Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Χάπια, ψυχοθεραπεία και αλκοόλ


Ειμαι 35 χρονων. Πριν 3 χρονια πηρα LADOSE για 1 χρονο λογω μετατραυματικου αγχους απο ασχημες εμπειριες (ενδοοικογενειακα) στα παιδικα μου χρονια.Τα επαιρνα μεχρι που γεννησα το παιδακι μου το οποιο μου εφερε λαμψη,ευτυχια και πραγματικα ιαση στο ταλαιπωρημενο μυαλο μου. Επισης να αναφερω οτι ειχε προηγηθει και μια αποπειρα αυτοκτονιας (στην αρχη της εγκυμοσυνης-δεν το γνωριζα ακομη).
Αυτο το διαστημα μπορω να πω οτι νιωθω πολυ καλα εκτος απο καποιες μεμονωμενες μερες που νιωθω λιγη συγχηση στο μυαλο μου, αγχος και εκνευρισμο.
Έχω 2 ερωτησεις λοιπον:
1ον: ειχα ρωτησει την ψυχιατρο αν επιτρεπεται το αλκοολ σε συνδυασμο με τα φαρμακα (επαιρνα και xanax περιστασιακα) και μου ειχε πει ναι. Παλιοτερα πολλες φορες σκεφτομουν τον θανατο αλλα ημουν σιγουρη οτι ποτε δεν θα τολμουσα να φτασω μεχρι τελους. Χρηση αλκοολ βεβαια εκανα σε υπερβολικες δοσεις. Πιστευετε οτι φταιει ο συνδυασμος φαρμακων-αλκοολ? Εγω ναι.
2ον: σ’ αυτη την φαση πιστευετε οτι θα ηταν καλο να κανω μια ψυχοθεραπεια για προληψη ή απλα να μην το σκεφτομαι? Απλα φοβαμαι μελλοντικα μηπως ξεκινησουν παλι τα ιδια ψυχοσωματικα προβληματα γιατι αν γινει αυτο νομιζω θα διαλυσω το σπιτι μου,γ ιατι δεν μπορω να λειτουργησω καθολου σαν φυσιολογικος ανθρωπος οταν ειμαι ετσι.
Ε

Είναι πολύ θετικό που ένα άτομο με το δικό σου ιστορικό περνά μια περίοδο ηρεμίας μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή έχουν διαφορετικούς στόχους και συχνά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Η ψυχοθεραπεία στοχεύει σε μια γενικότερη προσωπική ανάπτυξη του ατόμου, μέσα στην οποία επιδιώκεται η ανεύρεση και η θεραπεία των αιτιών που προκαλούν τις ψυχικές δυσλειτουργίες. Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει κυρίως στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Πολλές φορές χρειάζεται να βελτιωθούν τα συμπτώματα έτσι ώστε το άτομο να μπορέσει να αναζητήσει και να παλέψει τις αιτίες.
Και δυστυχώς, αν οι αιτίες δεν ξεριζωθούν, το άτομο πάντα θα κινδυνεύει να ξανακυλήσει, ακόμη κι αν με τα φάρμακα και με μια καλή ζωή η κατάσταση έχει για κάποια περίοδο βελτιωθεί.
Απαντώ στις ερωτήσεις σου:
1.    Ναι, επιτρέπεται ένα ποτηράκι αλκοόλ την περίοδο που κάποιος παίρνει ψυχοφάρμακα, αν  και όχι την ίδια στιγμή χάπι και ποτό. Όμως εσύ μιλάς για υπερβολική χρήση αλκοόλ, που είναι πολύ πιθανό να επέδρασε αρνητικά στον ψυχισμό σου και ακόμη πιο αρνητικά σε συνδυασμό με τα ψυχοφάρμακα.

2.    Το θεωρώ απαραίτητο να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία. Με το ιστορικό σου, αν απλώς ξεχάσεις την κατάσταση, θα είναι σαν να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Κακώς που δεν έκανες και ψυχοθεραπεία την περίοδο της φαρμακευτικής αγωγής. Πάντως τώρα που είσαι πολύ καλύτερα, πρέπει να αξιοποιήσεις το χρόνο σου για να  ψαχτείς και να βελτιωθείς ουσιαστικά, όταν μάλιστα έχεις πλέον να φροντίσεις και ένα παιδί. Δεν αναφέρεσαι σε σύζυγο. Με τον θεραπευτή σου θα πρέπει να δεις επίσης και ολόκληρο το οικογενειακό σου σύστημα.

Συνήθως από τέτοιες διαδικασίες βγαίνει ένας άνθρωπος πιο δυνατός απ' ότι ήταν αρχικά, ακόμη και πριν από την εμφάνιση των αρχικών προβλημάτων. Για την επιλογή των ειδικών ψυχικής υγείας που θα σε βοηθήσουν εμπιστεύσου το ένστικτό σου και μη διστάσεις να κάνεις δοκιμές πριν καταλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.