Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Δεν μου αρέσει η Νομική

Είμαι 19 χρονών και αρκετά μπερδεμένη σε σχέση με τις σπουδές που θέλω να ακολουθήσω. Βρίσκομαι στη Νομική από τον Οκτώβριο, σχολή που επέλεξα από περιέργεια κι ενδιαφέρον για να δω πώς είναι τελικά, χωρίς να επιθυμώ να ακολουθήσω κάποιο τυπικό νομικό επάγγελμα (όπως του δικηγόρου, του ν. συμβούλου, δικαστή , εργαζομένου στο διπλωματικό σώμα κλπ). Στην επιλογή μου αυτή συνετέλεσαν έμμεσα παραινέσεις καθηγητών που με ήξεραν καλά ως μαθήτρια με την ιδέα ότι αυτή η σχολή είναι η πλέον κατάλληλη για την καλλιέργεια των δεξιοτήτων μου (για ανάπτυξη κριτικής κ αναλυτικής σκέψης κλπ κλπ).
Ωστόσο , ως φοιτήτρια πλέον, διαπιστώνω ότι δεν με ελκύει ιδιαίτερα αυτός ο τομέας σπουδών, επιφύλαξη που είχα και όταν έκανα το μηχανογραφικό πέρσι το καλοκαίρι. Η σχολές που σκεφτόμουν σε γυμνάσιο-λύκειο περισσότερο ήταν η αγγλική φιλολογία (λόγω γνήσιου ενδιαφέροντος και για τις ξένες γλώσσες, και καλής απόδοσης σε όσες έχω κάνει μέχρι στιγμής) και η ψυχολογία. Είμαι , όμως, μπερδεμένη σε σχέση με τι είναι καταλληλότερο για μένα… Με ελκύουν κάποιοι τομείς της φιλολογίας ευρύτερα, η μετάφραση και ο τομέας της εκπαίδευσης. Αν, όμως, δεν μου αρέσουν στην πράξη έπειτα; Δεν θέλω να μείνω στη  νομική με το ζόρι για επαγγελματικές προοπτικές που δεν με ενδιαφέρουν και τόσο… Προβληματίζομαι αρκετά σε σχέση με αυτό το ζήτημα.
Α  

Αντιλαμβάνομαι πως για γονείς, καθηγητές και κοινωνικό περιβάλλον ο στόχος για έναν άριστο μαθητή της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι η Νομική Σχολή. Όμως η επίδοση δεν είναι ο μόνος παράγων επιλογής σχολής. Ούτε βέβαια η πρόβλεψη για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση, που με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να προβλεφθεί.
Το θέμα είναι το μελλοντικό επάγγελμα ενός νέου να ταιριάζει με την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα και τις αξίες του. Σχετικά με αυτό δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει από μακριά. Θα πρέπει να περάσεις μια διαδικασία επαγγελματικού προσανατολισμού, από την οποία θα προκύψουν οι σπουδές που σου ταιριάζουν.
Έχεις λοιπόν 2 επιλογές:
·        Να παραμείνεις στη Νομική σχολή και στη συνέχεια, αν τελικά δεν σου αρέσει ως το τέλος, να αναζητήσεις μια δουλειά άσχετη προς τη Νομική. Ή να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό άλλης κατεύθυνσης και να προσανατολιστείς εκεί. Η Νομική είναι μια πολύ γενική σχολή και δίνει πολλές δυνατότητες εξειδίκευσης εκτός από τις ήδη γνωστές, όπως δημόσιες σχέσεις, επικοινωνία, εγκληματολογία, διοίκηση κτλ.
·        Να ξανακάνεις μηχανογραφικό και να δηλώσεις τις σχολές που σκέφτεσαι. Πάντα όμως δεν μπορείς να είσαι σίγουρη πως σου ταιριάζουν, αν δεν βοηθηθείς από επαγγελματικό προσανατολισμό. Γενικός κανόνας πάντως για έναν αναποφάσιστο υποψήφιο είναι να επιλέξει σχολές γενικής φύσης, έτσι ώστε να μπορεί να έχει πολλές επιλογές εξειδικεύσεων στη συνέχεια. Πχ. η σχολή της Ψυχολογίας είναι μονόδρομος, ενώ οι ξένες γλώσσες αποτελούν ένα πολύ πιο ευρύ πεδίο.


Έχε επίσης υπόψη σου πως το περιεχόμενο της σχολής δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το περιεχόμενο του επαγγέλματος.

1 σχόλιο:

  1. Αν μπορουσα με μια μαγικη κινηση να σου δωσω οποιοδηποτε πτυχιο αυριο το πρωι στα χερια σου, τι δουλεια θα θελες να κανεις? πχ πως σου φαινεται να κανεις μαθηματα ξενων γλωσσων σε παιδια? Μηπως θελεις να εχεις γραφειο ως ψυχολογος? Και μενα μ αρεσουνε πολλα αντικειμενα, αλλα μια δουλεια κανω και τα αλλα τα χω σαν χομπυ. Αν μπορεις να τελειωσεις οπως οπως τη νομικη, μετα μπορεις να μπεις με κατατακτηριες καπου αλλου. Αν δεν αντεχεις καθολου, τοτε πρεπει να φυγεις. Μπορεις να σκεφτεις και αλλες επιλογες οπως αξιωματικων ελλας και ψυχολογων σσας. Εγω ξερω αξιωματικο της ελλας που γνωριζει καλα ξενες γλωσσες και ασχολειται με αυτο στο σωμα. Δεν ειναι δυσκολο να φανταστεις την καθημερινοτητα καθε ενος επαγγελματος απο αυτα που ανεφερες. Δ.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.