Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Σιγουριά στα 25;

Είμαι 25 χρονών. Εδώ και ένα χρόνο περίπου συνδέομαι με τον Χ, συνομήλικό μου. Όταν πρωτογνωριστήκαμε μόλις είχα χωρίσει από μία σχέση 2 ετών η οποία με είχε ταλαιπωρήσει πολύ. Δεν είχα όμως ξεπεράσει το χωρισμό μου.  
Μετά το χωρισμό, μπήκα σε μια καινούρια παρέα στην οποία γνώρισα  τον Χ, αρχικά 3 χρόνια ως φίλο. Τώρα συνδεόμαστε ένα χρόνο αλλά σε καμία περίπτωση δε νιώθω ότι είναι ο δεσμός μου. Με προσήλκυσε το μεγάλο ενδιαφέρον του αλλά δεν ένιωθα ερωτευμένη και έτοιμη να μπω στη διαδικασία μιας καινούριας σχέσης. Με τον καιρό πλέον έχω δεθεί συναισθηματικά μαζί του, ωστόσο δεν νιώθω έντονη ερωτική έλξη.
Τους 3 τελευταίους μήνες εργάζομαι σε ένα νησί. Η εμπειρία του να ζω μόνη και ανεξάρτητη με χαροποίησε ιδιαίτερα. Ο Χ ήρθε και με επισκέφτηκε, ωστόσο δεν ήθελα να τον συστήσω στο νέο μου κύκλο καθώς δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τα άτομα που γνώρισα εδώ και γενικά είμαι επιφυλακτική και προσεκτική.
Εδώ και 1 μήνα γνώρισα τον Α, έναν άνθρωπο πολύ ιδιαίτερο, 38 χρονών (φαίνεται για 30), μορφωμένο, με ιδιαίτερη αγάπη στην τέχνη και γενικότερα σε έναν πολύ εναλλακτικό τρόπο ζωής. Από την πρώτη στιγμή με γοήτευσε, ωστόσο δεν τον έβλεπα ιδιαίτερα συχνά. Τις τελευταίες 10 μέρες επεδίωξε μόνος του την επικοινωνία μας και έχουμε βγει μια φορά μόνοι στην οποία μιλούσαμε γενικά και αόριστα. Εξέφρασε οτι του αρέσω κτλ αλλά επειδή είμαι ντροπαλή απέφευγα να σχολιάσω και αλλάζαμε θέμα συζήτησης. Επιδιώκει να βρισκόμαστε και η αλήθεια είναι οτι μου κινεί το ενδιαφέρον και γοητεύομαι. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου έχω πάντα και το ενδεχόμενο να είναι το στυλ του αυτό, δηλαδή (επειδή είναι και ωραίος) να συνηθίζει να βάζει ένα στόχο και να τον πετυχαίνει.
  Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ, επειδή σκέφτομαι πως είναι ανήθικο προς τον Χ που "είμαστε μαζί" κατά κάποιον τρόπο από την άλλη φοβάμαι μήπως τον ερωτεύομαι γιατί πρώτη φορά απο τότε που χώρισα απο την πρώτη σχέση μου νιώθω ενδιαφέρον για κάποιον και τον θεωρώ "καλύτερο" απο τον πρώτο μου. Είμαι πολύ μπερδεμένη.
Δ

