Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ένας μπαμπάς από το παρελθόν…

Έχουμε μια κόρη 27 ετων που ακριβως πριν ενα χρονο πήγε σε μακρινό τουριστικό μέρος για να βρει δουλεια. Εκεί γνωρισε ενα αγόρι λίγο πιο μεγαλο απο αυτήν. Μάλιστα τον έχει φέρει δυο φορες στην Αθήνα. Αυτός δεν έχει σταθερή δουλεια ενω όπως μας αποκάλυψε έχει κανει δυο χρόνια φυλακη όταν ηταν 18 ετων. Η κόρη μας έχει σπουδες στον τουριστικό τομέα αλλά δεν έχει βρει μονιμη δουλεια. Χθες μας ειπαν οτι η κόρη μας είναι έγκυος. Της ζήτησα να κανει έκτρωση γιατί τον ξέρει μονο ενα χρονο και δεν έχει να παρουσιασει κάτι ισοδύναμο με εμας και την κόρη μου. Παιδι χωρισμένων γονέων, με πολλά οικογενειακά προβλήματα, χωρίς σπουδες κλπ. Προκειμενου να μην υπάρχει αντίδραση της είπα να κανει έκτρωση τώρα και αφού περάσει ο χρονος και συνεχίσουν να είναι μαζί, να τηρησουμε την κανονική σειρα δηλ. Αρραβώνες, γαμο και υστερα παιδι. Η κόρη μου λέει οτι είναι ευτυχισμένη μαζί του. Φοβάμαι όμως και την κοινωνική κατακραυγή. Όλες οι φίλες της κανουν σχέσεις με αγόρια του ιδιου επιπέδου. Δηλαδή να δεχτώ γαμο και παιδι απο την κόρη μου με αυτές τις συνθήκες; Δηλαδή μετα απο ενα χρονο σχέση ; Ποσο σίγουρη μπορεί να είναι η κόρη μου; Τι να κάνω;

Με τρομάζει η εικόνα της κόρης μου, να μη μπορεσει να σταθεί στα πόδια της με μια δουλεια που θα την κανει ανεξάρτητη και αντίθετα θα κλειστεί σε ενα σπίτι με ενα παιδι, χωρίς να ξέρω εαν αυτός ο άνθρωπος θα της παρέχει τα παντα. Ακόμη χειρότερα εαν φθάσει η στιγμη να μου μπαμπά χρειάζομαι βοήθεια να αγοράσω γάλα! Βέβαια να πω μια αλήθεια, αυτό το χρονο που πέρασε μαζί του, μας λέει οτι δεν της έλειψε τίποτα και πως είναι ευτυχισμένη μαζί του. Εαν όμως τα πραγματα αλλάξουν στο μέλλον; Θα έχει φορτωθεί ενα παιδι !

Β.

