Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Τρομοκρατία στον εργασιακό χώρο

Ολα ξεκινησαν πριν ενα χρονο. Τυχαια βρηκα στο δρομο μια συναδελφο με τον παρανομο δεσμο της. Ταυτοχρονα ομως αρχισε να μαθαινεται και στο χωρο της δουλειας. Αυτη για καποιο λογο που δεν καταλαβα ποτε θεωρησε οτι το ξεκινησα εγω, δεν με αντιμετωπισε αλλα αρχισε να μου κανει απιστευτο ψυχολογικο πολεμο. Την επιασα και της ξεκαθαρισα τα πραγματα και θεωρησα οτι ειμαστε ενταξει. Συνεχισε ομως το παρασκηνιο με αποτελεσμα να αντιμετωπισω απο την ομαδα της μια απιστευτη επιθεση. Με εχουν απομονωσει στη δουλεια, με κατηγορουν για αποστευτα ψευδη και τρομοκρατουν οποιονδηποτε μου μιλησει με σκοπο να με απομονωσουν τελειως. Η κατασταση αυτη εχει αρχισει να με στρεσσαρει πολυ, δεν θελω να πηγαινω στη δουλεια, αισθανομαι αποστευτο αγχος οταν μπαινω εκει αλλα και μεγαλη στεναχωρια. Αισθανομαι οτι με εχω ενα μπαμπουλα πανω απο το κεφαλι μου που χαιρεται με το φοβο μου. Προσπαθησα με καθε μεσο και τροπο να αλλαξω χωρο εργασιας αλλα ειναι αδυνατο. Ισα ισα που νομιζω πως δεν με αφηνουν να φυγω για να εχουν κατι να ασχολουνται. Σκεφτομαι ακομα και να παραιτηθω απο το δημοσιο ομως δεν ειναι ευκολο να βρω δουλεια μετα. Εεχω χασει την ηρεμια μου, τον υπνο μου και εχω φτασει να συζητω συνεχως για τη δουλεια. Μιλησα και με δικηγορο για ολη αυτη την κατασταση αλλα μου ειπε δεν υπαρχει καποιο νομικο πλαισιο γιαυτα. Τι να κανω πραγματικα νομιζω οτι εχω καταστρεψει τη ζωη μου εκει.
B

Ομολογώ πως πρώτη φορά με συμβουλεύονται για κάτι τέτοιο… Πολλές φορές υπάρχουν αντιδικίες στο χώρο εργασίας, αλλά αυτό που περιγράφεις είναι αληθινή τρομοκρατία. Απορώ για την επιρροή που έχει η συνάδελφός σου σε μια ολόκληρη ομάδα συναδέλφων μια πώς όλοι έχουν προσαρμοστεί στη γραμμή που εκείνη χάραξε. Πώς άραγε δικαιολόγησε την κατεύθυνση που τους έδωσε; Μήπως η παράνομη σχέση της είναι σε όλους γνωστή και αποδεκτή; Και σε τέτοια περίπτωση γιατί να στραφεί εναντίον σου πως δήθεν αποκάλυψες το γεγονός;
Όπως και να έχει το πράγμα, εσύ βιώνεις μια απαίσια κατάσταση. Δεν θεωρώ πως πρέπει να παραιτηθείς και να χάσεις τη δουλειά σου σε τέτοιες εποχές. Εκτός κι αν από καιρό το προγραμμάτιζες και έχεις ήδη κάτι άλλο να κάνεις επαγγελματικά.
Αυτό που προτείνω είναι να δυναμώσεις τον εαυτό σου έτσι ώστε να μην επηρεάζεσαι από τα κουτσομπολιά και την εχθρική στάση. Να κάνεις όσο πιο καλά μπορείς τη δουλειά σου ώστε να μη δίνεις λαβή για σχόλια. Να είσαι ψυχρή και ευγενική, με την ομάδα της κυρίας και να έχεις μαζί τους μόνο τις απολύτως απαραίτητες για τη δουλειά επαφές. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, αν σε γνωρίζουν και σε εκτιμούν, πιστεύω πως δεν θα επηρεαστούν από κακόβουλα λόγια αλλά θα διατηρήσουν την εντύπωση από αυτό που βλέπουν και ξέρουν από σένα.
Μήπως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη και εύθικτη;  Μήπως έχεις επικεντρωθεί στο θέμα και δεν έχεις άλλη ζωή; Χρειάζεται απαραίτητα να ενισχύσεις τους άλλους τομείς της ζωής σου και να μη σκέφτεσαι τη δουλειά εκτός δουλειάς.

Μερικές επισκέψεις σε ψυχολόγο θα σε βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.