Εξ αρχής φάνηκε πως η σχέση σου με τον Χ δεν ήταν πραγματική σχέση, αλλά μια λύση ανάγκης για να καλύψεις τη μοναξιά σου και την άσχημη κατάσταση που είχε προκαλέσει ο χωρισμός με την πρώτη σου σχέση. Παρότι δέθηκες μαζί του, εξακολουθεί να είναι μια σχέση ανισότιμη και χωρίς ιδιαίτερη σημασία για σένα. Όταν λες πως δεν νιώθεις ερωτική έλξη, δεν τον νιώθεις «δεσμό σου», δεν τον συστήνεις στον κύκλο σου και είστε μαζί «κατά κάποιον τρόπο», πιστεύω πως η λήξη της σχέσης είναι θέμα χρόνου. Τι έχετε συζητήσει για τη σχέση σας; Έχεις εκφράσει συναισθήματα; Έχετε δηλώσει αποκλειστικότητα; Κάνετε κοινά σχέδια για το έστω και βραχυπρόθεσμο μέλλον; Του έχεις υποσχεθεί κάτι;  Καλό είναι η απάντησή σου στις παραπάνω ερωτήσεις να είναι αρνητική.
Όπως κι αν έχει η κατάσταση, πιστεύω πως τόσο νέα παιδιά δεν πρέπει να συμβιβάζονται επί μεγάλο διάστημα σε χλιαρές σχέσεις. Ναι μεν τον εκτιμάς και τον νιώθεις οικείο, αλλά αυτό δεν συνιστά ικανό λόγο για να έχεις μακροχρόνια δέσμευση μαζί του, ούτε και είναι έντιμο να του δίνεις ελπίδες και να διατηρείται κι αυτός δεσμευμένος. Οπότε, ανεξαρτήτως νέου ερωτικού ενδιαφέροντος, θα έπρεπε ή να χωρίσετε ή να συμφωνήσετε πως έχετε ελεύθερη σχέση χωρίς δεσμεύσεις. Αυτό βέβαια σε βγάζει από τη σιγουριά σου και αν διστάζεις να το κάνεις θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί χρειάζεσαι τόσο τη σιγουριά.

Ερχόμαστε τώρα στην παρούσα κατάσταση. Πηγαίνοντας στο νησί η διάθεσή σου άλλαξε. Νιώθεις καλά ανεξάρτητη και έκανες καινούργιες γνωριμίες. Ήταν φυσικό να προκύψει αργά ή γρήγορα κάποιο νέο ενδιαφέρον και ο Χ δεν αποτελεί για σένα ισχυρό κίνητρο για να μην προχωρήσεις σε κάτι άλλο.
Πάντα συμβουλεύω τους ανθρώπους, και ειδικά τα νέα παιδιά,  να τολμούν να ζήσουν καινούργιες εμπειρίες, οι οποίες κάποια στιγμή αργότερα θα τα οδηγήσουν σε πιο ώριμες επιλογές ζωής. Αφού σου αρέσει ο Α, κάνε παρέα μαζί του, λαμβάνοντας υπόψη πως είναι πολύ πιθανό να είναι απλώς ένας τοπικός… γόης και να μην έχει διάθεση για σοβαρή σχέση. Επιπλέον, η παραμονή σου στο νησί έχει διάρκεια ακόμη λίγων μηνών και αυτό είναι αποτρεπτικό για σοβαρή σχέση. Οι επιλογές σου λοιπόν είναι:
·         Αν θέλεις σοβαρή σχέση και είσαι ευαίσθητη, καλύτερα διατήρησε μαζί του ένα ωραίο φλερτ και μην προχωρήσεις
·         Αν θέλεις σοβαρή σχέση και δεν σε πειράζει να ρισκάρεις, προχώρησε μαζί του, αλλά να έχεις υπόψη πως πολύ  μικρή είναι η πιθανότητα να δημιουργηθεί κάτι σταθερό και μακροχρόνιο.

·         Αν δεν σε πειράζει κάτι ευκαιριακό και μπορείς να το απολαύσεις χωρίς να επενδύσεις, μην το σκέφτεσαι ούτε στιγμή! Προχώρησε με τον άντρα που σου αρέσει και έτσι η παραμονή σου στο νησί θα γίνει πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

1 σχόλιο:

  1. Ολοι αυτοι οι προβληματισμοι οφειλονται στην ανασφαλεια σου οτι δε θα βρεις αλλον και στο οτι δε θες να μεινεις μονη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.