Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

«Ανοιχτή» σχέση

Είμαι με τον X 7 χρόνια, είμαι 31 και εκείνος επίσης. Εχουμε ανοίξει μια επιχείρηση στο μέρος απο οπου κατάγεται εδώ και τριάμιση χρόνια. Ηταν πολύ δύσκολα στην αρχη για μένα,εφυγα απο το μέρος που ζούσα βρέθηκα σε ένα καινούργιο και έπρεπε να στίσουμε μια επιχείρηση βιώσιμη όσο μπορεί να ειναι στις μέρες μας.

Στο θέμα της δουλειάς υπήρξαν και υπάρχουν τριβές αρκετές λιγότερες βέβαια. Το πάσχα χρειάστηκε να πάω για κάποιες μέρες πίσω στη πόλη και όταν γύρισα μιλήσαμε και διαπιστώσαμε οτι είμαστε πιο ελεύθεροι όταν είμαστε χώρια.Ψάξαμε να δούμε ποια είναι τα πράγματα που μας περιορίζουν και αισθανόμαστε έτσι. Γενικά η σχέση μας είναι σχετικα ελευθερη, δεν υπάρχουν ζήλιες ούτε σκηνές, ούτε περιορισμοί στο τι θα κάνει ο άλλος.

Το θέμα είναι οτι ο Χ έβαλε ένα θέμα προς συζήτηση που έμενα με κλονισε. Με ρώτησε προκειμένου να μην έχουμε καμμία νορμα και πρότυπο στη σχέση μας να έχουμε ερωτικές επαφές και με άλλους, σε διαστήματα δηλαδή που θα περνάμε χώρια αν τύχει κάτι με κάποιον ή κάποια να είμαστε ελεύθεροι να το κάνουμε, να μην εχουμε δλδ την αποκλειστικότητα του άλλου γιατι δεν είναι κτήμα μας. Εγω δεν ήμουν έτοιμη για κατι τέτοιο .Θεωρώ οτι ο καθένας έχει την επιλογη να κανει ότι θέλει και αν ο άλλος δεν έχει πρόβλημα να επιλέξει να μείνει μαζι του ή όχι. μου τόνισε οτι αυτο θέλει να το κάνουμε μαζί σαν αναβάθμιση της σχεσης μας και δεν είναι  οτι θέλει να χαλάσει τη σχέση να χωρίζαμε δλδ για να πάει με άλλες γυναίκες. Με άφησε να το σκεφτώ και να του απαντήσω. Εγώ σε αυτό το διάστημα άρχισα να σκέφτομαι διάφορα, να βγαίνουν πράγματα στην επιφάνεια όπως ανασφάλειες και ζήλιες που δεν θέλω τέτοια συναισθήματα,τα θεωρώ πισωγύρισμα για μενα.

Οταν του είπα την απόφαση μου,οτι δεν θέλω τέτοια σχέση και αν θέλει εκείνος τόσο πολύ να ζήσει κάτι τέτοιο εγω είμαι διατεθειμένη να χωρίσουμε. Ηταν χάλια, το ότι δεν έγινε αυτό που προτεινε πρέπει να τον στεναχώρησε πολυ.

Απο εκει και πέρα τα πράγματα έχουν παρει τη κάτω βόλτα. Εγω έχω συνέχεια στο μυαλό μου οτι θέλει να ζήσει μια άλλη ζωη και δεν μπορώ έγω να τον δεσμεύω και απο την άλλη πιστεύω οτι αν μείνουμε μαζι θα το έχω συνέχεια στο μυαλό μου και δεν θα μπορώ να ηρεμήσω και να αφεθώ στη σχέση.

Αυτες τις μέρες έχει φύγει απο το σπίτι με κοινή απόφαση για να σκεφτώ τι θέλω να κάνουμε καθώς εκείνος μου λεει οτι είμαι το σημαντικότερο άτομο στη ζωή του.

