Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η "κηδεμονία" της αδελφής

ΕΙΜΑΙ 24 ΧΡΟΝΩΝ Κ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΔΕΡΦΗ ΕΤΩΝ 27 ! Η ΣΧΕΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΛΗ Κ ΣΕ ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΝΕ Κ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΜΑΣ. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΡΑ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ.
Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΦΥΓΑ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ  ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ.ΜΕΤΑΝΙΩΝΕΙ ΝΙΩΘΕΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΗ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ. ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΜΕ ΖΗΛΕΥΕΙ Κ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ. ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΦΩΝΑΖΕΙ Κ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ Κ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ. ΠΑΛΙΜΠΑΙΔΙΖΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ Κ ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΤΕ ΠΑΡΕΑ.ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΕΜΕΝΗ Κ ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΝΕΥΡΟ ΚΑΚΙΑ Κ ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΠΕΙΔΗ ΩΣΤΟΣΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Κ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΗΛΙΚΙΑ, ΜΟΥ ΤΟ ΕΡΙΧΝΕ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Κ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ. ΤΟ ΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ... ΣΑΝ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ. ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΗ ΚΟΠΕΛΑ... Κ ΕΜΦΑΝΙΣΙΜΗ... ΝΤΥΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΦΗΒΟ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΤΥΛ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΚΟΤΣΙΔΑ Κ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΑ ΑΠ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ... ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΥΧΤΑΕΙ ΠΑΣΧΕΙ Κ ΑΠΟ ΑΥΠΝΟΙΕΣ Κ ΚΑΘΕΤΑΙ Κ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ Κ ΞΕΣΚΑΕΙ!
ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΙΣΩ Κ ΝΑ ΤΗΝ ΧΕΙΡΙΣΤΩ ΙΣΩΣ Κ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΡΝΗΘΩ ΝΑ ΔΩ ΚΑΤΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΜΟΝΟ Κ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΕ ΔΙΑΠΛΗΚΤΙΣΜΟ ? ΓΙΑΤΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΠΩ ΟΧΙ... ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ. ΩΣΤΟΣΟ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΕΝΩ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΦΙΛΙΕΣ Κ ΛΟΙΠΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΟΨΕΙ Κ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΑΕΙ ΑΥΤΗ ΜΑΖΙ Κ ΚΑΠΩΣ ΝΙΩ ΑΠΟΚΟΜΕΝΗ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΣΠΟΥΔΕΣ... ΝΙΩΘΩ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΣΑΝ ΝΑ ΜΕ ΧΑΛΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑΤΕ?
Γ

Δεν θα επιχειρήσω να κρίνω τι πρόβλημα έχει η αδελφή σου και πώς θα το λύσει, γιατί αυτό δεν γίνεται μακρόθεν. Θα επικεντρωθώ στο ερώτημα που θέτεις και που μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τη βασική αρχή: Τι μπορεί να κάνει ένας στενός συγγενής για ένα άτομο που έχει ψυχολογικά προβλήματα;
·        Να συνειδητοποιήσεις πως η ζωή σου είναι ξεχωριστή από της αδελφής σου και έχεις δικαίωμα και υποχρέωση να υπερασπιστείς τη δική σου ζωή και να μην αφήσεις να σε «ρουφήξει» το πρόβλημα της αδελφής σου. Βρίσκεσαι σε μια σημαντική μετάβαση της ζωής σου, έχοντας τελειώσει τα σπουδές σου  και είσαι έτοιμη να περάσεις στο χώρο των ενηλίκων και εργαζομένων. Χρειάζεται να επανασυνδεθείς κοινωνικά με τον τόπο σου, να συνηθίσεις να ζεις ξανά στο πατρικό σου και να αναζητήσεις δουλειά ή μεταπτυχιακές σπουδές. Όλο αυτό είναι ήδη ένα κουραστικό «πακέτο» που δεν σου αφήνει πολλή ενέργεια.
·        Η αδελφή σου πρέπει άμεσα να ενταχθεί σε ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορείς να της προσφέρεις είναι να τη στρέψεις προς τα εκεί.
·        Οι γονείς που είναι; Τι ρόλο παίζουν; Πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση; Δεν έχουν θορυβηθεί τόσα χρόνια από την κατάσταση της κόρης τους; Πρέπει να τους μιλήσεις και να τους στρέψεις να ασχοληθούν και να συμβάλουν στη στροφή της αδελφής σου προς ψυχολογική βοήθεια. Ακόμη κι αν εκείνη δεν δεχτεί σε πρώτη φάση, η υπόλοιπη οικογένεια πρέπει να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο να σας συμβουλεύσει. Ένα προβληματικό «παιδί» αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου μιας δυσλειτουργικής οικογένειας.
·        Φέρσου στην αδελφή σου όπως θα φερόσουν σε μια «κανονική» αδελφή. Αν την παραχαϊδεύεις διαιωνίζεις τα προβλήματα κι εκείνη δεν στρέφεται προς τη θεραπεία της. Ούτως ή άλλως θα έκανες κάποια παρέα με την αδελφή σου. Όταν βγαίνεις με φίλους και πιστεύεις πως ταιριάζει κι εκείνη, μπορείς να την καλείς. Αν δεν θέλει, εσύ θα βγαίνεις κι εκείνη άσε την μέσα. Μην ξεχνάς να της πεις όταν επιστρέφεις πως περάσατε ωραία και καλό ήταν να είχε έρθει. Μπορείς εξάλλου να καλείς κάποιους φίλους σου στο σπίτι και να φροντίζεις να κάνετε όλοι μαζί λίγη παρέα.
Αν θέλεις να μείνεις μέσα και έχεις διάθεση για τηλεόραση, μπορείτε να δείτε μαζί. Αν όμως θέλεις να κάνεις κάτι άλλο, κάνε το. Αν σε υπερ-απασχολεί με τα θέματα της τηλεόρασης, συζήτησε λίγο μέχρι να βαρεθείς και μετά πες της ευθέως πως βαρέθηκες και πας να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Αν σ’ αυτό το άλλο θα μπορούσε κι εκείνη να συμμετέχει, πρότεινέ το: πχ, να μαγειρέψετε μαζί, να παίξετε ένα παιχνίδι γνώσεων, να ακούσετε μουσική, να καλλωπιστείτε κτλ. Κάλεσέ την να βγείτε για ψώνια ή να πάτε μαζί κομμωτήριο, ως μια ώθηση να αλλάξει στιλ. Αν έχεις κάποιο σταθερό ενδιαφέρον, πχ. γυμναστήριο, ζωγραφική κτλ, μπορείς να της προτείνεις να γραφτείτε κάπου μαζί. Πολύ καλό επίσης θα ήταν να πηγαίνετε μαζί κινηματογράφο (αφού τόσο της αρέσουν τα έργα) κι αυτό να αποτελεί την αφορμή για μια έξοδο.

Τα βασικά στοιχεία είναι δυο: μην «αναλάβεις» την αδελφή σου και φρόντισε να λάβετε ως οικογένεια τη βοήθεια ειδικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.