Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πρώτα σεξουαλικά σκιρτήματα με τα αδέλφια


Είμαι μητέρα τριών παιδιών, ηλικίας 16,22 και 26 ετών, και εδώ και λίγο καιρό έχω έρθει αντιμέτωπη με ένα αναπάντεχο θέμα που ποτέ δεν πίστευα οτι θα συμβει με δικό μου παιδί.
Ο 22χρονος γιος μας ήταν απο παιδί ντροπαλός, ήσυχος, κλειστός και ειλικρινής σε ακραίο βαθμό. Χάρη σε αυτή την ειλικρίνειά του λοιπόν σε ένα ξέσπασμα τύψεων, εκμυστηρεύτηκε πριν λίγες μέρες στον πατέρα του οτι κατα την παιδική του ηλικία (τέλη δημοτικού) είχε αγγίξει τα γεννητικά όργανα της μικρότερης αδερφής του, και αργότερα, γύρω στα 14, είχε αυτοικανοποιηθεί κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη αδερφή του η οποία εκείνη τη στιγμή κοιμόταν.
Απο την στιγμη που το πληροφορήθηκα έχω βυθιστεί στη φρίκη. Ο γιος μας διαβεβαίωσε τον σύζυγό μου οτι αυτα τα δυο ήταν τα μοναδικά περιστατικά, και μάλιστα οτι άμέσως μετά απο αυτές τις πράξεις του μετάνιωσε και αηδίασε με τον εαυτό του. Όλα αυτά τα χρόνια όποτε το σκέφτεται, αρρωσταίνει απο ντροπή.
Τι να κάνω; Πρόκειται για κάποιου είδους σεξουαλική διαστροφή; Και αν ναι, πού οφείλεται; Να απευθυνθώ σε ειδικό; Παρακαλώ βοήθεια, με όση περισσότερη ειλικρίνεια είναι δυνατό. Δε ζητάω να παρηγορηθώ, αλλά να βρω μια απάντηση.
Να σημειώσω επίσης και κάτι που δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία. Λόγω του οτι ήταν ανέκαθεν ντροπαλό και κλειστό παιδί, δεν υπήρχαν φίλες στον κοινωνικό του περίγυρο για να "πειραματιστεί" με αυτές, όπως κάνουν πολλά παιδάκια στο προεφηβικό ξύπνημα της σεξουαλικότητας, ούτε είχε μέχρι τότε πρόσβαση σε περιοδικά/ταινίες πορνό. Σχέση έκανε πρώτη φορά στα 18 του με συμφοιτήτρια του.
Ι

Μια τέτοια αποκάλυψη είναι όντως σοκαριστική για έναν γονέα, αλλά δεν χρειάζεται πανικός.
Πολλά παιδιά στην προεφηβεία και εφηβεία νιώθουν τα πρώτα ξυπνήματα της σεξουαλικότητας με τα αδέλφια τους, αλλά κατά κανόνα αυτό δεν έχει κακή πρόθεση, παραμένει ανέκφραστο και δεν έχει συνέχεια. Ο δικός σου γιος λόγω της ακραίας ειλικρίνειάς του, το ομολόγησε.
Σημασία έχει τι είδους σεξουαλικό ενδιαφέρον έχει υπάρξει και πώς έχει εκφραστεί. Πχ. πολλά παιδιά κρυφοκοιτούν τα αδέλφια τους όταν ντύνονται ή όταν κοιμούνται, για να ανιχνεύσουν την ανατομία του άλλου φύλου. Άλλα μπορούν να φαντασιωθούν φευγαλέα κάτι. Επίσης είναι συχνό το φαινόμενο ένα παιδί να «παραφυλά» του γονείς του ή τα μεγαλύτερα αδέλφια του για να δει σεξουαλικές περιπτύξεις. Στη δική σας περίπτωση όμως ο γιος πέρασε σε πράξεις: άγγιξε τη μικρή του αδελφή και αυτοϊκανοποιήθηκε κοιτώντας τη μεγάλη. Σίγουρα μεγάλο ρόλο παίζει ο κλειστός του χαρακτήρας και η μη εκδήλωση ενδιαφέροντας για κορίτσια της ηλικίας του.
Το ευχάριστο είναι πως δεν υπήρξε συνέχεια, το παιδί ήλεγξε τις παρορμήσεις του και κανονικά, στα 18 του, έκανε σχέση με συνομήλικη κοπέλα.
Εκ πρώτης όψεως δεν πρόκειται για πάθηση, αλλά για ψυχολογική αδυναμία. Φυσικά αυτό μόνο από κοντά μπορεί να το διαπιστώσει ο ειδικός. Το παιδί από τη μια είναι έντιμο και κλειστό κι από την άλλη είχε παρορμήσεις τις οποίες δεν μπόρεσε να ελέγξει μέσω των ηθικών του αρχών. Πώς είναι τώρα ο νεαρός; Είναι φυσιολογική η ζωή του; Τι κάνει από σπουδές, ενδιαφέροντα, κοινωνικοποίηση, οικογενειακές σχέσεις; λειτουργεί κανονικά με τις κοπέλες που συνδέεται; πώς είναι η σχέση του με τις αδελφές του; τον κρίνεις ψυχολογικά υγιή; Μήπως οι ενοχές του έχουν επηρεάσει την αυτοεκτίμηση;

