Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πάχος ή έλλειψη αυτοεκτίμησης;

Τον τελευταίο χρόνο έχασα πολλά κιλά. Ήθελα να βελτιώσω την εικόνα μου και επειδή ακόμα θέλω να χάσω λίγα που έμειναν δεν νιώθω την ικανοποίηση που έπρεπε να νιώθω και την αυτοπεποίθηση που αρμόζει. Είμαι τρομερά ανασφαλής με την εικόνα μου και νομίζω ότι όλοι με κατακρίνουν ή κατά κάποιο τρόπο με σχολιάζουν αρνητικά. Αυτό ξέρω ότι μπορεί να μη γίνεται γιατί στη τελική μπορεί να μην ασχολούνται και μαζί μου. Δεν είναι κάποιο συμβάν που με έχει κάνει να σκέφτομαι έτσι, κανείς δε μου μίλησε κάπως άσχημα, απλά αυτή η σκέψη με έχει «στοιχειώσει». Μου έχει μείνει ψυχολογικό από τότε που είχα πολλά κιλά. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχω γίνει τόσο ανασφαλής με τον εαυτό μου και γιατί επίσης συγκρίνω πάρα πολύ τον εαυτό μου με άλλες κοπέλες και νιώθω ότι είναι πιο ωραίες από μένα.
Τ

Έχασες πολλά κιλά και αντί να νιώθεις ευτυχής και γεμάτη αυτοπεποίθηση νιώθεις ανασφαλής και αντικείμενο σχολίων. Αυτό αποδεικνύει πως τα συναισθήματά σου και η άποψη που έχεις για τον εαυτό σου δεν έχουν να κάνουν με τα κιλά αλλά με βαθύτερα ψυχολογικά σου θέματα.
Δεν αμφιβάλλω πως το να είσαι πολλά χρόνια παχουλή έχει συμβάλει στη χαμηλή σου αυτοεκτίμηση, και αυτή πλέον φαίνεται πως έχει δυστυχώς εγκατασταθεί στην προσωπικότητά σου. Το να σε επηρεάσει βέβαια τόσο το θέμα του πάχους έχει να κάνει και με τη γενικότερη δομή της προσωπικότητάς σου, τα παιδικά σου βιώματα και πολλά άλλα που μόνο με ψυχοθεραπεία μπορούν να ανιχνευτούν και να επιλυθούν.
Λάβε υπόψη πως η εικόνα του σώματός σου ως παχουλή έχει αποτυπωθεί μέσα σου και έστω κι αν τώρα αδυνάτισες η παλιά εικόνα διατηρείται και θα χρειαστεί χρόνο να αλλάξει. Επιπλέον, είναι πιθανό όταν ήσουν παχουλή να είχες βγάλει τον εαυτό σου από το πεδίο των σχέσεων και γενικά να είχες ατονήσει ως επιθυμητή γυναίκα. Αυτό ήταν μεν βασανιστικό, αλλά από την άλλη σου έδινε και μια ασφάλεια που την είχες συνηθίσει. Η αλλαγή σε βάζει σε νέο δρόμο που είναι πιθανό να σου προκαλεί άγχος.
Η βασική μου συμβουλή λοιπόν είναι να καταφύγεις σε ψυχοθεραπεία για να λύσεις τα θέματά σου σε βάθος. Μια κοπέλα που είχε τη δύναμη να χάσει τόσα κιλά θα έχει και τη δύναμη να φτιάξει ψυχολογικά τον εαυτό της!

Στο μεταξύ μερικές πρακτικές συμβουλές είναι να ξεκινήσεις να ασκείσαι έτσι ώστε να βελτιώσεις το σώμα σου και να συμφιλιωθείς με τη νέα σου εικόνα, να αγοράσεις μερικά νέα ρούχα, να κάνεις πχ ένα νέο κούρεμα ώστε να «ανταμείψεις» τον εαυτό σου για το νέο σου βάρος και να νιώσεις πιο όμορφη.

4 σχόλια:

  1. Με ποιο τρόπο τα χασες τα κιλά?
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με δίαιτα και γυμναστικη στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε τα λες καλα. Διαιτα και ασκηση γιατι δεν εκανες τοσο καιρο να επανελθεις? Αυτα ολος ο κοσμος τα ξερει, αλλα πως καταφερες να τα εφαρμοσεις? Δηλαδη απο κει που τη μια μερα ετρωγες οτι να ναι την επομενη ετρωγες σωστα? Αν θες για αναλυσε το! Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτα προετοιμαζεσαι ψυχολογικα.Δηλαδη σκεφτεσαι γιατι θες να το κανεις ολο αυτο.Εβαλα καποιους στοχους και σκεφτηκα γιατι θελω να χασω κιλα.Και πηγα σε διατροφολογο και στο σπιτι εψαξα βιντεακια με γυμναστικη και ετσι τα εχασα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.