν. Επιπλέον αναρωτιέμαι αν θα τα βοηθούσε να συναντηθούμε μαζί και με φιλικό ζευγάρι με παιδιά ώστε να νιώθουν πιο χαλαρά. Ο σύντροφός μου πιστεύει πως είναι καλύτερα στην αρχή να είμαστε μόνοι μας για να γνωριστούμε καλύτερα.

Το δεύτερο μου θέμα είναι πως ο σύντροφος μου είναι και προϊστάμενος μου στη δουλειά. Δεν το έχουμε ακόμη ανακοινώσει, το κρύβουμε. Ο ίδιος το έχει μοιραστεί με δυο καλούς συνεργάτες και πιστεύει πως θα πρέπει να το πούμε αλλά εγώ δυσκολεύομαι πολύ. Το περιβάλλον είναι δύσκολο και σκληρό και δε σας κρύβω πως επειδή φοβάμαι πως θα με κακολογήσουν, φορτώνομαι με δουλειά και πλέον δυστυχώς πολλές φορές οι γύρω το εκμεταλλεύονται. Αυτό το αφήνω να συμβαίνει από  το φόβο μου να μη δώσω σε κανέναν το δικαίωμα να πει  πως εγώ εκμεταλλεύομαι επαγγελματικά τη σχέση μου. Πρέπει να σας πω ότι τόσα χρόνια πλέον γνωρίζω πως είμαι καλή επαγγελματίας, δε μου έχει χαριστεί τίποτε όμως σαν άνθρωπος είμαι πολύ ενοχική. Δεν ξέρω πως μπορώ να το ξεπεράσω. Όταν κάποιος μας δει κατά λάθος παθαίνω πραγματικά πανικό και αυτό γνωρίζω ότι δεν αρέσει και στον σύντροφό μου.
Ε.

Προφανώς η σχέση σας είναι σοβαρή και χαίρομαι που την αντιμετωπίζετε με περίσκεψη και χωρίς βιασύνες.
Μετά από σοβαρή σχέση πάνω από ένα χρόνο και όταν μάλιστα έχουν περάσει δυο χρόνια από το διαζύγιο, η χρονική στιγμή ήταν πολύ κατάλληλη για να γνωρίσεις τα παιδιά μετά από σχετική συζήτηση με τον πατέρα τους. Ήταν επίσης καλό που σε παρουσίασε εξ αρχής ως δεσμό του, γιατί η έννοια της «οικογενειακής φίλης» δεν γίνεται πιστευτή από παιδιά αυτής της ηλικίας και επιπλέον κλονίζει την εμπιστοσύνη τους στον πατέρα τους.
Αφού όμως η γνωριμία έγινε πρέπει και να καλλιεργηθεί. Να γίνονται τακτικές έξοδοι με τα παιδιά, πχ κάθε 15-20 μέρες που υποθέτω πως τα παίρνει Σαββατοκύριακα να γίνεται και μια κοινή δραστηριότητα, όπως μια έξοδος για φαγητό, ένα θέαμα της αρεσκείας τους ή επίσκεψη σε ένα χώρο παιδικών δραστηριοτήτων. Η έξοδος αυτή θα έχει στόχο τα παιδιά, να περάσουν καλά και να εξοικειωθούν μαζί σου. Η φιλική οικογένεια με παιδιά είναι μια πολύ καλή λύση για μια πρώτη έξοδο. Σε 1-2 μήνες μπορείτε να περνάτε κάποιο χρόνο με τα παιδιά στο σπίτι σου ή στο σπίτι του συντρόφου σου, για φαγητό ή ταινία της αρεσκείας τους ή κάτι σχετικό με τα ενδιαφέροντά τους. Σίγουρα όμως θα πρέπει να περνούν χρόνο και μόνα με τον πατέρα τους, όπως στο παρελθόν. Να είσαι ο εαυτός σου και να μην επιδοθείς σε έναν αγώνα να σε αποδεχτούν. Μάθε τα ενδιαφέροντά τους και δες αν μπορείς να έχεις κάτι κοινό με κάποιο παιδί, που πραγματικά όμως να ενδιαφέρει κι εσένα. Πελάτης μου προσέγγισε τον οκτάχρονο γιο της συντρόφου του μέσω του αθλητισμού και πελάτισσά μου Αμερικανίδα προσέγγισε την εντεκάχρονη κόρη του συντρόφου της βοηθώντας την να εξασκήσει τα Αγγλικά της. Να είσαι σίγουρη πως τα παιδιά νιώθουν την ευγένεια και τα θετικά συναισθήματα και ανταποκρίνονται ανάλογα.
Σχετικά τώρα με το χώρο εργασίας. Πιστεύω κι εγώ πως καλό είναι να το μάθουν οι συνάδελφοι, ειδικά αν σκοπεύετε να συζήσετε ή να παντρευτείτε. Τη στιγμή που η σχέση είναι σοβαρή και μακροχρόνια, δε βλέπω γιατί να ζείτε μέσα στο φόβο και στο ψέμα. Βέβαια δεν θα βγάλετε ανακοίνωση! Θα το πεις σε 2-3 άτομα που κάνεις παρέα, θα πει κι ο σύντροφός του στους συνεργάτες του πως δεν το κρύβει πλέον και σε λίγες μέρες όλοι θα το αντιμετωπίζουν με φυσικότητα. Βέβαια μέσα στο χώρο εργασίας πρέπει να τηρούνται αυστηρά όρια συμπεριφοράς και αν μη γίνονται προσωπικές συζητήσεις με συναδέλφους, αλλά τίποτα δεν σας απαγορεύει πχ. να έρχεστε ή να φεύγετε μαζί.

Το θέμα του τι θα πουν οι άλλοι σχετικά με την επαγγελματική σου αξία είναι καθαρά δικό σου. Έχεις αποδείξει την αξία σου και μόνο κακοήθη άτομα μπορεί να τη συνδέσουν με τη σχέση σου. Οι ενοχές, ο πανικός και η υπερβολική ευθιξία είναι στοιχεία που δεν ταιριάζουν σε μια γυναίκα με αυτοεκτίμηση. Ίσως υπάρχει κάτι στην προσωπικότητά σου ή στο παρελθόν σου που τα τροφοδοτεί. Και επειδή σε συνδυασμό με το θέμα των παιδιών, το φορτίο που φέρεις είναι αρκετά βαρύ, θα σε βοηθούσαν μερικές επισκέψεις σε ψυχολόγο ώστε να προασπίσεις τον εαυτό σου και να μη θέσεις τη σχέση σου σε κίνδυνο με τις επερχόμενες αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.