Ο σύζυγος πώς φέρθηκε στην αποκάλυψη; Εσύ είναι γνωστό πως ενημερώθηκες; Δεν νομίζω πως οι γονείς  πρέπει να κάνετε κάτι, ούτε βέβαια να ενημερώσετε τις κόρες. Αλλά ο γιος πρέπει να το δει το θέμα με ψυχολόγο, για να προληφθούν ψυχολογικές αδυναμίες που μπορεί να υπάρχουν, να δουλέψει τις ενοχές του και να γίνει πιο ανοιχτός και διεκδικητικός σ’ αυτά που θέλει. Καλό είναι ο σύζυγος να του το προτείνει για τη δική του ατομική εξέλιξη, όχι σαν τιμωρία ή θεωρώντας τον «προβληματικό» αλλά σαν μια αφορμή αυτογνωσίας.

4 σχόλια:

  1. Θα θελα να ρωτήσω τη θεματοθέτρια εαν ο γιος της οταν ηταν 14 αυνανιζόταν υπο τη θέα μιας άλλης γυναίκας και οχι της αδερφής του, θα σας πείραζε?
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι πως αυτό είναι κάτι που κάνουν όλα τα αγόρια σε αυτή την ηλικία,και τα περισσότερα απο τα κορίτσια τώρα που η κοινωνία έχει απαλλαχθεί-ως ένα βαθμό- απο τον παλαιότερο κώδικα ηθικής.Δεν πίστεψα ποτέ οτι τα παιδιά μου δεν εξερεύνησαν το σώμα τους πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους.Η ανησυχία μου προήλθε καθαρά και μόνο απο το γεγονός οτι το συγκεκριμένο συμβάν αφορούσε την αδελφή του.Γιατί ρωτάτε,αν επιτρέπεται;
    Η θεματοθέτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να καταλάβω εαν σας προβληματίζει το γεγονός καθ' αυτό ή οτι αφορούσε τα αδέρφια. Απ οτι κατάλαβα το πρόβλημα πηγάζει απ τη σκέψη οτι είναι αδέρφια ενω αν ηταν αλλο άτομο δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να καταλαβω αν το προβλημα ειναι οτι αντικειμενο του ποθου ηταν η αδερφη. Απ οτι φαινεται αυτο σας ενοχλει και τον ιδιο βεβαια ενω αν αγγιζε καποιο αλλο παιδι ή αυνανιζοταν με ερεθισμα ενα αλλο παιδι δε θα σας ενοχλουσε. Πιστευω ομως οτι ο γιος μαλλον βασανιζεται απο καθαυτες τις πραξεις.
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.