Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Είμαι 30 ετών και έμεινα έγκυος από έναν φίλο μου με τον οποίο δεν έχουμε σχέση. Παράλληλα μόλις διαγνώστηκα με μία ασθένεια η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το αν θα καταφέρω να κάνω κάποια στιγμή παιδιά. Ποτέ δεν ήμουν από τους ανθρώπους που τους άρεσαν τα παιδιά και δεν με φαντάζομαι "μάνα" αλλά αυτή η διάγνωση προφανώς με σόκαρε. Αποφάσισα να προχωρήσω σε διακοπή της κύησης, αλλά αφενός με ταλαιπωρεί το ερώτημα ότι ίσως το μετανιώσω κάποια στιγμή στο μέλλον και αφετέρου δεν ξέρω εάν πρέπει να ενημερώσω τον φίλο μου για αυτή την κατάσταση. Ακόμα είμαι σε σοκ και θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη σας για όλο αυτό.
Σ.


Όταν προκύπτει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη εκτός σχέσης, η κοπέλα πρέπει να ενημερώνει τον συνυπεύθυνο άντρα. Βέβαια δεν πρέπει να του ζητηθούν αποκλειστικές ευθύνες, αλλά εκείνος θα πρέπει να προσφερθεί να στηρίξει την κοπέλα και να μοιραστεί τα έξοδα σε περίπτωση διακοπής της κύησης. Σε περίπτωση που η κοπέλα επιθυμεί να κρατήσει το παιδί, αν και ο άντρας το θέλει, μπορούν να συνεργαστούν σε όλες τις διαδικασίες και στο μέλλον να το μεγαλώσουν σαν διαζευγμένοι γονείς. Δεν αποκλείεται η κοινή αυτή προσπάθεια και συνάφεια να φέρει πιο κοντά το ζευγάρι, οπότε όλα είναι πιθανά.

Πιο πολύπλοκη είναι η κατάσταση όταν η κοπέλα θέλει το παιδί και ο άντρας δηλώνει πως δεν θέλει. Τότε αν η κοπέλα το κρατήσει, θα πρέπει να είναι καθαρά με δική της ευθύνη.

Αυτά από πλευράς χειρισμού της κατάστασης με το φίλο σου.

Ερχόμαστε τώρα σε σένα. Η άποψή μου είναι αντίθετη των στερεοτύπων: δεν πιστεύω πως τα παιδιά είναι ο «προορισμός» του κάθε ανθρώπου. Θα πρέπει να γίνονται γονείς μόνο όσοι νιώθουν έντονη και αυθεντική αυτή την ανάγκη. Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και κάποιες άλλες εξωτερικές συνθήκες: Υπάρχει σύντροφος; πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανάγκη της τεκνοποίησης για να τη νιώσει κάποια/κάποιος χωρίς την προϋπόθεση σοβαρής σχέσης συν-ευθύνης με κάποιο σύντροφο; Υπάρχουν οι συναισθηματικές και αντικειμενικές συνθήκες για να μεγαλώσει σωστά αυτό το παιδί χωρίς η μητέρα να υπερ-φορτιστεί με δυσβάσταχτες ευθύνες;

Η σημερινή σου εγκυμοσύνη δεν είναι η μόνη λύση για να αποχτήσεις παιδί. Αν βρεις το σωστό σύντροφο –τον οποίο φυσικά θα ενημερώσεις εγκαίρως για την υπο-γονιμότητά σου- υπάρχει η δυνατότητα να υιοθετήσετε.

Λάβε όλα αυτά υπόψη σου και πράξε κατά συνείδηση…

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.