Είναι φανερό πως η κόρη σου δεν τήρησε τα στερεότυπα τα οποία ονειρευόσουν γι αυτήν: Να βρει μια καλή δουλειά, να βρει κι ένα καλό παιδί χωρίς κακό παρελθόν, με καλή δουλειά, από καλή οικογένεια, να τηρηθεί η «κανονική» σειρά στους «κανονικούς» χρόνους.
Όμως η ζωή τα σχεδίασε αλλιώς…..
·       Αγαπιούνται τα παιδιά; Όπως φαίνεται, ναι. Όταν ξεκινά μια οικογένεια, κανείς δεν ξέρει αν όλα θα κυλίσουν ομαλά και οι δυο νέοι θα γεράσουν ευτυχισμένοι μαζί. Βέβαια όσο περισσότερο γνωρίζονται οι νέοι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες καλής έκβασης, αλλά δεν υπάρχει ποτέ «εγγύηση». Έχουμε δει βιαστικούς γάμους να στεριώνουν και πιο μελετημένους γάμους να διαλύονται.
·       Θέλουν να κρατήσουν το παιδί τους και να παντρευτούν. Η ηλικία τους τους καθιστά ικανούς να αναλάβουν αυτή την ευθύνη μαζί με τις συνέπειές της. Ξέρουν αυτοί αν μπορούν να τα καταφέρουν οικονομικά. Το πολύ-πολύ να τους επιστήσεις την προσοχή στο οικονομικό και να δηλώσεις αν μπορείς να βοηθήσεις σε μια δύσκολη περίσταση ή όχι.
·       Το παρελθόν του γαμπρού είναι άσχημο. Το παρόν του πώς είναι; Αν στα πολύ νεανικά του χρόνια έκανε μια αξιόποινη πράξη, πλήρωσε το τίμημά του στην πολιτεία και αποδόθηκε ξανά σ αυτήν. Αν η τωρινή του ζωή δεν πληροί προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, τότε κάνε μια συζήτηση με την κόρη σου γι αυτές, αν όμως τώρα ο νέος κάνει μια ομαλή ζωή, πιστεύω πως όλοι πρέπει να ξεπεράσετε το παρελθόν. Όσο για την οικογένειά του δεν μπορείς να κάνεις κάτι, ούτε και μπορείς να επιλέξεις εσύ την οικογένεια της οποίας το γιο θα ερωτευτεί η κόρη σου. Το θέμα είναι ο νέος να μπορέσει να βάλει τα κατάλληλα όρια, πράγμα που μπορείς να επισημάνεις στην κόρη σου. Εσύ, αν οι συμπέθεροι δεν σου αρέσουν, μπορείς να έχεις μαζί τους μόνο τυπική σχέση.
·       Η «κοινωνική κατακραυγή» ως έννοια με βρίσκει τελείως αντίθετη. Γιατί συγκρίνεις την κόρη σου με τις άλλες κοπέλες; διαγωνισμό κάνετε; Τι θα πει να παντρευτεί η κόρη σου ένα άτομο «του επιπέδου» της; Πώς ορίζεται το «επίπεδο», αν εκείνη δηλώνει ευχαριστημένη; Το παρελθόν του νεαρού δεν είναι ανάγκη να κοινοποιηθεί στο πανελλήνιο. Οι κοινωνικές και μορφωτικές διαφορές έχουν σήμερα ισοπεδωθεί αν το άτομο κερδίζει χρήματα να ζήσει. Δεν αναφέρεσαι στο αν ο νεαρός εργάζεται. Λες πως στην κόρη σου «δεν έλειψε τίποτα», οπότε μάλλον ο νέος κερδίζει τη ζωή του. Το επίπεδο του ανθρώπου ως προσωπικότητα είναι αυτό που θα πρέπει να μετρά κι αυτό μέχρι στιγμής το ξέρει μόνο η κόρη σου.
·       Η κόρη σου δεν έχει σταθερή δουλειά. Ακριβώς όπως η πλειονότητα των 27χρονών κοριτσιών που έχουν βγάλει μια σχολή. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα για το μέλλον. Με παιδί ή όχι, θα βγει στην αγορά εργασίας που είναι δύσκολη σήμερα για όλους τους νέους. Μόνιμες δουλειές σχεδόν δεν υπάρχουν σήμερα και το επαγγελματικό αποτελεί έναν συνεχή αγώνα. Για να λες πως ένα χρόνο δεν της έλειψε τίποτα, σημαίνει πως ο σύντροφός της μπορούσε να έχει την κύρια οικονομική ευθύνη του μικρού τους νοικοκυριού.
·       Τελευταίο και κυριότερο: Κανένας δεν μπορεί να πείσει δυο ενήλικους νέους που αγαπιούνται και το επιθυμούν να μην παντρευτούν ενόψει εγκυμοσύνης και να σκοτώσουν το παιδί που περιμένουν.
Βρίσκω τις αντιλήψεις σου παρωχημένες και νομίζω πως έχεις μπερδέψει θέματα κοινωνικά, οικονομικά και τη φυσιολογική ανησυχία ενός γονιού για το παιδί του. Μάλλον έχεις συνηθίσει να ελέγχεις τα πάντα στην οικογένειά σου και έχεις συγκεκριμένες απόψεις για το «κανονικό» και το «σωστό» και θέλεις όλοι να προσαρμόζονται σ αυτές για να είστε ως οικογένεια κοινωνικά αποδεκτοί. Καταλαβαίνω πως με τις αντιλήψεις αυτές μεγάλωσες και είναι δύσκολο να δεις τα πράγματα αλλιώς.  Σύγκρινε όμως τις αντιλήψεις αυτές με την ευτυχία της κόρης σου, όπως αυτή η ίδια την ορίζει, συζήτησε μαζί της και θα δεις πως το δεύτερο θα υπερισχύσει. Και αν μπορείς σαν πατέρας να της προσφέρεις κάτι για να ξεκινήσει τη ζωή της, κάνε το. Αν όχι, δήλωσέ της να μην περιμένει βοήθεια από σένα, για να το λάβει υπόψη στις επιλογές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για τη δική σας προστασία, τα σχόλια δεν δημοσιεύονται αμέσως αλλά μετά από τη δική μου έγκριση.