Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Δίλημμα έφηβης

Είμαι 17 ετών. Το πρώην αγόρι μου, μου ζητησε να ξεκινήσουμε μία νέα σχέση. Εγω όμως αντιδρω αρνητικά, καθώς γνωρίζω ότι το πλήθος συμπλεγματων κατωτεροτητας που με διακατεχουν δεν θα μου επιτρέψουν να το ζησω. Δυστυχως, αυτο δε μπορω να το εξηγήσω στο εν λόγω αγορι, επειδή αυτόματα θα νιώθω πολύ αβολα γνωρίζοντας οτι αυτος εχει επιγνωση των υπερβολικων μου ανασφαλειων. Απο την αλλη, δε δεχεται πληρως το γεγονός οτι αρνουμαι και επιμενει για αρκετο διαστημα και μαλιστα μου εθεσε ενα συγκεκριμενο χρονικο πλαισιο για να το ξανασκεφτω.

Εγω ειμαι μπερδεμενη και δεν ξερω τι πρέπει να κάνω. Απο τη μια, δεν θελω να δεχτω για τον προαναφερθεντα λογο, αλλα και γιατι δεν ειμαι σιγουρη αν νιωθω καποιο είδος ελξης. Απο την αλλη, εαν δεν δεχτω, φοβαμαι ότι δεν θα θελήσει να είμαστε φιλοι, και εγω εχω μεγαλη αναγκη για μια παρεα.
Να σημειωσω οτι ο λογος που χωρισαμε ηταν η υπερβολικη μου ζήλια , που αφορούσε εκτός από άλλες κοπέλες,
 
τη γενικότερη ζωή του.

Μ.

 

Θα ασχοληθώ αρχικά με την υπόθεση «το πλήθος των συμπλεγμάτων κατωτερότητας που με διακατέχουν δεν θα μου επιτρέψουν να το ζήσω». Θέλεις να είσαι σε πολύ καλή κατάσταση προσωπικής ανάπτυξης και αυτοπεποίθησης για να δεχτείς την επανασύνδεση. Αυτή είναι μια πολύ καλή άποψη για έναν ενήλικο που ενδιαφέρεται για σοβαρή σχέση.
Εσύ όμως είσαι 17 και μιλάς για μια εφηβική σχέση σαν να πρόκειται να πάρεις αποφάσεις για σύντροφο ζωής, οικογένεια κτλ! Όλα τα παιδιά της ηλικίας σου έχουν –περισσότερο ή λιγότερο- τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες της εφηβείας, το άγχος και την ασταθή αυτοπεποίθηση (γενικά και ειδικότερα σε σχέση με το άλλο φύλο). Αυτό σημαίνει πως δεν θα δημιουργήσουν τα φλερτ της ηλικίας τους;

Το βασικό θέμα είναι αν νιώθεις έλξη για το συγκεκριμένο παιδί.  Το οποίο παιδί καλά κάνει και θέλει να του δώσεις τελικά μια απάντηση, γιατί δεν μπορεί να σε περιμένει κανένα χρόνο…. Ένα άλλο θέμα αποτελεί η επανασύνδεση. Κατά κανόνα στις σχέσεις ενηλίκων  στις επανασυνδέσεις δεν επιλύονται τα ιδεολογικά προβλήματα που είχαν οδηγήσει στο χωρισμό. Μεταξύ δυο εφήβων όμως η επανασύνδεση μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Τα νέα παιδιά είναι ακόμη εύπλαστα: μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί να έχουν αλλάξει ριζικά και η εξέλιξή τους είναι πιθανό να έχει γίνει προς την ίδια κατεύθυνση. Αφού είστε φίλοι, θα ξέρεις αν το παιδί αυτό έχει στο μεταξύ αλλάξει προς μια κατεύθυνση που σου ταιριάζει.

Αν λοιπόν νιώθεις έλξη γι’ αυτόν (και αυτό μόνο εσύ μπορείς να το ξέρεις), καλό είναι να ξεπεράσεις τις αναστολές σου και να δεχτείς να συνδεθείτε και να δεις πώς θα πάει. Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής σου -ερωτικές και άλλες-  θα εξελιχτείς σαν άνθρωπος και θα ωριμάσεις. Δεν θα περιμένεις πρώτα να ωριμάσεις και μετά να ζήσεις! Όσο για το ρίσκο του να πληγωθείς ή να χάσεις ένα φίλο, πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή έχουν μια πιθανότητα ρίσκου και αν δεν αναλάβεις αυτό το ρίσκο είναι σαν να μη ζεις.

Ανεξαρτήτως σχέσης, καλό είναι να επικεντρώσεις στην προσωπική σου ανάπτυξη και στην επίλυση των προσωπικών σου ανασφαλειών, ταυτόχρονα βέβαια με μια κανονική ζωή ως έφηβη. Να τολμάς στις σχέσεις σου αλλά να μην προσκολλάσαι ή επενδύσεις στην ηλικία αυτή.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.