Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η κόρη και η νέα οικογένεια

Έχω μία κόρη 15 ετών την οποία δεν έχω συναντήσει ποτέ.
Η μητέρα της έφυγε έγκυος για to εξωτερικό και εγώ δεν ήθελα τότε να έχω καμία επαφή με εκείνη ,ούτε με το παιδί μας.
Τώρα είμαι παντρεμένος και έχω δύο ακόμα παιδιά (έξι και τριών ετών), τα οποία είναι τα μοναδικά άτομα από το περιβάλλον μου που αγνοούν την ύπαρξη της αδελφής τους που ζει στο εξωτερικό.
Μίλησα για πρώτη φορά με την μεγάλη μου κόρη πρόσφατα  (ύστερα από δική της πρωτοβουλία) και μου ανακοίνωσε την επιθυμία της να έχουμε επαφές και να συναντηθούμε στην Αθήνα σε έναν μήνα περίπου, για να γνωρίσει εμένα και τα αδέρφια της. Αυτή η πρώτη (τηλεφωνική) επαφή ήταν θετική για όλους μας.
Η ερώτησή μου είναι τι να προσέξω ώστε να μην πληγώσω άλλο την μεγάλη μου κόρη και πως να το πληροφορηθούν τα μικρότερα παιδιά μου, έτσι ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι από την καινούρια κατάσταση.

Γ.

 

Ποιά είναι τα συναισθήματά σου για την κόρη και για τις τότε επιλογές σου;

Πιστεύω πως σε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, αν ο άντρας δηλώσει καθαρά πως δεν θέλει το παιδί και η γυναίκα αποφασίσει πως για τους δικούς της λόγους θέλει να το κρατήσει, τότε ο άντρας δεν έχει καμιά υποχρέωση. Σε κάποιους θα φανεί σκληρή αυτή η θέση, αλλά πιστεύω πως ο άντρας βρίσκεται σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση αυτή. Η γυναίκα φέρει μέσα της το παιδί και μπορεί να το κρατήσει ή όχι, οπότε ο άντρας βρίσκεται προ τετελεσμένου γεγονότος.

Απ ό,τι φαίνεται, στη δική σας περίπτωση εσύ ήσουν εξ αρχής ξεκάθαρος και η κοπέλα έκανε την επιλογή της, αποφάσισε να φέρει το βάρος της απόκτησης ενός παιδιού μόνη της και μάλλον δεν σε ξαναενόχλησε, γεγονός που δείχνει πως είναι αξιοπρεπής.

Έκανε ωστόσο καλά που ενημέρωσε το κορίτσι για τον πατέρα του και μάλιστα το καλύτερο θα ήταν να το είχε μεγαλώσει με αυτό το δεδομένο. Σε τέτοιες περιπτώσεις λέμε στο παιδί πως όταν ενηλικιωθεί μπορεί το ίδιο να αποφασίσει αν θέλει κάποια επικοινωνία με τον πατέρα του. Κατά κανόνα όμως το παιδί δεν περιμένει την ενηλικίωση, αλλά επικοινωνεί στην εφηβεία, βασικά από περιέργεια και ίσως ελπίζοντας πως θα επιλύσει το θέμα της έλλειψης πατέρα. Όλα εξαρτώνται βέβαια από το περιβάλλον που ζει το παιδί, αν περιβάλλεται από ισορροπημένους ενήλικες, τι σχέση έχει με τη μητέρα του και αν υπάρχει κάποιος άντρας στη ζωή του που λειτουργεί ως υποκατάστατο πατέρα.

Εσύ έκανες καλά που έχεις ενημερώσει το περιβάλλον σου και προ πάντων τη σύζυγό σου για την ύπαρξη του παιδιού.  Οπότε, ως εδώ όλα καλά.

Σχετικά με τα δικά σου παιδιά, το πιο σωστό θα ήταν να είχαν μεγαλώσει γνωρίζοντας πως υπάρχει κάπου μακριά μια αδελφή και ίσως κάποια μέρα τη γνωρίσουν, αν εκείνη το θελήσει. Και τώρα όμως δεν είναι αργά.

Στο πιο μεγάλο παιδί που πηγαίνει ήδη πρώτη δημοτικού, μπορείς να  εξηγήσεις με απλά λόγια πως είχες στο παρελθόν κάτι σαν διαζύγιο (ένα εξάχρονο παιδί έχει δει στο περιβάλλον του πολλά διαζύγια) και με την κυρία χώρισες ενώ ήταν έγκυος, οπότε δεν γνωρίζεις το παιδί. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή και της συζύγου σου. Μην υπεισέλθεις σε λεπτομέρειες πως δεν ήθελες το παιδί, γιατί θα δημιουργήσεις φόβο εγκατάλειψης στο παιδάκι. Αναφέρσου πιο πολύ στο θέμα της απόστασης και πως τώρα που το κορίτσι είναι αρκετά μεγάλο για να ταξιδέψει, αποφασίσατε να ιδωθείτε. Βεβαίωσε το παιδί πως τίποτα δεν θα αλλάξει στη ζωή σας, απλώς θα έχετε μια συγγενή στο εξωτερικό και θα επικοινωνείτε όταν όλοι το θέλετε.

Στο μικρότερο παιδάκι δεν χρειάζεται να πεις τίποτα, απλώς να το προετοιμάσετε πως θα έρθει η Χ από το εξωτερικό, που είναι αδελφή της αλλά μένει μακριά με τη μαμά της.

Φρόντισε να δεις αρχικά την κοπελίτσα μόνος σου, να εξοικειωθείτε λίγο. Αν συνοδεύεται από τη μαμά της, καλή θα είναι μια πρώτη συνάντηση των 3 σας, για να νιώσει η μικρη πιο άνετα. Μια δεύτερη συνάντηση μπορεί να γίνει μαζί και με τη συζυγό σου. Όταν γίνει η εξοικείωση, τότε καλείτε την κοπελίτσα στο σπίτι σας να γνωρίσει τα μικρά.

Όλα αυτά είναι γενικές αρχές, αλλά δεν υπεισέρχομαι περισσότερο γιατί το θέμα είναι πολύ λεπτό και δεν γνωρίζω τις ειδικές λεπτομέρειες της περίπτωσης.

Η δική σου σταθερότητα και ισορροπία θα δώσει τον τόνο στην όλη κατάσταση. Θα σε ωφελούσαν πολύ μερικές επισκέψεις σε ψυχολόγο πριν έρθει η κοπελίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.