Να πω επίσης οτι μετα το πάσχα ολο αυτο το διαστημα μέχρι τώρα, έιχαμε αρκετή δουλειά και συνέχεια κόσμο στο σπίτι με αποτέλεσμα να χάσουμε και τη μεταξύ μας επαφή.

Θα ήθελα τη βοήθεια σου, είμαι πολύ μπερδεμένη,δε ξέρω τι αισθάνομαι,μήπως έχουμε απομακρυνθεί και τα θέλω μας έιναι τόσο διαφορετικά που δεν μπορούμε πια να συνυπάρξουμε?Μήπως δε βλέπω καθαρά?

 

Το με ποιούς κανόνες θα λειτουργεί ένα ζευγάρι βασίζεται σε θέματα επιθυμιών και ιδεολογίας των 2 μελών. Αν αυτά δεν είναι κοινά, τότε υπάρχει πρόβλημα και η σχέση δεν μπορεί να είναι ουσιαστική και μακροχρόνια. Το timing παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, γιατί κάποιος μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμος για μια κατάσταση για την οποία ο άλλος ήδη είναι.

Το θέμα είναι πως εσύ και ο Χ έχετε διαφορετικές επιθυμίες για τη σχέση αυτή τη στιγμή. Αλήθεια, τι γινόταν μέσα στα τριάμιση προηγούμενα χρόνια; Είχε τεθεί θέμα «ανοιχτής σχέσης»;

Προφανώς η σχέση σας βρίσκεται σε μια κρίση και προέκυψε θέμα αναθεώρησής της αυτή την περιόδο λόγω και της μεγάλης κόπωσης και της απομάκρυνσης. Καλά κάνετε και παίρνετε απόσταση να σκεφτείτε το μέλλον σας. Στο διάστημα αυτό θα πρεπει να δεις τι πραγματικά θέλεις αυτή την περίοδο της ζωής σου και να το δηλώσεις στον Χ. Ο Χ μπορεί να επιθυμεί ανοιχτή σχέση ή απλώς προσελκύσθηκε από την ιδέα και θελει να δει αν θα ήταν βιώσιμη μαζί σου, αλλιώς να ξαναγυρίσετε στα παλιά. Σε διαβεβαιώνω πως δεν έχω δει άντρα να αντιμετωπίζει άνετα μια παράλληλη ερωτική κατάσταση της συντρόφου του, ενώ πολλοί θέλουν τη δυνατότητα αυτή για τον εαυτό τους...

Ο διαχωρισμός μονογαμικής και ανοιχτής σχεσης είναι τεράστιος και κανένας από τους δυο δεν πρέπει να υποχωρήσει. Δεν θα κρίνω αν το ένα μοντέλο είναι σωστό και το άλλο λάθος. Κάθε ζευγάρι έχει δικαίωμα να λειτουργεί σύμφωνα με όποιον τρόπο επιλέξει, αν δεν ενοχλεί κανέναν και αν η επιλογή αυτή έχει προσυμφωνηθεί με ελεύθερη βούληση μεταξύ δυο ενήλικων και ψυχικά ισορροπημένων ανθρώπων. Θα πρέπει να επιλέξετε το ένα από τα δυο μοντέλα με απόλυτη σιγουριά και χωρίς ο ένας να κάνει υποχώρηση. Αν δεν συμφωνήσετε, δεν μένει παρά να χωρίστε. Ξέρω πως έκανες μια μεγάλη επένδυση ζωής και δουλειάς στο χωριό, αλλά είναι καλύτερο να συνειδητοποιήσετε τώρα αν δεν ταιριάζετε, παρά αργότερα.

Βέβαια, η μονογαμική σχέση δεν αποκλείει την αμοιβαία ελευθερία σε άλλα θέματα, πχ ένα ταξίδι, διαφορετικές παρέες ή δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου κά. Ούτε και εγγυάται πως κάποια στιγμή ο ένας από τους δυο δεν θα θελήσει να κάνει κάτι άλλο, οπότε η σχέση διαλύεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.